Do dovolené to ještě stihnete! Jak zhubnout o čtyři kilogramy za týden?

  • Do dovolené to ještě stihnete! Jak zhubnout o čtyři kilogramy za týden?
    23. června  2016 
     06:00

    Ano, je to sice trochu šibeniční termín, ale na druhou stranu – když není zbytí, dá se to zvládnout. Shodit čtyři kilogramy za týden je možné, ale berte to spíše jako nouzové řešení než jako běžný způsob úbytku na váze. Hlavně je důležité, abyste tuto dietu nedrželi skutečně déle než jeden týden. Poté je potřeba pomalu najet na zdravé stravování. Jinak hrozí jojo efekt a s ním začarovaný kruh, ze kterého je těžké se vymotat. 

  • Naplánujte si jídlo

    Základem hubnutí je vyrovnaný jídelníček, který by měl mít správný poměr sacharidů, tuků a bílkovin.
    Autor: Shutterstock.com
    Než do rychlíku, jehož cílovou stanicí bude nižší váha, nastoupíte, naplánujte si jídlo na celý týden. Naplánujte si jídelníček na všech sedm dnů, rozepište si to den po dni, a co jde, nakupte si dopředu. Tím zabráníte útokům na regály, které by vám během tohoto týdne měly zůstat skryty. Zároveň si naplánujte i denní příjem kilojoulů. Ačkoliv během dlouhodobého hubnutí se nedoporučuje takto kalkulovat, teď "se nikdo neptá". Snažte se snížit denní příjem na 6000 kJ. 
  • Zapomeňte na sacharidy!

    Autor: Shutterstock.com
    I když sacharidy jako zdroj energie potřebujeme, během nadcházejících sedmi dnů na ně zapomeňte. Alespoň tedy na ty potraviny, které jsou na cukrech postaveny, jako jsou pečivo, rýže, těstoviny. Ale protože z něčeho sílu brát musíte, nějaké sacharidy si ve stravě nechte. Cukry se nacházejí i v ovoci a zelenině nebo mléčných výrobcích. I když v zelenině je jich minimum. V případě mléčných výrobků rozhodně volte ty neslazené! Snižte ale jejich příjem, ovoce se na těch sedm dnů raději vystříhejte úplně. Snažte si ve svém jídelníčku sacharidy naplánovat vždy na dopoledne, ne na odpoledne. Tak bude mít tělo šanci je spálit. 
  • Půl talíře zeleniny

    Zeleninu si klidně dejte, ale s ovocem to nepřehánějte!
    Autor: Shutterstock.com
    Každé vaše denní jídlo, které sníte, by se z poloviny mělo skládat ze zeleniny. A druhou polovinu by měly tvořit ideálně bílkoviny. Dávejte si ale pozor a volte raději zeleninu s co nejnižším obsahem cukru – proto třeba příliš vhodné nejsou červená paprika nebo mrkev. Neznamená to, že byste si je v rámci redukce váhy nemohli dát, ale pokud chcete shodit skutečně maximum během krátké chvíle, i takovéto drobnosti mohou mít vliv. Zelenina ale obsahuje velké množství vlákniny, která vás zasytí na delší dobu, nebudete se tak pak cítit hladoví. 
  • Pijte dostatek vody

    Skutečně by se při jídle nemělo pít?
    Autor: Shutterstock.com
    Dostatečný přísun tekutin je důležitý nejen při hubnutí, samozřejmě. Ale ruku na srdce – skutečně dodržujete to, co máte? Pokud ne, tak se na pití, zejména vody, zaměřte. Nebudete se pak cítit tolik hladoví, a navíc může správný přísun tekutin urychlit váš metabolismus. Při sportu pak budete spalovat o trochu více. Navíc pokud v sobě zadržujete tekutiny, aniž byste si to uvědomovali, pomůže vám to se jich zbavit. Což může znamenat klidně i dvě kila dolů. Ale pozor, nesnažte se nikdy odvodňovat se pomocí diuretických čajů! Ty byste měli užívat až po konzultaci s lékařem, mohly by totiž ve výsledku nadělat více škody než užitku. 
  • Půl hodiny každý den!

    Video se připravuje ...
    Fitness trenérka Zuzka Light vysvětluje, v čem tkví kouzlo cvičení 15 minut • VIDEO: Adam Balažovič/Jesse James
    I v tomto případě by půl hodiny pohybu mělo být samozřejmostí. Ale tentokrát to skutečně dodržte! Neměla by to být jen tak "obyčejná" procházka, ale skutečně vysoce intenzivní intervalový trénink. Při něm střídáte různé intenzity, takže vám bude ve výsledku stačit mnohem méně času, abyste efektivně spálili přebytečné kalorie. Zhruba hodinu před sportováním si dejte kávu. Kofein vám pak při pohybové aktivitě pomůže k rychlejšímu spalování. 
  • Posuňte si budík o třicet minut

    Autor: Shutterstock.com
    Nezáleží na tom, jestli spíte pět nebo osm hodin. V obou případech si nastavte budík o půl hodiny dopředu a trochu se prospěte. Uvidíte, že se budete cítit mnohem odpočatější, takže vaše tělo ihned po probuzení nebude lačnit po sacharidech, jak by tomu mohlo být, kdybyste si cítili unaveni. Jestli ale spíte pouze těch pět hodin, pak se snažte, pokud je to možné, přidat více než půl hodiny. Optimální doba je ale stejně sedm až osm hodin. Odpočatý organismus funguje rychleji, zrychlíte si tím i spalování. Ve spánku navíc pracují i hormony, a to leptin a ghrelin. První zmíněný může za to, jak moc se cítíme syti. Pokud ho máme nedostatek, máme hlad. Naopak u ghrelinu se projevuje negativně jeho nadbytek. To nás pak více honí mlsná. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji