Hubnutí na míru podle postavy: Hruškám pomáhá omezení tuků, jablkům běh

  • Hubnutí na míru podle postavy: Hruškám pomáhá omezení tuků, jablkům běh
    26. dubna  2016 
     07:00

    Možná jste si někdy posteskla, že s vaší postavou připomínající hrušku se stejně nedá nic dělat. Ať cvičíte dolní partie sebevíc, ne a ne je tvarovat a zeštíhlet. Možná jste zvolila špatnou taktiku. Protože každý typ postavy potřebuje své cvičení i svůj jídelníček. Jak nejsnáze shodí hrušky, co mají preferovat jablka a co ti, jejichž tělo připomíná papričku?

  • Tvar těla

    Jablko udrží chutě a zachová linii.
    Autor: Thinstock.cz

    Tvar našeho těla podstatně ovlivňují genetické dispozice. Určují poměr svalstva a tuku a také jejich rozložení po těle. Proto někdo přibírá hlavně na stehnech a hýždích, jiný v pase a další pro jistotu po celém těle. Postavy se tak dají rozdělit do tří základních skupin: jablka jsou ti, kteří přibírají hlavně v oblasti břišní, hrušky na dolních částech těla, především tedy v oblasti stehen a hýždí, a papričky jsou na tom nahoře i dole nastejno. Dobrá zpráva je, že každé tělo se dá formovat. Jen na každé platí něco jiného. Jakou strategii by měly tedy volit jablka, hrušky a papričky?

  • Postava typu jablko

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Charakteristika: Postava typu jablko má tuk soustředěný hlavně v oblasti břicha. Sice lehce přibírá na váze, kila jdou také ale poměrně dobře dolů. Břišní tuk se odbourává rychleji než tuk usazený v oblasti hýždí a stehen. Lidé s touto postavou jsou více ohroženi nemocemi srdce a cév, cukrovkou druhého typu a rakovinou prsu.

    Jak jíst: Lidé s takovou postavou by se měli zaměřit na správné rozložení potravin během dne. Rozhodně se vyplatí snížit podíl sacharidů a většinu jich sníst dopoledne a brzy odpoledne. Zato si můžou dovolit více zdravých tuků než například hrušky.

    Příklad ideální snídaně: 1 míchané vejce, 1/4 šálku špenátu, 2 lžičky strouhané mozzarelly, 1 plátek šunky a 1 celozrnný toust

    Jak cvičit: Jablka potřebují aerobní pohyb, a to nejlépe 3 čtyřicetiminutové bloky týdně. Běhejte, jezděte na kole, plavte nebo zkuste míčové hry. K tomu přidejte ještě posilování, které zpevní i střední část těla, například power jógu nebo pilates.

  • Postava typu hruška

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Charakteristika: Tato postava je typická pro ženské tělo. Tuk se ukládá ve spodní polovině těla, v oblasti stehen a hýždí. Tam se tuk také hůře shazuje. Většinou nejdřív uberou nahoře, v oblasti prsou a na břiše.

    Jak jíst: Klíčem k úspěchu je vynechat nezdravé tuky. Jsou to především ztužené tuky skryté třeba v sušenkách, smetanových omáčkách nebo ve smažených pokrmech. Z nich si totiž organismus ukládá lehce tukové zásoby, a to jsou právě ty, které nosíte v dolní části těla. Váš jídelníček by měl obsahovat hlavně bílkoviny a sacharidy, jejich skladování vás stojí víc úsilí a energie. Kromě ovoce a zeleniny jezte hodně vlákniny, luštěnin, kuřecího a rybího masa.

    Příklad ideální snídaně: Ovesná kaše s půlkou banánu a hrnek pomerančového džusu

    Jak cvičit: Neúspěch hrušek v tvarování postavy možná zapříčiňuje to, že se příliš soustředí na spodní polovinu těla. Zapomeňte tedy na spinning nebo step, tím si postavu nevytvarujete. I vám pomohou aerobní aktivity, tedy běh, jogging, a sporty, jako jsou volejbal nebo tenis. Bez posilování to nepůjde, zaměřte se ale na horní polovinu těla, aby šlo vyvážit spodek.

  • Chilli paprička

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Charakteristika: Chilli papričky mají v období štíhlosti sklon k takzvané "chlapecké postavě". Mají stejně široká ramena jako boky a nevýrazný pas. Přibírají poměrně stejně ve všech oblastech, při velké nadváze se tuk hromadí hodně na břiše. Také lidem s tímto typem postavy hrozí především kardiovaskulární onemocnění.

    Jak jíst: V jídelníčku vsaďte na zdravé tuky: olivový olej, dvakrát týdně ryby, klidně i tučnější, a ořechy. Sacharidy volte složitější, samozřejmě nezapomeňte na ovoce a zeleninu.

    Příklad ideální snídaně: omeleta se žampiony a s mozzarellou, 2 plátky krůtí slaniny, 1/2 celozrnného toustu s lžičkou margarínu

    Jak cvičit: Tvarování vašeho těla nejvíce pomohou chvíle v posilovně. Posilujte celé tělo, klidně s vyšší zátěží a v menších sériích.

/
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji