Bezlepková dieta! Pomáhá při hubnutí, nebo je to nesmysl?

  • Bezlepková dieta! Pomáhá při hubnutí, nebo je to nesmysl?
    27. srpna  2016 
     06:00

    Bezlepková dieta byla vždy vnímána jako záležitost pro nemocné, kteří trpí celiakií. Jenže pak přišla zpráva od hollywoodských celebrit: Bez lepku je nám lépe! Jsme štíhlejší a máme více energie. Je to opravdu tak? Vyplatí se vyškrtnout lepek z našich jídelníčků?

  • Příběh ženy: dieta pomáhá i těm, kdo nejsou nemocní

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Marii bylo pětatřicet let, když zjistila, že její dcera trpí celiakií. Tedy onemocněním způsobeným nesnášenlivostí lepku. V praxi to znamená vynechat všechny potraviny s obsahem obilovin. „Nejen pečivo, ale i běžné těstoviny. Posléze zjistíte, že lepek je i v uzeninách, jogurtech nebo v kečupu,“ vypočítává Marie. Musela se naučit vařit jinak. A najednou ji napadlo: co kdybych to taky zkusila jíst? Jen tak? A byla překvapená. „Zhubla jsem, a navíc jsem se i cítila daleko méně unavená,“ říká. A ačkoliv od lékařů celiakii potvrzenou nemá, lepek ve své potravě přijímá minimálně. „Nedělá mi dobře,“ uzavírá.

  • Mnohé světové celebrity na bezlepkovou dietu nedají dopustit

    Harper Seven Beckham
    Autor: Profimedia.cz

    Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham, u našich sousedů pak Adéla Banášová vychvalují její účinky nejen na štíhlou postavu. Bez lepku se jim prý celkově daří lépe, jsou svěží a nemají trávicí obtíže.

     

    Mimochodem – víte, co to je lepek? Jde o hlavní bílkovinu obsaženou v obilí, přesněji řečeno jde dokonce o směs dvou bílkovin: prolaminu a glutelinu.

     

    Vyskytuje se v pšenici (včetně semoliny, špaldy a kamutu) a žitu a v menším množství i v ječmeni a ovsu. Z hlediska lepku – někdy se používá také označení gluten – je zkrátka úplně jedno, zda jde o mouku celozrnnou nebo nějakou jinou. 

     

     

  • Lepek a historický jídelníček

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zastánci toho, že lepek patří do stravy, argumentují: naši předci ho jedli také a byli zdraví. Jenže na to namítá bezlepková strana sporu: jedli ho podstatně méně a také složení obilovin bylo jiné. A jak už to tak bývá, pravdu mají obě strany. Ano, před stovkami let se pečivo jedlo. Chléb byl ale na jídelníčku jednou dvakrát denně. V současné době jíme lepku v běžné stravě opravdu hodně: pečivo k snídani, cereálie k svačině, k obědu těstoviny, odpoledne sladkost a večer si něco namažeme – opět na chléb. Navíc kvůli šlechtění a způsobu zpracování obsahuje současná mouka lepku mnohem více. Někteří lidé mohou mít skutečně problém s lepkem hospodařit. Nemusí být nutně nemocní celiakií, mohou mít například na lepek alergii.

     

  • Jakou roli hraje houska v dětství?

    houska
    Autor: Shutterstock.com

    Jedna z teorií tvrdí, že alergie na lepek se může vyvinout u těch, kteří se s lepkem nesetkali včas v dětství. Tedy u těch, které matky před alergeny ochraňovaly až příliš dlouho. Momentálně se doporučuje, aby se malé děti setkaly s lepkem ještě v době, kdy je matky plně kojí, tedy někdy v pátém měsíci života. 

  • Jak to vidí odborník?

    Máte problémy s trávením? Možná trpíte celiakií
    Autor: Shutterstock.com

    V názorech na bezlepkovou dietu se ani lékaři úplně neshodnou. Mnoho z nich říká, že pokud někdo nemá celiakii, není důvod se lepku vyhýbat. Odborníci na výživu ale vesměs tak striktní nejsou. Patří mezi ně například Pavel Suchánek, odborný garant projektu Výživa dětí. "Dost často narážíme na to, že děti trpí nespecifickými bolestmi břicha po jídle. A je pravda, že v některých případech, i když nemají klinický obraz celiakie, nemají zvýšené protilátky, protože celiakie podle nejnovějších poznatků je nejen intolerance – to znamená zjednodušeně řečeno mechanická nesnášenlivost – ale i imunologická alergie a je zařazena mezi potravinové alergie s imunologickým dosahem, se těmto dětem po vyřazení lepku a potravin obsahujících lepek výrazným způsobem ulevuje a zlepšuje se jim jejich tělesné složení. Neplatí to pro všechny, není to – zjednodušeně řečeno – lék pro všechny, kteří trpí nespecifickými bolestmi břicha po jídle, ale v některých případech to platí, a to číslo je nezanedbatelné, nám to vychází na nějakých 40 procent," uvedl nedávno. Je pravděpodobné, že se to nebude týkat jen dětí. 

  • Také uvažujete o vyřazení lepku z jídelníčku?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Určitě se vyplatí zařadit do jídelníčku bezlepkové obiloviny, jako jsou pohanka, amarant nebo kukuřice. Ti, kteří by chtěli lepek ze svého jídelníčku vyloučit úplně, by měli své rozhodnutí konzultovat s výživovým poradcem. Vyhnou se tak riziku, že místo pocitu svěžesti a přívalu energie dosáhnou kvůli nedostatku vlákniny, vitaminů a minerálů pravého opaku: podrážděnosti, únavy a tloustnutí.

/
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji