6 zázračných potravin proti zánětům i kilům navíc. Opravdu fungují? A jak?

  • 6 zázračných potravin proti zánětům i kilům navíc. Opravdu fungují? A jak?
    10. října  2016 
     06:00

    Čím víc jich budeme jíst, tím prý budeme zdravější a taky rychleji zhubneme. Fakt? Nebo to je pouze a jenom mnoho povyku pro nic? Jedni říkají, že žádné důkazy o jejich superzázračných schopnostech neexistují, jiní tvrdí, že prospěšné opravdu jsou. Bude to tedy asi jako se vším. Pravda bude někde uprostřed. Jaké to jsou, ty zázraky z přírody, které nás ochrání téměř před vším?

  • Listová zelenina

    3045672:gallery:true:true

    Michael Mosley, autor knihy Dieta jinak, je zastáncem všech superzázračných potravin. Ovšem říká taky, že pokud chceme, aby byly skutečně prospěšné, měli bychom je jíst v co nejpřirozenější podobě. Záleží totiž taky na tom, jak tyhle úžasné potraviny zpracujeme. Pokud jde o listovou zeleninu, pak prim hrají kapusta, mangold, špenát, rukola, zelí či brokolice. V podstatě je skoro jedno, jakou zeleninu si vyberete, všechna je „super“ a chrání tělo před infekcemi a toxiny. Díky vysokému obsahu vlákniny je zase vhodná pro dietáře. Brokolice či špenát mají i protizánětlivé vlastnosti, které snižují riziko vzniku zánětu v těle a taky vzniku cukrovky či hypertenze.

  • Zelený čaj

    3045670:gallery:true:true

    Jeho obliba stoupá nejen kvůli dobré chuti, ale i kvůli tomu, že obsahuje flavonoidy, které mají protizánětlivý efekt. Díky antioxidantům působí preventivně proti rakovině a různým plísňovým onemocněním. A ve finále pomáhá při hubnutí. „Obsahuje totiž kofein a další látky, které stabilizují krevní cukr a urychlují metabolismus,“ říká dr. Mosley. Můžete ho popíjet během dne nebo si koupit sušený extrakt ze zeleného čaje, ten dokáže udržet zrychlený energetický výdej až na 24 hodin.

  • Chia semínka

    3045669:gallery:true:true

    V poslední době jako by se s nimi roztrhl pytel. Přidávají se skoro do všeho, dokonce i do chleba. Chia semínka mají spoustu předností, jsou rychle stravitelná, mají nízký glykemický index a neutrální chuť. Pocházejí z šalvěje hispánské a v době Aztéků patřila s kukuřicí, fazolemi a amarantem k základním potravinám. Říkali jim poklad aztéckých běžců, protože dodávala energii. Mají hodně vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Například ve srovnání s lososem mají až 8x víc omega-3 mastných kyselin. Mají protizánětlivý účinek, zlepšují paměť a koncentraci. Snižují taky LDL cholesterol a mají vliv na srdce. Pokud jde o hubnutí, tak zázračné ale nejsou. Výzkumník David Nieman z Appalachian State University v Severní Karolíně tvrdí, že zkoumali několik stovek lidí po dobu 12 týdnů, kteří konzumovali chia semínka, ale bohužel jejich studie neprokázala žádné snížení tělesné hmotnosti.

  • Quinoa

    3045673:gallery:true:true

    I tahle zázračná potravina pochází od indiánů – tentokrát z Jižní Ameriky od Inků. Její semena používali Inkové jako obilovinu, ze které připravovali kaši nebo kterou zahušťovali polévky. Také ji uctívali a mysleli, že dává sílu válečníkům i dětem. Obsahuje hodně vlákniny, bílkovin, vápníku, hořčíku, takže posiluje kosti, pomáhá při srážlivosti krve, působí protizánětlivě a posiluje činnost nervové soustavy. Pokud jde o hubnutí, quinoa není sice nízkoenergetická, ale má spoustu bílkovin a vlákniny, a ty pomáhají hubnout. Tvrdí to vědci z Harvard Medical School a říkají, že stačí každý den 5 g, abyste lépe spalovali tuk.

  • Moringa

    3045671:gallery:true:true

    Podle některých lidí jde o nejvýživnější rostlinu na světě. Obsahuje totiž více než 90 důležitých látek a 46 antioxidantů! Moringa pochází z Indie a říká se jí zelený diamant. Ajurvéda ji používá k léčbě asi 300 nemocí, listy a šťáva mají hojivé účinky a pomáhají hlavně při onemocnění očí, alergii, astmatu, vysokém krevním tlaku, nádorových onemocněních, nevolnosti i virových infekcích. Listy moringy mají navíc málo kalorií, takže se hodí skvěle i k hubnutí. Mají spousty vlákniny, která brání před zácpou a snižuje hladinu cholesterolu. No a díky vláknině je moringa vaše kamarádka při dietě právě kvůli tomu, že vláknina usnadňuje hubnutí. A to tak, že „zaplní“ žaludek a vy máte pocit sytosti.

  • Koření

    3045674:gallery:true:true

    Sem se vejde skoro každé, které vás napadne. Sušený česnek, skořice, zázvor, chilli papričky, kurkuma – ty všechny mají protizánětlivý charakter. Zkuste je přidávat do svých pokrmů tak často, jak jen to jde (a jak to vydrží váš jazyk). Kromě toho prospějete i své linii, všechna tato koření mají totiž i termický účinek, díky kterému dochází k zahřívání organismu, a tím i rychlejšímu spalování kalorií. No, a v podzimních dnech se navíc teplejší jídlo hodí.

     

     

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji