Kazí vám hubnutí záchvaty hladu? Teď už nebudou!

  • Kazí vám hubnutí záchvaty hladu? Teď už nebudou!
    17. září  2016 
     06:00

    Obelstěte hlad a konečně zhubněte. Neustálé pocity hladu jsou největší překážkou úspěšného hubnutí. Hladový člověk toho sní víc než ten, kdo usedl k talíři bez velkého hladu. Kromě toho neustálé kručení v břiše ničí náladu a snižuje pracovní výkon. Jak tedy s hladem zatočit a konečně se zbavit kil navíc? 

  • Pořádně pijte

    Pozor na bublinkaté vody!
    Autor: Shutterstock.com

    Podle Štěpánky Štěpánové, hlavní výživové poradkyně společnosti Naturhouse, může být příčinou hladu dehydratace. Proto při prvním pocitu hladu nesahejte do lednice, ale zkuste nejprve vypít zhruba tři deci vody a chvíli počkat. Pocitem hladu nám dává tělo najevo, že mu něco chybí a v první řadě to mohou být právě tekutiny.

  • Vyspěte se do růžova

    Spánek a žena
    Autor: Shutterstock

    Nedostatek spánku totiž může mít za následek zvýšený pocit hladu. „Jakmile máte narušený spánkový režim a tělo se dostatečně neregeneruje, začne se zvyšovat hladina hormonu ghrelinu, to je takzvaný hormon  hladu, a zároveň se snižuje hladina hormonu leptinu, což je hormon sytosti,“ říká Štěpánka Štěpánová.

  • Přemýšlejte, jaké jíte sacharidy a kolik jich spořádáte

    Během PMS naše tělo touží po sacharidech.
    Autor: Shutterstock.com

    Sledujte složení svého jídelníčku a zjistěte, zda v něm převažují jednoduché sacharidy, jako je například řepný či ovocný cukr, nebo spíše sacharidy komplexní, které jsou obsaženy v bramborách, rýži, celozrnných výrobcích. Jednoduché sacharidy mají takzvaný vysoký glykemický index, to znamená, že po jejich konzumaci rychle stoupne hladina cukru v krvi. Tělo reaguje tím, že okamžitě vyloučí inzulín, aby se cukr z krve odboural, a proto hladina cukru rychle klesne. Následek je jasný – přichází opět pocit hladu. Tento stav se dokola opakuje, především u lidí, kteří často mlsají sladkosti.

  • Nepijte alkohol

    ...
    Autor: Shutterstock

    Po alkoholu je to snad ještě horší než po dortu. Alkoholický nápoj způsobí rychlý vzestup hladiny cukru v krvi a následně se dostavuje pocit hladu. Není tedy divu, že v alkoholovém opojení člověk sní všechno, na co přijde.

  • Přidejte si na talíř bílkoviny

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Bílkoviny jsou spolu se sacharidy a tuky základní živinou nezbytnou pro fungování našeho organismu. Navíc patří k potravinám, které snižují glykemický index jídla, takže udržují delší pocit sytosti. Chleba se sýrem dokáže zasytit na delší dobu než suchý krajíc. „V případě, že máte v jídelníčku nevyvážený obsah bílkovin, tělo po nich “volá” pocitem hladu,“ říká Štěpánka Štěpánová z Naturhouse.

  • Nehltejte

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ideálně by se mělo každé sousto důkladně rozžvýkat, říká se, že zhruba 21krát. Když jídlo zhltnete během pár minut, do mozku dojde signál z trávicí soustavy, že jste něco snědli, daleko později. Hrozí tak, že se člověk cítí stále hladový a začne se “dojídat“. Namísto příjemné sytosti je tedy na konci jídla přecpaný.

  • Jezte pravidelně

    Frekvence stravování nemá vliv na rychlost našeho metabolismu. Nevadí tedy, pokud jíme jen třikrát denně.
    Autor: Shutterstock.com

    Nepravidelná strava s delšími pauzami mezi jídly podle výživových specialistů z Naturhouse dožene člověka až k vlčímu hladu. „Většinou se to děje večer, kdy už máte klid a neubráníte se po celodenním hladovění obrovské porci jídla. Tu už tělo nespálí, a naopak si uloží do zásob v podobě tuku,“ říká výživová poradkyně. Nepravidelným stravováním si způsobujete nestabilní hladinu cukru v krvi. Ideálně si jídlo rozložte do 5 až 6 porcí za den. Jen tím se vyhnete nesnesitelnému hladu a následnému přejídání.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji