Proč jsou těstoviny horší než pizza a kuřecí než hovězí? Co si vybrat, když váháte

  • Proč jsou těstoviny horší než pizza a kuřecí než hovězí? Co si vybrat, když váháte
    9. dubna  2016 
     06:00

    Každý ví, že dušená ryba je zdravější a dietnější než smažený řízek. Ale co v případech, které tak jednoznačné nejsou? Jsou lepší brambory, bramborová kaše nebo šťouchané brambory? A jak dopadne srovnání lososa a tuňáka, případně kuřecího stehna a telecích medailonků? Podívejte se, co si vybrat třeba z nabídky kynutá buchta versus italské tiramisu. 

  • 1. Tiramisu versus kynutá buchta

    Tiramisu musí být vychlazené.
    Autor: Shutterstock.com

    Že tiramisu nebude žádná dieta, se dá tušit už podle jeho sladké chuti, ale ještě pořád se můžeme utěšovat tím, že je to dezert italský a tak nějak středomořský, a tudíž skoro dietní, ne? Navíc v něm bude nějaký sýr, takže je to vlastně dezert plný bílkovin. Plané výmluvy, protože základní surovinou k výrobě tiramisu je sýr mascarpone se skoro 50 procenty tuku v sušině. Kus české kynuté buchty je tak lepší volbou, protože obsahuje sotva polovinu kilojoulů. 

  • 2. Jaká bramborová příloha je nejlepší?

    karbanátek s bramborovou kaší
    Autor: Shutterstock

    Mohlo by se zdát, že za každých okolností budou nejlepší brambory, ale pokud jste zvyklí si je polévat šťávou z masa nebo na ně dát pořádný kus másla, nemusí tomu tak být, zvláště pokud jde o brambory převařené či moučné. Čím rozvařenější brambory jsou, tím vyšší mají glykemický index a tím dříve vám po nich vyhládne. Lepší volbou tak může být kaše, pokud v ní není příliš mnoho másla. Ale díky přiměřenému obsahu bílkovin z másla a mléka je na hlad lepší.  Pozor na zrádné šťouchané brambory. Jsou sice na chuť skvělé, ale bohužel plné tuku, kterému za skvělou chuť vděčí. 

  • 3. Losos, nebo tuňák?

    Třídenní tuňáková dieta? Blbost!
    Autor: Shutterstock.com

    Losos je zdravý, ale vyloženě dietní není. Uzený losos, který se prodává v balení po deseti deka, má skoro dvojnásobek energie ve srovnání s tuňákem ve vlastní šťávě. Podobné je to s lososem, kterého si dáváte jako součást hlavního jídla, zvláště pokud si ho dopřejete s kůží nebo zalitého holandskou omáčkou. 

  • 4. Kuře versus hovězí maso

    ...
    Autor: profimedia.cz

    Dobře – to, že smažené obalované kuře z fast foodu není nejlepší, asi víte. Ale ani kuře v jiné úpravě nemusí být vždycky lepší volbou než – dejme tomu – červené maso, protože bude zkrátka kaloričtější a vůbec méně zdravé. Což platí třeba o kuřecím stehně s kůží, které rozhodně propadne třeba vedle vařeného hovězího, a to i tehdy, když si k tomu hovězímu dáte trochu tatarky. Lepší než takové kuře budou i telecí medailonky. Pozor také na všelijaká kuřecí prsa zapečená s hermelínem či se smetanovou špenátovou omáčkou. 

  • 5. Pizza nebo těstoviny

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Celá pizza bude pohromou pr vaše hubnutí vždycky, na t je v ní trochu moc těsta a někdy i sýra. Ale když si dáte menší nebo jen část pizzy z tenkého těsta, rozhodně uděláte lépe, než když zvolíte porci těstovin se smetanovou omáčkou nebo zapečených s bešamelem. Například lasagne jsou prakticky vždycky mnohem kaloričtější než pizza, zvláště zeleninová. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji