Třídenní tuňáková dieta slibuje kilo a půl až dvě dolů: Může to být zdravé?

  • Třídenní tuňáková dieta slibuje kilo a půl až dvě dolů: Může to být zdravé?
    24. března  2016 
     06:00

    Rande za tři dny nebo důležitá schůzka, na které se prostě potřebujete cítit dobře – a hlavně se vejít do té sukně? Jestli nečekáte zázraky, ale chcete se trochu pročistit, a přijít tak o kilo a půl až dvě, můžete zkusit momentální hit, kterým je tuňáková dieta. Ale nevěřte příliš na zázraky a berte to skutečně jen jako nouzovku.

  • Jak funguje?

    Dieta
    Autor: profimedia.cz
    Po dobu tří dnů budete dodržovat pečlivě jídelníček, který je daný. Nemusíte se bát žádné drastické hladovky. Stravování se skládá ze tří jídel denně, což je pro některé lidi normální počet. Možná vás to překvapí, ale v jídelníčku je toho mnohem více než jen tuňák. Ten je vždy součástí pouze jednoho jídla denně. Nicméně – jak upozorňuje třeba expert na výživu Pavel Suchánek – podobné jednorázové diety se rozhodně nehodí k delšímu držení. Za tři doporučené dny se vám podaří o něco zhubnout, jídelníček je poměrně střídmý. 
  • Jídelníček na tři dny

    Autor: Shutterstock.com
    První den

    Snídaně: černá káva nebo čaj, půl grapefruitu, 1 toast s arašídovým máslem

    Oběd: černá káva nebo čaj, 1 šálek bílého tvarohu, 5 krekrů

    Večeře: černá káva nebo čaj, 1 šálek tuňáka (ve vlastní šťávě), 1 šálek mrkve, jeden šálek květáku, 1 jablko

    Druhý den

    Snídaně: černá káva nebo čaj (neslazené), 1 vejce (jakkoliv upravené), 1 banán, 1 plátek suchého toastu

    Oběd: černá káva nebo čaj, půl šálku tuňáka, 1 toast

    Večeře: černá káva nebo čaj, 85 gramů libového masa, 1 hrnek zelených fazolek, jeden hrnek mrkve, jedno jablko

    Třetí den

    Snídaně: černá káva nebo čaj, 1 vejce, 1/2 banánu, toast

    Oběd: 1 hrnek tuňáka, 8 krekrů

    Večeře: 100 gramů libové šunky, 1 hrnek brokolice nebo zelí, 1/2 hrnku mrkve, 1/2 banánu

    Po celou dobu mějte dostatečný přísun tekutin.

  • Výhody diety

    Autor: Shutterstock.com
    Rozhodně nespornou výhodou – alespoň pro ty, kdo chtějí zhubnout – je váhový úbytek, který je během tří dnů skutečně znatelný. Navíc v jídelníčku jsou zastoupeny bílkoviny, takže byste nemuseli ani ztratit příliš svalů. Navíc vás proteiny zasytí, takže by vás během té doby neměl ani přepadat šílený vlčí hlad. A snad největší benefit je, že v jídle najdete i zdravé tuky, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, které tělo potřebuje. Nelze opomenout vitaminy B a D, hořčík, vápník. Jenže – zdá se, že nevýhody převažují. 
    Video se připravuje ...
    Ryby nejsou drahé, kuřecí maso stojí víc než pstruh • VIDEO: ...
  • Nevýhody diety

    Tuňákový salát s vejcem
    Autor: Shutterstock.com
    Určitě tou nejzásadnější je, že během tohoto krátkého hubnutí se nezbavíte příliš tuku ani nezrychlíte bazální metabolismus, aby poté tělo spalovalo rychleji. Navíc pokud se ihned vrátíte do normálního režimu, tak se rychle dostanete na svou původní váhu. Navíc energetický příjem je nižší než u běžného stravování, takže se můžete cítit i více unaveni. Pokud se stejně rozhodnete pro tuto třídenní dietu, naplánujte si ji na dny, kdy vás nečeká žádná větší zátěž. 
  • Proč to tedy vůbec zkoušet?

    Bílkoviny by se vám v jídelníčku měli objevit jednou až třikrát.
    Autor: Shutterstock.com
    Nicméně úplně tuto dietu zavrhovat asi také není nutné. Lidé totiž často zapomínají ve svém stravování na ryby, které obsahují vitaminy a minerály. Nemusí to být pouze čerstvé ryby, stejně dobře poslouží právě třeba konzervované nebo mrazené. Základ tohoto stravování je také dobrý v tom, že jsou zde zastoupeny vyšší obsah bílkovin, zdravé tuky a minimum sacharidů – což by tak mělo být ve stravě běžně. 
  • Vezměte si základ

    Autor: Shutterstock.com
    Můžete si tedy z toho vzít jen základ a jídelníček si dále poupravit. Kilo a půl sice pak neshodíte za tři dny, ale za čtrnáct dnů, ale zase to bude mít tu výhodu, že jen co se jednou normálně najíte, nepůjde to nahoru. Toast si ke snídani dejte, ale musí být jedině celozrnný. Stejně tak vajíčko je v pořádku, ale přidejte si k tomu trochu bílkovin, ať už v podobě sýru nebo libové šunky. K obědu si dejte tuňáka, ale třeba jako součást zeleninového salátu třeba s cizrnou nebo těstovinami. Jestli by vám vyhovoval tuňák více k večeři, můžete si z něj udělat pomazánku. Stačí, když si přidáte třeba lučinu. K tomu celozrnné pečivo, zeleninu – a máte skvělou a vydatnou večeři. Pokud si během dne dáte třeba bílý tvaroh nebo porci ovoce či zeleniny, dosáhnete ideálního jídelníčku. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji