Řapíkatý celer: Kouzelná potravina, která hubne za vás?

  • Řapíkatý celer: Kouzelná potravina, která hubne za vás?
    22. února  2017 
     06:00

    S celerem je to jako s olivami. Buď ho milujete, nebo nenávidíte. Přitom celer je na rozdíl od přesolených oliv čirou koncentrací vitaminů a minerálů. A navíc geniální zeleninou, která vám při zdravém dávkování pomůže zhubnout. Přečtěte si všechno, co potřebujete vědět o řapíkatém celeru!

  • Éterické oleje

    Éterické oleje z celeru se v aromaterapii používají proti deprsi a únavě.
    Autor: iStock.com
    To, co rozděluje populaci na milovníky a odpůrce celeru, jsou jeho kořenitá vůně a specifická chuť. Ty způsobují éterické oleje, které chrání rostlinu před plísněmi, viry nebo bakteriemi. Ty samé oleje pak po konzumaci celeru chrání i nás. Při zánětech dýchacích cest díky éterickým olejům celer kupříkladu čistí sliznice v nosohltanu a v krku a pomáhá také rozpouštět hleny.

  • Vitaminy

    Alergie na celer a na jablka jde spolu většinou ruku v ruce.
    Autor: iStock.com
    Listy celeru obsahují dokonce více vitaminu C než citrony, celer je skvělým zásobníkem vitaminu B, který se podílí na zdraví nehtů a vlasů, ale i na klidu nervů. Z dalších důležitých vitaminů jsou v něm zastoupeny vitaminy A, K, a E. Nejvýznamnějšími minerály jsou jod, zinek, vápník, sodík, železo, chrom, draslík a hořčík. Celer obsahuje také fytochemikálie, které stimulují tvorbu bílých krvinek, a působí tak preventivně proti rakovině a dalším nemocem.

    Proto je celer dobrý pomocník při podpoře imunity a snižování váhy, ale i při zánětech močových cest nebo dýchacího ústrojí. Nejlépe samozřejmě funguje syrový, ale ani v polévce se neztratí.

    O řapíkatém celeru se často hovoří jako o zelenině, která má takzvané záporné kalorie. Tedy o tom, že vaše tělo spotřebuje na jeho strávení více energie, než samotná potravina tělu dodá. Jak ho do jídelníčku zařadit tak, aby prospěl? A proč může pomoci otěhotnění? Vše o řapíkatém celeru čtěte zde na mojezdraví.cz.

/
Autor: Kateřina Erbsová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji