- 30. května 2016 06:00
Každý ví, že dušené jídlo je zdravé, a smažené naopak nezdravé. Ale co jiné způsoby přípravy? Jaký mají vliv na shazování váhy a na to, jak se vám podaří zhubnout? A pozor: řiďte se doporučenými způsoby přípravy jídla nejen doma, ale i na návštěvách nebo v restauracích.
Pečení v troubě
Hovězí maso na víněAutor: Shutterstock.comHodně samozřejmě záleží už na tom, co pečete, protože prorostlé vepřové bude vždycky horší volbou než libové kuřecí maso. Na druhou stranu – pečení patří k vcelku dietním způsobům přípravy, pokud už k jídlu nepřidáváte žádný další omastek, což většinou nemusíte, připravuje se pomocí horkého vzduchu. Také se snažte vyhnout se polévání hotového jídla vypečeným tukem.
Grilování
I o grilování panuje řada mýtů.Autor: profimedia.czGrilování v sobě má tolik zádrhelů, že se úplně doporučit nedá: od olejové marinády přes grilování uzenin až po všelijaké dresinky. Pokud se však všemu tomu dokážete vyhnout, proč negrilovat? Zvláště pokud používáte moderní grily, kde se maso neškvaří přímo nad ohněm.
Restování
...Autor: Shutterstock.comTímto způsobem připravujete maso nebo zeleninu na pánvi v jen malém množství oleje, na rozdíl například od smažení. Musíte proto jídlo často míchat. Potřebujete kvalitní nádobí, aby se pokrm nepřipaloval.
Vaření v páře
Ryba se zeleninou v pářeAutor: shutterstock.czTuto metodu mají v oblibě především lidé, kterým záleží na zdravé výživě, protože se při ní nepoužívají žádné oleje, a jídlo má tedy nižší obsah tuku. Vaření v páře má za výsledek nutričně hodnotnější jídlo než vaření ve vodě, protože se ponechá více výživných látek.
Dušení
aAutor: archivPokud se rozhodnete pro dušení ve vlastní šťávě, čekají vás nakrájení masa na malé kousky nebo kostičky a příprava pomocí pomalého varu, kdy jsou potraviny vařeny při teplotě jen o málo nižší, než je bod varu vody. Maso se v tomto případě často připravuje zároveň se zeleninou. Nemusíte přidávat žádný tuk.
Čemu se vyhnout?
Řízek - oblíbené jídlo na cestáchAutor: BleskPokud chcete zhubnout, měli byste se vyhnout smažení – ať už v trojobalu, těstíčku nebo bez nich. Platí to pro maso stejně jako pro zeleninu. Pozor také na přípravu ve wok pánvi, která je v podstatě také smažení: v receptech ji někdy najdete jako stir frying. Zákaz smažení se týká i jídla z fritovacího hrnce.
/
Klíčová slova: