- 10. října 2016 06:00
Čím víc jich budeme jíst, tím prý budeme zdravější a taky rychleji zhubneme. Fakt? Nebo to je pouze a jenom mnoho povyku pro nic? Jedni říkají, že žádné důkazy o jejich superzázračných schopnostech neexistují, jiní tvrdí, že prospěšné opravdu jsou. Bude to tedy asi jako se vším. Pravda bude někde uprostřed. Jaké to jsou, ty zázraky z přírody, které nás ochrání téměř před vším?
Listová zelenina
Michael Mosley, autor knihy Dieta jinak, je zastáncem všech superzázračných potravin. Ovšem říká taky, že pokud chceme, aby byly skutečně prospěšné, měli bychom je jíst v co nejpřirozenější podobě. Záleží totiž taky na tom, jak tyhle úžasné potraviny zpracujeme. Pokud jde o listovou zeleninu, pak prim hrají kapusta, mangold, špenát, rukola, zelí či brokolice. V podstatě je skoro jedno, jakou zeleninu si vyberete, všechna je „super“ a chrání tělo před infekcemi a toxiny. Díky vysokému obsahu vlákniny je zase vhodná pro dietáře. Brokolice či špenát mají i protizánětlivé vlastnosti, které snižují riziko vzniku zánětu v těle a taky vzniku cukrovky či hypertenze.
Zelený čaj
Jeho obliba stoupá nejen kvůli dobré chuti, ale i kvůli tomu, že obsahuje flavonoidy, které mají protizánětlivý efekt. Díky antioxidantům působí preventivně proti rakovině a různým plísňovým onemocněním. A ve finále pomáhá při hubnutí. „Obsahuje totiž kofein a další látky, které stabilizují krevní cukr a urychlují metabolismus,“ říká dr. Mosley. Můžete ho popíjet během dne nebo si koupit sušený extrakt ze zeleného čaje, ten dokáže udržet zrychlený energetický výdej až na 24 hodin.
Chia semínka
V poslední době jako by se s nimi roztrhl pytel. Přidávají se skoro do všeho, dokonce i do chleba. Chia semínka mají spoustu předností, jsou rychle stravitelná, mají nízký glykemický index a neutrální chuť. Pocházejí z šalvěje hispánské a v době Aztéků patřila s kukuřicí, fazolemi a amarantem k základním potravinám. Říkali jim poklad aztéckých běžců, protože dodávala energii. Mají hodně vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Například ve srovnání s lososem mají až 8x víc omega-3 mastných kyselin. Mají protizánětlivý účinek, zlepšují paměť a koncentraci. Snižují taky LDL cholesterol a mají vliv na srdce. Pokud jde o hubnutí, tak zázračné ale nejsou. Výzkumník David Nieman z Appalachian State University v Severní Karolíně tvrdí, že zkoumali několik stovek lidí po dobu 12 týdnů, kteří konzumovali chia semínka, ale bohužel jejich studie neprokázala žádné snížení tělesné hmotnosti.
Quinoa
I tahle zázračná potravina pochází od indiánů – tentokrát z Jižní Ameriky od Inků. Její semena používali Inkové jako obilovinu, ze které připravovali kaši nebo kterou zahušťovali polévky. Také ji uctívali a mysleli, že dává sílu válečníkům i dětem. Obsahuje hodně vlákniny, bílkovin, vápníku, hořčíku, takže posiluje kosti, pomáhá při srážlivosti krve, působí protizánětlivě a posiluje činnost nervové soustavy. Pokud jde o hubnutí, quinoa není sice nízkoenergetická, ale má spoustu bílkovin a vlákniny, a ty pomáhají hubnout. Tvrdí to vědci z Harvard Medical School a říkají, že stačí každý den 5 g, abyste lépe spalovali tuk.
Moringa
Podle některých lidí jde o nejvýživnější rostlinu na světě. Obsahuje totiž více než 90 důležitých látek a 46 antioxidantů! Moringa pochází z Indie a říká se jí zelený diamant. Ajurvéda ji používá k léčbě asi 300 nemocí, listy a šťáva mají hojivé účinky a pomáhají hlavně při onemocnění očí, alergii, astmatu, vysokém krevním tlaku, nádorových onemocněních, nevolnosti i virových infekcích. Listy moringy mají navíc málo kalorií, takže se hodí skvěle i k hubnutí. Mají spousty vlákniny, která brání před zácpou a snižuje hladinu cholesterolu. No a díky vláknině je moringa vaše kamarádka při dietě právě kvůli tomu, že vláknina usnadňuje hubnutí. A to tak, že „zaplní“ žaludek a vy máte pocit sytosti.
Koření
Sem se vejde skoro každé, které vás napadne. Sušený česnek, skořice, zázvor, chilli papričky, kurkuma – ty všechny mají protizánětlivý charakter. Zkuste je přidávat do svých pokrmů tak často, jak jen to jde (a jak to vydrží váš jazyk). Kromě toho prospějete i své linii, všechna tato koření mají totiž i termický účinek, díky kterému dochází k zahřívání organismu, a tím i rychlejšímu spalování kalorií. No, a v podzimních dnech se navíc teplejší jídlo hodí.
/
Klíčová slova: