Dvě kila měsíčně dolů? Už nikdy ke knize tatranku a k filmu popcorn

  • Dvě kila měsíčně dolů? Už nikdy ke knize tatranku a k filmu popcorn
    20. ledna  2016 
     06:00

    Zachovat si štíhlou linii v době, kdy je spousta jídla dostupná na každém rohu, je opravdu hrdinský výkon. Spouštěčů chutí je zkrátka kolem nás mnoho a především lidé s kily navíc to opravdu nezvládají. Jak se naučit reagovat na všechno, co se v nás a kolem nás děje, jinak než konzumací jídla? Zkuste to – díky tomu, že nebudete neustále mlsat, můžete shodit až dvě kila měsíčně, aniž budete jinak držet dietu. 

  • Prokletý reflex

    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže se pravidelně při zapnutí televize pustíte do chipsů či oříšků, ke knize vytáhnete tatranku, ke kávě si dáte sušenku, při spuštění počítače do něj začnete drobit popcorn, vypěstujete si podmíněný reflex. Zabliká obrazovka a vy se zcela automaticky pustíte do jídla, ačkoliv nemáte vůbec hlad. Pokud potom usednete ke kávě či ke knize, spouští se při nich pokaždé tatáž reakce – touha po libých pocitech z jídla. Tento podmíněný reflex je třeba si uvědomit, abyste s ním vůbec byli schopni začít něco dělat.
  • Jídlo pod kontrolou krok za krokem

    Autor: profimedia.cz
    Jak se tedy takových návyků zbavit? Je třeba se naučit zacházet s podněty, které vás nutí jíst, i když nemáte hlad. Musíte si uvědomit, že jste pánem situace. „Já radím klientům, aby se snažili jíst vědomě a jídlo si vychutnat všemi smysly,“ říká Iva Málková. 
  • Popřemýšlejte o tatrance

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zmapujte si svůj nevhodný návyk jíst víc – například každodenní konzumaci chipsů u televize, třikrát v týdnu tatranku ke kávě a tak dále. Máte-li zlozvyků víc, vyberte si zatím jeden, který se budete odnaučovat.
  • Uvědomte si spouštěče

    Metabolismus jde ruku v ruce se správným fungováním štítné žlázy. Její správnou funkci můžete podpořit tím, že si občas dopřejete oříšky.
    Autor: Shutterstock.com
    Zmapujte si spouštěče nevhodného návyku. Kolik různých podnětů, jako jsou třeba televize – chipsy, káva – tatranka, počítač – oříšky, či kolik situací, jako jsou kino – popcorn, vaření – nadměrné ochutnávky, vás přiměje jíst „jídlo navíc“? Je třeba se naučit přerušit spojení mezi spouštěčem a „jídlem navíc“, zkrátka vhodně reagovat na podněty, které vás nutí jíst, i když nemáte hlad.
  • Zapomeňte na slůvko nikdy

    Chipsy slaví!
    Autor: Shutterstock.com
    To slovo vůbec nepoužívejte! Rozdělte si trénink na dílčí cíle. Když jste zvyklí dát si denně k televizi chipsy, napřed si zvolte za cíl, že je budete jíst jen obden. Konečným cílem třeba bude, že si jich dopřejete malou hrstku jen v neděli.
  • Místo chipsů lak na nehty

    Autor: Shutterstock
    Přeorganizujte si prostředí tak, aby pracovalo pro vás. Nejlepším řešením je spouštěcí podnět vyloučit nebo omezit (nebudu mít chipsy na očích, ale někde hodně vzadu ve spíži). Pokud to nelze, je nutné se naučit na tento podnět reagovat jinak (budu při televizi dělat činnost se zobáním chipsů neslučitelnou, např. budu si lakovat nehty). Pokud si chcete umocňovat pohodu při televizi jídlem i nadále, připravte si místo chipsů nekalorické či nízkokalorické varianty – dobrý anglický čaj či sklenku suchého vína.
  • Řekněte si o pochvalu

    Čokoláda
    Autor: profimedia.cz
    Všimněte si jakéhokoliv malého úspěchu a zvýrazněte své dobré pocity něčím příjemným navíc. Dílčí úspěchy a dobrý pocit ze sebe sama, že jste to zvládli, vás potom motivují k vytváření dalších nových návyků. Důležitou roli hraje i oceňování úspěchu vašimi blízkými. Cílem je, aby se vám s dosaženou změnou žilo lépe.

    Více nejen o tom, jak odolat chutím, se dočtete v aktuálním lednovém čísle

    Blesk Zdraví leden
    Autor: Archiv Blesk pro ženy
    Blesku Zdraví.

/
Autor: Zdena Lacková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji