Proteinová dieta: Škodí, nebo je to naopak zaručená a zdravá cesta ke zhubnutí?

  • Video se připravuje ...

    Během proteinové diety se člověk dostane do ketózy, kdy tělo spaluje účinněji tuky.

    18. února  2016 
     06:00

    Přijímat příliš mnoho bílkovin je pro naše tělo škodlivé. Tak alespoň zní argument, který brojí proti proteinové dietě. Ano, ale jen v případech, kdy je žena těhotná, má problémy s ledvinami nebo játry, bojuje s psychickými problémy nebo čeká zázraky na potkání. "Je na místě spíše si položit otázku, jestli je zdravé mít nadváhu třeba dvacet kilogramů," říká nutriční specialistka Martina Dvořáková z KetoDiet.

  • Co je proteinová dieta?

    Autor: Shutterstock.com
    Proteinová dieta – ve světě známá také jako keto dieta – je vlastně úprava jídelníčku tak, že člověk naprosto minimalizuje příjem sacharidů a zvýší počet bílkovin. Ve chvíli, kdy tělu dojdou všechny zásoby cukru, dostane se do ketózy. To je stav, kdy si organismus začne vytvářet energii z tuků, které přeměňuje na ketony. Tím ty tuky spaluje. Dochází tedy k rychlejšímu úbytku hmotnosti. Zvýšený příjem bílkovin je naopak důležitý pro to, aby tělo mělo dostatek energie a nebralo ji ze svalů. Výsledek by byl totiž takový, že byste sice hubnuli, ale místo tuků by ubývaly svaly. 
  • Jak vypadá jídelníček?

    Proteinová dieta
    Autor: Shutterstock.com
    Při této dietě je jídelníček rozdělen do několika fází. V té první jí člověk pouze proteinová jídla právě z toho důvodu, aby se dostal do stavu ketózy. K tomu může denně sníst až půl kilogramu zelené zeleniny. V další fázi se jedno proteinové jídlo vymění za nějaké normální a v dalších krocích se pomalu všechna bílkovinná jídla vymění za normální potraviny. Samozřejmě nejde o čokoládu nebo nezdravá jídla. "Proteinová dieta má být spíše jen odrazový můstek ke zdravému stravování," vysvětluje nutriční specialistka Martina Dvořáková.
  • Může si člověk proteinová jídla udělat sám?

    Bílkoviny by se vám v jídelníčku měli objevit jednou až třikrát.
    Autor: Shutterstock.com
    Když se rozhodnete pro keto dietu, bude vás to něco stát. Takže logicky člověka napadne, jestli by si nemohl vytvořit jídelníček tak, aby do něj dostal maximum bílkovin a minimum sacharidů. To ale Dvořáková příliš nedoporučuje. "Normální člověk velmi těžce nastaví dietu z běžných zdrojů tak, aby pokryl potřeby organismu, protože si to neumí pořádně propočítat. Tohle dělají většinou jen sportovci nebo kulturisté," říká nutriční specialistka. Kromě toho, aby byl v jídle zastoupen dostatek bílkovin, totiž musí člověk mít na zřeteli i to, aby měl pořád adekvátní příjem i dalších živin, jako jsou třeba vitaminy nebo minerály.
  • Nemůže být ketóza pro člověka nebezpečná?

    Poruchy příjmu potravy není výsadou pouze mladších holek.
    Autor: Profimedia.cz
    Na někoho může působit stav ketózy jako něco nepřirozeného, a navíc pro tělo třeba i nebezpečného. Ve chvíli, kdy do svého jídelníčku zařadíte maximum bílkovin a tělo začne spalovat více tuků, dojde k tomu, že se musí organismus vypořádat s velkým počtem toxinů, které je nutné z těla dostat pryč. A tyto toxiny jsou přefiltrovávány přes ledviny a játra. Proto jestliže se někdo rozhodne proteinovou dietu držet, musí být přesvědčen o tom, že je to ze zdravotního hlediska v pořádku. Mezi další kontraindikace patří také těhotenství nebo kojení, psychické choroby nebo dřívější problémy s anorexií či bulimií
  • Máme se bát jojo efektu?

    Pozor na jojo efekt.
    Autor: Shutterstock.com
    Na světě existují dvojice, které podle někoho patří neodmyslitelně k sobě. Ke dni patří noc, k teplu zima a k dietě jojo efekt. Ale ne vždy tomu tak musí být. "Jestli člověk čeká, že při proteinové dietě zhubne, ale pak začne jíst tak, jak byl zvyklý, a váha mu zůstane, je naivní," usmívá se Martina Dvořáková. Proto je dobré brát keto dietu skutečně pouze jako odrazový můstek pro nový začátek zdravého stravování.
  • Má člověk měnit i svůj životní styl?

    Autor: Shutterstock.com
    A není to pouze o jídle, musí se k tomu přidat i pohyb. Pokud ale člověk začne držet dietu a do té doby nebyl zvyklý udělat pár kroků navíc, neměl by to ze začátku přehánět. "Začínat fyzickou aktivitu a proteinovou dietu zároveň, to nedoporučuji. Čekáme až do druhého třetího kroku, kdy už dojde k redukci tukových zásob, a pak teprve hledáme vhodnou fyzickou aktivitu, která bude pro člověka ideální," vysvětluje specialistka. Tou je samozřejmě takový pohyb, který člověka baví a který nebude dělat s opovržením či nechutí. Jestliže byl ale člověk zvyklý hýbat se i dříve, pak se nyní nemusí nijak omezovat.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji