Prasouda dieta: Novinka s divným názvem, která vážně funguje

  • Prasouda dieta: Novinka s divným názvem, která vážně funguje
    1. března  2016 
     06:00

    Na první pohled se může zdát, že to není žádná novinka, jen středomořská dieta s jiným názvem. Je pravda, že v něčem si obě dvě mohou být podobné, ale prasouda dieta není postavena jen na jídle. Jde o změnu celého životního stylu. 

  • Jak prasouda funguje?

    Autor: Shutterstock.com
    Prasouda dieta je založena hlavně  na konzumaci nezpracovaných potravin. Nejčastěji se tak v jídelníčku objevují čerstvé ovoce a zelenina, nerafinované obiloviny, ořechy, semena, libové živočišné bílkoviny a mléčné výrobky. Ovšem pokud se radujete, že budete jíst masa do sytosti, budete zklamáni. Příjem živočišných bílkovin je omezen.

    Samozřejmě nejde o raw stravu, takže jídlo můžete i tepelně upravovat, i když jen určitými způsoby. Konkrétně grilováním, rožněním, pražením nebo restováním. Hlavní myšlenkou je upravit jídlo tak, aby se pouze zvýšila jeho chuť a výživové hodnoty se nijak nezměnily.

    Zapovězený je alkohol, kromě červeného vína. To si občas dát můžete. Dobré, že?

  • Výživová pyramida

    Základnu celého jídelníčku u prasoud stravování je zelenina a luštěniny.
    Autor: Shutterstock.com
    Když si představíte potravinovou pyramidu, jak je v ní vše naskládané, tak v tomto případě bude jejím základem zelené podloží, tedy zelenina, ovoce, luštěniny, oříšky, semínka, olivový olej a bylinky. Hned nad ním jsou ryby a mořské plody. O stupínek výše vejce, mléčné výrobky a drůbež a úplně na vrcholku – tedy jakožto to, co bychom měli jíst nejobezřetněji – jsou červené maso a sladkosti. 
  • Na prvním místě olej

    Pozor, jaký olivový olej kupujete. Test ukázal, že označní extra virgin zárukou kvalitby být nemusí - ilustrační foto
    Autor: profimedia.cz
    Prasouda ale nespoléhá pouze na nízký energetický příjem. Spíše se snaží o co nejvyrovnanější příjem všech živin, které tělo potřebuje, a o omezení těch nezdravých. Takže v prasouda stravě je nízký obsah nasycených mastných kyselin, a naopak vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Na "zakázaném listu" je také margarín, naopak povolen je extra panenský olivový olej. Vlastně – olivový olej je hlavní složkou stravy. Může být totiž kombinován s masem, zeleninou. Studie navíc ukazují, že extra panenský olivový olej je plný antioxidantů, které chrání před kardiovaskulárními chorobami.
  • Je to přirozené


    ...
    Autor: Shutterstock
    Jednou z hlavních výhod je to, že nevyžaduje přípravu speciálních složitých jídel nebo nákup nedosažitelných potravin. Prasouda stojí na čerstvých potravinách, které seženete v běžných obchodech – nebo lépe na farmářských trzích. Navíc pokud jste zvyklí na ovoce a zeleninu, nebude to pro vás žádný velký šok a přijde vám to přirozené. Ovšem kromě úpravy stravy musíte přidat i pohyb, alespoň třikrát týdně půl hodiny a více.
  • Žádné glutamáty a konzervanty

    ss
    Autor: profimedia.cz
    Další výhodou je to, že vám odpadne konzumace zpracovaných potravin, které v sobě mohou skrývat nadbytek soli nebo škrobů, které často mohou za nadváhu. Pokud má člověk větší příjem soli, než je doporučené denní množství (5 gramů soli, 2 gramy sodíku), začne tělo být dehydratované a zadržovat v sobě vodu. Což se projevuje otoky, ale i větším břichem. Další látky obsažené v trvanlivých potravinách bývají také jednoduché sacharidy, které se ukládají rovnou do bříška. A to nemluvíme o tom, že je vlastně úplně zbytečné do sebe dostávat nějaké konzervanty nebo aromatické látky, které nám nedodají vůbec nic. Odložit byste také měli všechno koření – kromě čerstvých bylinek.
  • Nevýhody

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Bohužel ani styl stravování prasouda není sám o sobě úplně spásný. Jde o poměrně nový směr, a tak je potřeba udělat ještě mnoho klinických studií, aby bylo možné skutečně potvrdit nebo vyvrátit, že to může skutečně fungovat. Na druhou stranu – na zelenině, ovoci, libovém mase, mléčných výrobcích a oříšcích není nic špatného. Je to v podstatě to, co bychom měli jíst normálně. 

    Další nevýhodou je ale to, že by se někomu mohla tato dieta prodražit. Ne vždy je jednoduché sehnat kvalitní potraviny za rozumné ceny. Bohužel, je to smutné, ale kus šunkového salámu s nízkým obsahem masa, zato s vysokým obsahem soli je několikanásobně levnější než kvalitní, vysoceprocentní šunka.  

  • Kuskus podle prasouda stravy

    kus kus
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat: 

    • 175 gramů kuskusu
    • 1 lžíci dijonské hořčice
    • půl hrnku lehkého italského dresinku
    • dvě kuřecí vykostěná prsa pečená v troubě, nakrájená na kostičky (před upečením ochuťte bazalkou a chilli – dle chuti)
    • 450 gramů zelených fazolek, lehce orestovaných
    • 450 gramů červených fazolí
    • 450 gramů cizrny
    • 1/3 hrnku nakrájených oliv
    • sýr mozzarella nakrájený na kostičky

    Postup:

    1. Uvařte kuskus podle pokynů na obalu.

    2. V malé mističce smíchejte hořčici a zálivku, pořádně promíchejte.

    3. Připravte cizrnu a červené fazole tak, jak jste zvyklí.

    4. Poté smíchejte všechny přísady v míse a nakonec přidejte dresink s hořčicí.

    5. Pořádně promíchejte a nechte vychladnout.

     

    Porce je pro šest osob.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji