Jak rychle shodit dvě kila a nehladovět? Zkuste náš ukázkový jídelníček!

  • Jak rychle shodit dvě kila a nehladovět? Zkuste náš ukázkový jídelníček!
    16. února  2017 
     06:00

    Chystáte se na ples a zjistila jste, že nemůžete dopnout zip na svých oblíbených šatech? Nepanikařte, ještě s tím jde něco udělat. Máte-li k dispozici aspoň dva dny, můžete shodit klidně i dvě kila. Stačí upravit jídelníček, omezit příjem a přidat si jedno kolečko kolem baráku nebo vyrazit na běžky. Ale pozor, jde o nouzovku!

  • Zeleninové šťávy a omezení sacharidů

    ...
    Autor: Shutterstock

    Že to nejde? Ale jde. Jak říká nutriční terapeutka Dana Šímová, můžete zkusit odlehčovací dny, kdy budete jíst jen ovoce a zeleninu, případně budete pít zeleninové šťávy. Nebo můžete vyzkoušet následující ukázkový jídelníček, při němž omezíte sacharidy a zvýšíte příjem bílkovin. Pak si můžete být jistá, že když s ním začnete v pátek a v pondělí se zvážíte, o jeden kilogram méně budete mít určitě. A některá z vás třeba i o dva. Bez hladovění!

     

    Video se připravuje ...
    Snídejte steak! Výstřední doporučení? Ne, trenérka tvrdí, že díky tomu zhubnete a naberete svaly • VIDEO: Adam Balažovič

  • V čem je ten zázrak rychlého hubnutí?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Je to jasné jako facka – především musíte omezit příjem sacharidů, hlavně v odpoledních hodinách, a samozřejmě i tuků. Naopak musíte přidat do jídelníčku bílkoviny. „Bílkoviny mají nejdelší syticí schopnost, a tělo tedy nehladoví, tudíž neukládá přijaté kalorie do tuku, respektive do zásob,“ říká nutriční terapeutka Šímová z Dany Slim. Z důvodu velkého omezení sacharidů není tato dieta vhodná pro diabetiky. Vynechejte také slazené nápoje včetně sladkých limonád, doslazované džusy, sladkosti, čokoládu, dortíky a podobně. Pijte jen čistou vodu nebo neslazený čaj. A pozor: také žádný alkohol!

     

  • Od pátku do neděle: prim hrají bílkoviny!

    ...
    Autor: Shutterstock

    Dana Šímová radí, abyste začala už v pátek večer, a to kvalitní večeří s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuků a sacharidů. „Po takové večeři se vám nestane, že se ráno vzbudíte hlady,“ říká nutriční terapeutka. Ráno si dopřejte snídani opět s vysokým obsahem bílkovin a doplňte ji zeleninou. K dopolední svačině snězte bílý jogurt, s obsahem tuku 2 až 3 procenta. Když se pak vrhnete na úklid, určitě při něm nějaké ty kalorie taky spálíte. Oběd by měl opět obsahovat bílkoviny a větší množství zeleniny. Vynechejte přílohu. Samozřejmě nezapomínejte pít. K odpolední svačince postačí miska tvarohu. „Potom si dopřejte hodinovou procházku rychlejší chůzí,“ radí Dana Šímová. K večeři si dejte jen lehčí jídlo, které zase musí obsahovat bílkoviny a zeleninu. Dodržujte celý den intervaly mezi jídly tři hodiny a večer jezte naposledy 3 hodiny před ulehnutím.

    Výborným zdrojem bílkovin je rybí maso. Které ryby prospívají vašemu srdci a které se hodí pro redukci váhy? Vše o rybách čtěte zde.

  • Pozor na přehnanou fyzickou aktivitu

    ...
    Autor: Shutterstock

    Během víkendu je třeba jíst velmi málo sacharidů, takže není pro každého vhodný aktivní pohyb. Mohlo by se vám totiž udělat špatně, protože vám kvůli úbytku sacharidů bude chybět i energie. „Tato dieta není vhodná dlouhodobě, takže pokud potřebujete redukovat větší množství kilogramů, konzultujte vždy redukční jídelníček s nutričním terapeutem,“ radí nutriční terapeutka.

     

  • Co pomáhá urychlit hubnutí?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Poměrně dobře pomáhá konzumace pikantních jídel. Ostřejší jídlo zvýší vaši tělesnou teplotu, a tak zrychlí metabolismus. „Do každého jídla přidejte chilli papričku. Pokud stihnete o víkendu místo velkého vyvařování zajít na masáž, tak ta vám pomůže k lepšímu prokrvení všech svalů, což také zrychluje metabolické procesy, pomůže vám to zhubnout,“ dodává Dana Šímová. K hubnutí přispěje i saunování (aspoň třicet minut): z těla odplynou škodlivé látky a prohřátí organismu opět zrychlí metabolismus, a tím i spalování přebytečných kilogramů.

     

  • Ukázkový jídelníček (nejen) na víkend

    Caprese
    Autor: shutterstock.com

    Pátek

    Večeře: kuřecí prso (130 g) na grilu, ledový salát, 130 g, 1 lžíce bílého jogurtu

    Sobota

    Snídaně: vařená vejce, 2 ks, paprika, 150 g

    Svačina: bílý jogurt, 140 g

    Oběd: krůtí kostky (130 g) dušené s mrkví, celkem 200 g

    Svačina: bílý tvaroh, 120 g

    Večeře: mozzarella (100 g) s rajčaty (250 g), olivovým olejem a bazalkou

    Neděle

    Snídaně: sýr cottage, 160 g

    Svačina: jablko, 150 g

    Oběd: sumeček africký (150 g) pečený s bylinkami, dušená zeleninová směs

    Svačina: bílý tvaroh, 120 g

    Večeře: zeleninové lečo (250 g zeleniny) se šunkou (50 g) a vejcem (1 ks)

     

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji