- 8. října 2016 06:00
Jestli si právě teď říkáte, že nemá cenu začít s nějakou dietou nebo odlehčeným jídelníčkem, protože se stejně blíží zima a těch pár faldíků navíc nebude vidět, přece jen to zkuste. Hubnout se dá kdykoli – a na podzim jsou optimální podmínky pro hubnutí!
Podzim je ideální období pro všechny
...Autor: ShutterstockPřestože výživoví poradci tvrdí, že když chce někdo hubnout, pak je jedno, kdy s tím začne, důležité je prostě začít. Na druhou stranu dietolog Elson Haas z Preventive Medical Center v Kalifornii tvrdí, že podzim je ideální roční období pro začátek diety. Proč? Protože je mírné počasí, nižší výskyt alergenů v ovzduší a například alergici nebo lidé s vysokým krevním tlakem by měli zvolit pro začátek hubnutí spíše chladnější období. Horké dny jejich cévám a taky dýchacímu ústrojí nesvědčí.
Stravování na podzim? Potraviny stejné, jen v jiné formě
...Autor: ShutterstockJak říká nutriční terapeutka Lada Nosková z Diet Planu, každé roční období má svá pro a proti. I když se zdá, že snadnější to je na jaře a v létě, neměli byste se nechat odradit ani podzimem. „Podzimní jídelníček by se v zásadě neměl lišit od letního. Tělo má stejné výživové nároky v létě i v zimě. Co se ale určitě mění, je forma jídla. Zatímco v létě máme přirozenou chuť osvěžit se něčím lehkým a studeným, v chladnějších měsících jsou potřeby opačné – zahřát se,“ říká Lada Nosková. No řekněte sami, máte snad chuť na okurku z lednice, když je venku skoro pod nulou? Asi moc ne. „Na podzim a v zimě bychom tedy měli zapomenout na saláty,“ radí.
Dávejte přednost sezonním potravinám
...Autor: ShutterstockS příchodem nové sezony změňte i jídelníček. Osvojte si podzimní chutě potravin, které rostou u nás. A že jich je požehnaně. „Ideální jsou mrkev, květák, zelí, kapusta nebo dýně. Ty můžete vařit v páře, dusit, grilovat nebo zpracovávat jako hutné mnohodruhové či jednodruhové polévky. I v hlavních chodech byste se měli zaměřovat na stravu bohatou na bílkoviny, dušenou zeleninu a sacharidy – teplé přílohy,“ radí Lada Nosková. "Vhodné jsou teplé pánve – například restovaná zelenina s masem, fazolemi, čočkou – nebo zmíněné polévky a zapékaná jídla,“ dodává.
Jezte své podzimní barvy!
...Autor: ShutterstockPodzim je plný zemitých barev – zelené, tmavě žluté a oranžové. Když budete jíst potraviny, které jsou takhle vybarvené, absorbujete podle dr. Elsona Haase pozitivní energii a bude se vám lépe hubnout. Žluté potraviny přispívají k pročištění a odklizení odpadu ze střev a žaludku. Jsou taky skvělé antidepresivum. Budete-li konzumovat hodně oranžových potravin, podpoříte trávicí činnost. Navíc dodají spoustu dobré nálady. Chutná vám zelená zelenina? Se zelenými potravinami zmírníte celou řadu nemocí, například srdeční potíže a poruchy spánku, žaludeční problémy atd.
Posilujte imunitní systém
...Autor: ShutterstockPokud chcete předcházet virózám a nachlazení, je několik „zázračných“ potravin, které na podzim a v zimě podpoří vaši obranyschopnost a ulehčí vám hubnutí. Nejprve se podívejte na matku přírodu a určitě tam najdete spoustu životabudičů. „Patří sem česnek, cibule, med, zázvor, zelí, pálivé koření, kuřecí vývar či zelený čaj,“ vyjmenovává Lada Nosková. Spoustu těchto ingrediencí můžete spojit i do jednoho jídla á la thajská kuchyně nebo je jíst postupně.
Recept na zdravý podzimní boršč
...Autor: ShutterstockNutriční terapeutka Lada Nosková doporučuje na podzim tuhle skvělou polévku, kterou si určitě okamžitě oblíbíte.
Budete potřebovat: 80 g hovězího libového masa, 40 g cibule, 40 g mrkve, 40 g červené řepy, 40 g petržele, 40 g červeného zelí, 30 g brambor, 25 g rajského protlaku, 1 g olivového oleje, 10 g bílého jogurtu. Dále budete potřebovat bobkový list, česnek, pepř, sůl a citronovou šťávu.
Příprava: Maso uvařte v osolené vodě doměkka, vyndejte ho, nakrájejte na kostičky a vraťte do vývaru. Řepu oloupejte, nastrouhejte a vařte společně s masem, dokud nezměkne. Zelí pokrájejte na nudličky, mrkev a petržel na kolečka, brambory na kostičky. Vše přidejte s lisovaným česnekem, bobkovým listem a protlakem do vývaru a vařte doměkka. Nakonec přidejte citronovou šťávu, sůl, pepř, případně feferonku. Stáhněte z plotny a dochuťte česnekem a olivovým olejem. Na talíři pak ozdobte bílým jogurtem.
/
Klíčová slova: