Tajný tip: Jezte probiotika, pomohou vám zhubnout a získat dobrý BMI

Probiotika jen z jogurtů nemusí stačit
Foto: Shutterstock.com
2. srpna  2016 
 06:00

Nejen laici, ale i vědci se snaží najít způsob, jak zhubnout bez námahy a natrvalo. Nebo jak alespoň zmírnit potíže s váhou. Teď objevili nové zajímavé řešení: kdo chce zhubnout, měl by užívat probiotika. Dosud se doporučovala především kvůli imunitě, protože pomáhají udržovat v pořádku střevní mikroflóru. Teď by se díky nim měl zlepšit i váš BMI. 

Jezte probiotika, vaše hubnutí bude snazší a váš BMI, neboli Body Mass Index, se spíše dostane do normálu. Tvrdí to autoři studie, která teď vyšla v odborném časopise International Journal of Food Sciences. Vyhodnotili výsledky pětadvacítky odborných prací sledujících vliv probiotik na zdraví a hmotnost. 

Video se připravuje ...
Zadržujete v těle vodu, nebo jsou to tuky? Víme, jak to poznat! • VIDEO: Adam Balažovič

Šéf práce Qingqing Zhang z nemocnice v Taizhou v Číně uvedl, že této problematice se dosud věnovalo málo pozornosti, a přitom je tu jasný vztah mezi užíváním probiotik a hubnutím, pokud je lidé berou alespoň osm týdnů. "Konzumace probiotik skutečně snížila tělesnou hmotnost a BMI," řekl. S tím, že má smysl užívat více typů probiotických kultur najednou. 

Samozřejmě se nedá čekat, že jen díky probiotikům někdo shodí mnoho kilogramů, ale rozhodně to může pomoci – spolu s dalšími způsoby – zbavit se přebytečných tukových zásob. Jinými slovy – má smysl například odlehčit jídelníček a zároveň jíst dietně. 

GALERIE: Co potřebujete vědět o probiotikách a hubnutí

I malý pokles váhy může mít navíc velký zdravotní efekt, co se týče rizik spojených s obezitou, jako jsou diabetes 2. typu, infarkt, mrtvice. Udává se, že pokles váhy už o pět kilo snižuje riziko vzniku těchto chorob až o půlku. 

Video se připravuje ...
Hubnutí v každém věku: Ve dvaceti sportujte, ve čtyřiceti zapomeňte na rohlíky • VIDEO: Vím, co jím a piju

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji