Přerušovaný půst není žádné hladovění. Jde o to, že více než to, co jíte, řešíte to, kdy to budete jíst. Vypadá to drasticky, ale základem je jednoduchá úvaha o nabídce a poptávce.
Metoda přerušovaného půstu je založena na jednoduchém faktu: ve chvíli, kdy něco sníte, se do krve začne vyplavovat inzulin, díky kterému tělo spaluje cukry přijaté z potravy. Během této doby je tělo spokojené a nemá pochopitelně žádný důvod sahat do tukových energetických zásob. Pokud si ovšem dobu mezi jídly vhodně prodloužíte, bude tělo žádat další energii a bude muset sáhnout do nashromážděného tuku.
Jak se drží půst?
Při tomto způsobu stravování se střídají časové úseky, kdy jíte, a doby, kdy se postíte. Nejčastěji se doporučuje půst v režimu 16/8 pro muže a 14/10 pro ženy. První číslo znamená dobu půstu a druhé dobu věnovanou jídlu. Tedy režim 14/10 značí 14 hodin bez jídla a 10 s jídlem. Každý den.
Možná to zní hrozivě – 14 hodin bez jídla – ale když si uvědomíte, že se do nich započítává spánek, kdy tělo hladoví jaksi přirozeně, jsou hned vyhlídky optimističtější. Pokud tedy poslední jídlo sníte v sedm večer, dáte si další jídlo až v devět ráno (14/10) nebo v 11 dopoledne (16/10). Nemusí to ale nutně znamenat, že přeskočíte snídani. I když jíte první jídlo v době, kdy kolegové chodí na oběd, pojměte ho klidně jako snídani. Nebo jako velkou snídani.
Na co při půstu nesmíte zapomenout a pro koho je vhodný a pro koho ne? Čtěte na Moje zdraví.cz