Štědrý den by bez vánočky s máslem, vánočního cukroví a poctivé večeře postrádal tu správnou atmosféru. Navíc jsou Vánoce jen jednou za rok, a tak kdy jindy si bez výčitek dopřát než právě teď? Pokud se ale snažíte jíst zdravě a bojíte se nejen kil navíc, ale také pocitu těžkosti, udělejte ve svém jídelníčku pár drobných úprav. Olej stékající po řízcích a příliš tuku v salátu by vám totiž mohly svátky jen znepříjemnit.
Neměňte chuť tradičních jídel. Vsaďte pouze na drobnosti, které vám na Štědrý večer ušetří pár kalorií i případné zažívací problémy.
Jen pár kousků vánočního cukroví
Možná jste se pokusili upéct několik zdravějších druhů vánočního cukroví, přičemž jste použili celozrnnou mouku, cukr jste nahradili přírodním sladidlem, anebo jste se dokonce vrhli na bezlepkové cukroví. V takovém případě jste možná ušetřili při pečení i pár desítek kalorií.
Klasické tradiční druhy jsou ale nejlepší ve své poctivé verzi, a tak není prostor pro ústupky. Dopřejte si i cukroví, které obsahuje bílou mouku, máslo a cukr, jen to nepřehánějte s jeho množstvím.
Z nadbytku cukru totiž nebude trpět jen vaše postava, ale i pleť. Po třech svátečních dnech by se vám na pokožce mohly objevit pupínky. Tělo tak ukazuje, že bez rafinovaného cukru by mu bylo podstatně lépe.
Jen pro představu: Podívejte se, kolik kJ má vánoční cukroví.
Majonéza do salátu s nižším obsahem tuku
Stejně jako u cukroví, tak i u salátu platí pravidlo, že byste se neměli přejídat. Majonéza obsahuje na 100 gramů až 75 gramů tuku, jelikož se skládá převážně z oleje a vaječných žloutků. Tak velké množství tuku by ale vašemu žaludku nemuselo udělat dobře.
Bramborový salát můžete trochu odlehčit. Půl porce majonézy si dejte v plnotučné verzi a tu druhou porci nahraďte buď bílým jogurtem, nebo majonézou light, která má téměř třetinový obsah tuku. Na chuti to vůbec nepoznáte!
S kaprem do trouby nebo hned na ubrousek
Nechcete se vzdát ryby nebo řízku v trojobalu? Ušetřete alespoň trochu tuku a připravte si kapra nebo řízek v troubě, anebo je nezapomeňte po smažení odložit na několik vrstev ubrousků, které nasají přebytečný olej.
Příprava řízků v troubě ale opravdu není o nic méně chutná! Pokud místo strouhanky použijete nadrcené cornflakes, pak si dokonce pochutnáte o poznání více. Stačí plátek masa obalit v rozšlehaném vejci a pak už jen v kukuřičných lupíncích.
Polévku nezahušťujte jíškou
Zatímco rybí vývar se obejde bez zahušťování, do hrachové polévky se podle tradičních receptů přidává jíška nebo alespoň mouka. Zahustit ji ale zvládnete i rozmačkanou bramborou nebo zeleninou.
Polévka je tak mnohem lehčí na trávení a tolik vás nezasytí. Budete pak mít ještě v žaludku dostatek místa na hlavní chod a třeba i dezert v podobě pár kousků cukroví.
Svařák oslaďte s mírou
Vánoce se pojí i s alkoholem. Zatímco vaječný likér patří mezi nejkaloričtější druhy alkoholu, které jen těžko můžete upravit do dietnější verze, u svařáku, grogu a punče snadno ovlivníte množství přidaného cukru.
Zkuste svařák osladit kvalitním javorovým sirupem nebo polovičním množstvím cukru, než jste zvyklí. Cukr totiž přebíjí chuť alkoholu, vy pak ztrácíte kontrolu nad jeho sílou a popíjíte mnohem více.
TIP NA VIDEO: Znáte všechny štědrovečerní zvyky, tradice a pověry?