Hubnutí do léta: S tímto jídelníčkem se zbavíte přebytečných kil!

  • Hubnutí do léta: S tímto jídelníčkem se zbavíte přebytečných kil!
    14. června  2016 
     06:00

    Prázdniny, a tak i doba dovolených se blíží mílovými kroky a času není nazbyt. Pokud nechcete příliš složitě přemýšlet nad tím, co si teď můžete dát k jídlu, abyste ještě něco shodili, můžete se inspirovat v našem redukčním jídelníčku. Ten vám dodá všechny živiny, které potřebujete, a přitom do sebe nedostanete ani gram tuku či sacharidů navíc. 

  • Proč nehubnete?

    Doplňky stravy vám metabolismus nezrychlí.
    Autor: Shutterstock.com
    Sáhnout po nějakém „zázraku“ se na první pohled jeví jako nejjednodušší řešení. V porovnání s doporučeními typu „jezte pestře, střídmě a pravidelně se hýbejte“ zní rady typu „nejezte lepek“ nebo „jezte jen syrovou stravu“ jednoduše a ohromně lákavě. Proč ale mají jepičí platnost? Protože chcete být najednou a rychle úplně jiní. Ženete se za dosažením cíle bez ohledu na to, jak vám při této honbě po těle i na duši vlastně je. Chvíli vás udržuje ve snažení vidina cíle, ale cesta k němu je plná odříkání, takže se energie ke změně rychle vyčerpá a vy se vracíte k původním návykům. A nehubnete. Vyrovnaný jídelníček je více než důležitý. Podívejte se, jak by měl správně vypadat, pokud chcete zhubnout!
  • Snídaně

    Vlákninu kombinujte s vodou.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli zvolíte sladkou nebo slanou snídani, je čistě na vašich chuťových preferencích. Vypít byste měli před odchodem z domu ještě minimálně půl litru neslazeného čaje nebo vody s citronem.

    Varianty:

    1. 50 až 80 g celozrnného pečiva nebo 50 až 70 g vloček (pro sladkou variantu)

    2. 60 až 80 g tvrdého sýra nebo 80 až 100 g šunky nebo 1 až 2 vejce či 90 g tvarohu nebo 150 až 200 g polotučného natural jogurtu (pro sladkou variantu)

    3. 50 až 100 g ovoce (pro sladkou variantu) nebo 100 až 150 g zeleniny

  • Svačina

    Mléko a mléčné výrobky jsou opředeny mnoha mýty, třeba tím, že jsou pro zdraví nebezpečné. To je ale nesmysl, mléko k životu potřebujeme.
    Autor: Shutterstock.com
    Svačiny jsou důležité, abyste neměli hlad mezi hlavními jídly. Není nutné jíst vždy pětkrát denně, ale určitě byste neměli vynechávat odpolední svačinu. Ta je velmi důležitá v tom, že zabraňuje večernímu přejídání.

    Varianty:

    1. 150 g jogurtu nebo 200 až 250 ml natural zakysaného mléčného výrobku nebo 50 g light sýra nebo libové šunky

    2. 100 až 200 g ovoce

  • Oběd

    Ryba je k obědu ideální jídlo. V syrovém stavu by jí mělo být 200 -250 gramů.
    Autor: Shutterstock.com
    Oběd by měl tvořit největší jídlo dne a měl by v něm být obsažen dostatek všech potřebných živin. U oběda se můžete řídit jednoduchou pomůckou: tzv. zdravým talířem. Třetinu talíře by měly tvořit bílkoviny, další třetinu zelenina a zbývající třetinu příloha. Pokud jste zvyklí obědvat i polévku, volte raději nezahuštěné polévky a snižte trochu množství hlavního jídla.

     Varianty:

    1. 150 až 200 g masa v syrovém stavu (u ryb je to 200 až 250 g)

    2. 150 až 220 g brambor nebo 80 až 120 g těstovin nebo rýže (váženo ve vařeném stavu)

    3. 200 g zeleniny

  • Svačina odpolední

    Bílý jogurt obsahuje probiotika, která vás mohou zbavit zápachu z úst.
    Autor: Shutterstock.com
    Odpoledne už se vyhýbejte ovoci kvůli cukru. Posvačit můžete kromě nabízených variant i hrst ořechů.

    1. 150 g jogurtu nebo 50 g light sýra či libové šunky nebo 200 až 250 ml zákysu, 200 g zeleniny

  • Večeře

    Zeleninový salát s kuřecím masem.
    Autor: Shutterstock.com
    Večeři si dejte 3 hodiny předtím, než půjdete spát. K teplé večeři můžete zvolit podobnou variantu jako k obědu, jen je třeba trochu snížit množství, a to zejména u přílohy. Nejlepší variantou studené večeře je zeleninový salát s kouskem celozrnného pečiva. Vhodný je také salát těstovinový, kuskusový nebo luštěninový. Ten již obsahuje dostatek sacharidů, a pečivo k němu tedy nepřidávejte. Salát však musí být vždy doplněn nějakým zdrojem bílkovin, například libovým masem, vejcem či sýrem.

    1. 150 až 200 g masa v syrovém stavu (u ryb je to 200 až 250 g) nebo 1 až 2 vejce nebo 60 až 80 g tvrdého sýra

    2. 2 plátky celozrnného chleba

    3. 200 g zeleniny

/
Autor: sia, Hana Málková STOB

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji