Nevěřte tomu, že se při dietě jednou týdně můžete přejíst: Nefunguje to!

  • Nevěřte tomu, že se při dietě jednou týdně můžete přejíst: Nefunguje to!
    14. dubna  2016 
     06:00

    Přes týden se tváříme jako bohyně zdravého stylu, dbáme na to, co jíme. Ale jakmile padne páteční večer, probudí se v nás temná stránka a dietu i celé správné stravování hodíme za hlavu. Vždyť je přece volno, to se nepočítá. A i když odborníci občasný "cheat day", neboli hřešící den, povolují, projíst celý víkend může mít kromě kil navíc i zdravotní důsledky. 

  • Nic, nebo víc

    Ideální je jíst několikrát denně malé porce. Ale takové, aby vás zasytili a neměli jste hlad.
    Autor: Shutterstock.com
    Dnešní doba je vzhledem posedlá a nejedna z nás by si přála vypadat alespoň jako jedna a půl modelky (buďme upřímné). Děláme pomalu psí kusy, aby šla kila dolů, a tak kolikrát sklouzneme až k nezdravému způsobu hubnutí, kdy radikálně snížíme denní příjem. Podle odborníků až jedna z deseti žen má denní příjem jen 4100 kJ. Některé dokonce klesnou ještě hlouběji, a to převážně na počátku týdne. Známe to všechny, v pondělí se hubne nejlépe. Nicméně tyto ženy, které jsou schopny přes týden držet na uzdě svých 4000 kilojoulů, pak o víkendu zvýší příjem až trojnásobně. Může za to, mimo jiné, i alkohol. 
  • Příliš mnoho cukru

    Autor: Shutterstock.com
    A o víkendu do sebe dostaneme mnohonásobně více jednoduchých cukrů než během zbytku týdne. Ať už to jsou různé dobroty, které si dovolíme, nebo právě zmíněný alkohol. V něm se jich schovává více, než si dovedeme uvědomit. "To znamená, že vaše tělo bude muset začít tvrdě pracovat, aby vysokou dávku cukru dokázalo snížit. Kromě toho si schová něco do zásoby," varuje odbornice na výživu Karen Poolová. Vysoká hladina cukru v krvi znamená, že tělo vyplavuje více inzulinu, který poté cukr přenáší do jednotlivých buněk v našem těle, kde působí jako zdroj energie. 
  • Dobrý sluha, zlý pán

    Autor: Shutterstock.com
    V krátkodobém výhledu to tedy znamená, že pokud jíte jídla s vysokým obsahem cukrů, vaše tělo získá dost energie. Jenže z dlouhodobého hlediska je to problém. Málokdo totiž dokáže všechnu přijatou energii také vydat. Což v prvé řadě vede k přibírání na váze. V další řadě to jsou ale i zdravotní problémy, které se v budoucnu mohou objevit. Inzulin je sice dobrý sluha, ale zlý pán. Tělo si k němu totiž může vytvořit odpor. A dlouhodobá inzulinová rezistence může vést až k diabetu II. typu. 
  • Pozor na střevní mikroflóru

    Autor: Shutterstock.com
    Ovšem víkendové přejídání ovlivňuje negativně i naše střeva a zažívání. V nich máme zdravé bakterie, které pomáhají ničit ty "špatné bakterie". Zároveň také pomáhají při správném trávení. A aby fungovaly, jak mají, potřebují dostávat zásobu zdravého jídla, zejména vlákniny. Naopak to, co je zabíjí, je jídlo nezdravé. Poslední výzkumy ukazují, že je jedno, jestli jíme špatně jen o víkendu nebo po celý týden, výsledek je stejný. Špatné trávení pak také vede ke zpomalení metabolismu, začneme tedy přibírat. 
  • Žádný odpočinek

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Mimo to má přejídání o víkendu i další stinné stránky. Všechno nezdravé jídlo je pro organismus pořádný záhul a spálit přemíru přijatých cukrů, nezdravých tuků a více energie, než na kolik je zvyklý, je pro něj velmi únavné. Takže zatímco byste si správně o víkendu měli odpočinout a načerpat síly na další týden, budete hned v pondělí opět unaveni a bez energie. Když budete pokračovat ve své nízkokalorické dietě, stane se z vás po chvíli chodící tělo bez duše. 
  • Hřešit ano, ale s rozumem

    Autor: Shutterstock.com
    Samozřejmě to neznamená, že byste do konce života už nesměli sníst nic, co úplně nespadá do tabulek zdravé výživy. Jen je potřeba přistupovat k tomu s rozumem. Když už vás mlsná svádí, klidně si něco dejte. Ale i tak raději volte z variant, které jsou o trochu zdravější. Než si dát míchaný alkoholický koktejl, to se raději osvěžte vinným střikem. "Jednoduše to berte tak, že to tak je, počítejte s tím a nemějte z toho stres! Dané jídlo si vychutnejte, zkuste volit z potravin, jako jsou například libová masa, saláty, ryby. Vyhýbejte se sladkým dezertům, slaným krekrům, a když už nebude vše dle vašich plánů, řekněte si například, že si dáte zítra o 20 minut cvičení navíc," radí výživový specialista Radek Pajič z Bomton Power Concept.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji