Dieta podle Měsíce: Co by kdy měla jednotlivá znamení jíst?

  • Dieta podle Měsíce: Co by kdy měla jednotlivá znamení jíst?
    8. září  2016 
     06:00

    Pro hubnutí je důležité i to, v jaké fázi se nachází Měsíc na obloze. Věříte tomu? Věřily tomu mnohé naše prabáby a řídily se tím. Protože zjistily, že v určité dny jdou kila dolů rychleji než jindy. Každé dva až tři dny se při svém putování souhvězdími Měsíc ocitne v jiném znamení. Pokud vám to přijde zajímavé, zkuste ho sledovat a jíst to, co k příslušnému znamení náleží.

  • Novoluní

    ....
    Autor: shutterstock.com
    Jednotlivé fáze Měsíce zase udávají rytmus, ve kterém lidské tělo funguje. Také ony jsou tedy pro hubnutí podstatné. Třeba už je prověřeno, že začnete-li s dietou při novoluní či jeden den před nebo po něm, je vysoká pravděpodobnost, že vydržíte až do konce. Nejlepší je zahájit dietu v tento den pročištěním. Pijí se jen ovocné nebo zeleninové šťávy, bylinkové čaje nebo se jí buď syrové ovoce, nebo zelenina – buď jedno, nebo druhé. Je to také ideální doba zanechat nějakého zlozvyku, třeba kouření.
  • Dorůstající měsíc

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    S přibývajícím měsícem na obloze má ten, kdo dietu právě nedrží, tendenci přibírat a přejídat se. Jestli máte zájem si svou váhu udržet, snižte kalorickou hodnotu stravy a používejte méně tuky. A když se omezovat nechcete, víc sportujte a hýbejte se.
  • Úplněk

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Tehdy většina z nás cítí větší únavu než jindy, přesto je to den, kdy opět můžete začít s dietou a půstem, stejně jako při novoluní. V příštích dnech totiž můžete čekat výsledky.
  • Ubývající měsíc

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Naši předci vypozorovali, že když měsíc ubývá, tělo lépe tráví. Můžete si konečně i trochu povolit, přidat sem tam lžičku másla na brambory nebo lžíci smetany do tvarohu. Přesto by měla jít váha stále dolů.
  • Co by měla jíst ohnivá znamení?

    Kuřecí prsa a rajčaty
    Autor: Shutterstock.com
    Ve dnech, kdy vládnou ohnivá znamení (Beran, Lev a Střelec), zpracováváme nejlépe bílkoviny. Kromě nich bychom měli konzumovat převážně ovoce a zeleninu.

    Zelenina: avokádo, cibule, cuketa, česnek, dýně, kedlubna, hrách, paprika, rajčata, sójové boby, klíčky semen

    Ovoce: ananas, banány, borůvky, broskev, citron, datle, jablka, maliny, kiwi, meloun, švestky, hroznové víno

    Mléčné výrobky: sýr feta, bílý jogurt, přírodní kefír, kozí sýr, mozzarella, parmezán, tvaroh

    Maso: drůbež, ryby, telecí

    Ideální menu

    Čočková polévka se zeleninou, rajská polévka, zapečená dýně s kuřetem, kuřecí prsa s rajčaty a kukuřicí, pečená stehna s jablky, zapečené filé se zeleninou, krůtí roláda.

  • Co by měla jíst zemská znamení?

    Pokud budete týden jíst zelnou polévku a dodržovat doporučený stravovací režim, podaří se vám zhubnout až čtyři kilogramy za týden.
    Autor: Shutterstock.com
    Když prochází Měsíc zemskými znameními (Býk, Panna, Kozoroh), měli bychom pokrmy připravovat především z toho, co roste pod zemí. Vhodné jsou vydatné polévky (zahuštěné nikoliv klasickou jíškou, ale rozmixovanou zeleninou) a jídla z brambor a kořenové zeleniny.

    Zelenina: celer, cibule, červená řepa, česnek, dýně, ředkev, ředkvičky, tuřín, kvašená nakládaná zelenina, vhodné jsou i brambory

    Ovoce: banány, jablka, kiwi

    Mléčné výrobky: balkánský sýr, mléko, smetana, máslo, jogurt, žervé

    Maso: šunka, uzené maso, uzené ryby

    Ideální menu

    Bramborová polévka, krémová zeleninová polévka, zapečený celer s brambory a zeleninou, zapečené brambory se šunkou, brambory se špenátem s ořechy, kuře dušené v mrkvi.

  • Co by měla jíst vzdušná znamení?

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Ve dnech, kdy Měsíc prochází vzdušnými znameními (Blíženci, Váhy, Vodnář), se dobře spalují tuky. Můžeme i trochu hřešit, když máme chuť na šlehačku nebo čokoládu. Jinak jsou vhodné potraviny, které mají souvislost s květy. Velmi vhodné jsou i bylinkové čaje z nich.

    Zelenina: artyčoky, avokádo, brokolice, cuketa, růžičková kapusta, květák, rajčata cherry

    Ovoce: broskev, limetka, mango, meloun, nektarinka, sušené ovoce

    Mléčné výrobky: máslo, smetana, tvaroh

    Maso: hovězí, kapr, losos, makrela, tuňák

    Ideální menu

    Tuňákový salát, brokolice vařená v páře, krémová květáková polévka, masový vývar, gratinovaný květák, zapečená zelenina se sýrem, květák jako mozeček, zapečené kuře se žampiony, losos se špenátem, kapr na zelenině.

  • Co by měla jíst vodní znamení?

    Existuje mnoho potravin, které mohou pomoci neutralizovat účinky našeho nezdravého životního stylu. My vám přinášíme deset těch nejúčinnějších!
    Autor: Shutterstock.com
    V období, kdy se Měsíc nachází ve vodních znameních (Rak, Štír, Ryby), nejlépe organismus zpracovává sacharidy, zejména ty, které obsahují zelenina a ovoce. Takové jsou taky mnohem prospěšnější než sacharidy z bílého pečiva a mouky. Nejvhodnější jsou pokrmy z listů, nejrůznější saláty a čerstvé bylinky.

    Zelenina: cibule, cuketa, čekanka, česnek, fenykl, chřest, okurky, pórek, špenát, bílé a červené zelí, klíčky semen

    Ovoce: banány, fíky, hroznové víno, liči, meloun

    Sacharidy: brambory, celozrnné pečivo, müsli, ovesné vločky, rýže natural, celozrnné těstoviny

    Ideální menu

    Salát z bílého zelí, kuřecí salát s houbami, žampionová polévka, kuře na houbách, pstruh na česneku, rizoto s chřestem nebo hráškem.

/
Autor: Klára Trnková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji