Paleo, veganská nebo raw: Proč byste se těmito směry neměli řídit?

  • Paleo, veganská nebo raw: Proč byste se těmito směry neměli řídit?
    9. února  2017 
     06:00

    Alternativní výživové směry hýbou světem. Snad každý už někdy slyšel o raw stravě, paleo dietě nebo makrobiotické dietě. Jenže co na to říkají naše organismy, které jsou zvyklé odjakživa na středoevropský styl stravování? Nemohou nám být tyto výživové směry spíše ke škodě? Podívejte se, na co si při dodržování netradičních diet dát pozor! 

  • Raw strava

    Raw strava
    Autor: shutterstock.com
    Hlavně nevařit! Raw strava je totiž založena na konzumaci převážně syrové stravy, případně upravené jen velmi zlehka. Tedy při teplotách nejvýše 42 až 45 °C. Přitom upravovány mohou být mletím, odšťavňováním, strouháním, klíčením nebo krájením. Rozhodně zásadní výhodou je, že se člověk vyvaruje konzumace škodlivých a tělu nevhodných látek, které vznikají při přípravě. Také je to mnohem ekologičtější a rychlejší. 

    Jenže na druhou stranu – náš trávicí systém na to není uzpůsoben. Je pro něj mnohem těžší zpracovat tyto potraviny, mnohem hůře se také z jídla vstřebává vápník a železo. Kromě toho se zásadně omezuje možnost konzumace bílkovin a také se velmi snižuje energetická hodnota jídel. Člověku pak může chybět energie. Naopak třeba raw zákusky mají energie zbytečně moc. Syrová strava také zvyšuje riziko kontaminace plísněmi.

  • Makrobiotická strava

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Vše, co se ocitne na talíři, musí být v dokonalé harmonii, v souznění jin a jang. Není to jen o stravě samotné, ale i o životním stylu celkově. Lidé, kteří se stravují makrobioticky, našli kořeny tohoto směru v Asii, konkrétně v Číně a Japonsku. Mezi potraviny, které by se vám na stole rozhodně neměly ocitnout, patří bílé pečivo, maso, mléko a mléčné výrobky, tropické ovoce, rafinovaný cukr, vejce, brambory, jídlo obsahující konzervanty nebo barviva, chemicky ošetřené a zmrazené potraviny. Přemýšlíte, co vůbec tedy jíst? 

    Základem makrobiotické výživy jsou obiloviny, zelenina, luštěniny, fermentované potraviny, mořské řasy, semena, ořechy, ovoce a ryby. Jíst a pít by měl člověk vždy jen v tu chvíli, kdy cítí skutečnou potřebu, má hlad nebo žízeň. Alespoň z toho bychom si měli vzít příklad. Ale ani makrobiotická strava není stoprocentní. Rizikem může být nedostatek hodnotných bílkovin, vápníku, železa, vitaminů A, C, D a B12.

  • Paleo strava

    Paleo strava
    Autor: Shutterstock.com
    Jíst jen tuky, to by bylo bájo! Jenže paleo strava není pouze o tom, ačkoliv tuky představují v některých případech i polovinu celého jídelníčku. Sice většina z toho jsou zdravé, tedy nenasycené mastné kyseliny, ale i přesto je to na člověka trochu moc tuku. Toho by v jídelníčku mělo být maximálně 35 %. Hlavní myšlenkou je jíst vše, co si můžeme ulovit nebo vypěstovat. 

    Naopak zakázané jsou rafinovaný cukr, obiloviny, luštěniny, rostlinné tuky, škroby, potraviny obsahující sůl a mléčné výrobky. Je tedy jasné, že hlavní nevýhodou je nedostatek některých živin, jako jsou třeba rostlinné bílkoviny nebo vápník. 

  • Nízkosacharidová dieta

    Při nízkosacharidové dietě vás bude pravděpodobně honit mlsná.
    Autor: Shutterstock.com
    Spoléhat se na to, že jakmile odstraníte z jídelníčku cukry, tak jako mávnutím kouzelného proutku zhubnete, je trochu naivní. I když omezení sacharidů, zvláště těch jednoduchých, jako je rafinovaný cukr, je žádoucí, je třeba na to nahlížet trochu s rozumem. Taková dieta by totiž pro vás mohla být pouze cestou do pekel. 

    "Nízkosacharidová dieta neposkytuje dostatek živin a dochází při ní k úbytku svalové hmoty. Nevýhodou je též velké riziko jojo efektu, který hrozí po jejím skončení," varuje Václava Kunová, odborný garant iniciativy Vím, co jím. Navíc když drasticky omezíte sacharidy, budete unavení, nevrlí a jen těžko se budete zbavovat chuti na sladké. 

  • Vegetariánská strava

    Vegetariánská strava
    Autor: Shutterstock.com
    Existuje mnoho variant vegetariánství, ať už jsou to veganství, laktoovovegetariánství,  pescovegetariánství nebo pulovegetariánství. Všechny směry jsou založeny na úplném nebo alespoň částečném vyškrtnutí jídel a výrobků živočišného původu. U nás jsou nejznámější hlavně vegetariánství a veganství. 

    Nicméně výživové směry omezující maso nebo jiné potraviny živočišného původu jsou ty nejbezpečnější. Pokud k nim tedy člověk přistupuje správně a není to způsobem "vyřadím maso a budu mít klid", ale spíše stylem "maso nahradím jiným, stejně kvalitním zdrojem bílkovin a dalších živin". Hlavní problém vegetariánů totiž je, že jim chybějí bílkoviny a místo toho mají vysoký příjem sacharidů, takže tloustnou.

  • Jaké jsou výhody těchto výživových směrů?

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Výhodou je, že hnacím motorem je většinou změna životního stylu a postoje, nikoliv úzkostlivá touha zhubnout. Obecně lze říci, že alternativní směry vedou k nižšímu BMI a nižšímu výskytu srdečně-cévních onemocnění. Také se může snížit hladina špatného cholesterolu a zvýšit hladina toho dobrého. Také trávení to může prospět. "Samozřejmě záleží na daném způsobu stravování, ale často je alternativní výživa spojena s vyšším příjmem vlákniny a potravin rostlinného původu. Jejich zařazení do každodenního jídelníčku je mimo jiné prevencí zácpy a snižuje pravděpodobnost vzniku žlučníkových kamenů," říká Karolína Hlavatá, odborný garant iniciativy Vím, co jím. 

    Drží vaše dítě nebo někdo z vašeho okolí přísnou dietu? Diety v dětství a dospívání mohou spustit poruchy příjmu potravy. Přečtěte si více zde!

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji