Nové diety roku 2016: Letí severská dieta, můžete vyzkoušet brouky

  • Nové diety roku 2016: Letí severská dieta, můžete vyzkoušet brouky
    19. ledna  2016 
     06:00

    Nejen v módě a kosmetice se každý rok objeví nějaké novinky, ve světě hubnutí tomu není jinak. Jaké potraviny bychom, podle posledních výzkumů, měli konzumovat častěji, a které naopak ne? Našli už vědci alternativu k masu, která jej dokáže plně zastoupit? 

  • Mezinárodní rok luštěnin

    Luštěniny jsou důležitou součástí jídelníčku, kvůli vysokému obsahu bílkovin.
    Autor: Shutterstock.com
    Letos je mezinárodní rok luštěnin. Proto jim vzdejte hold, že si je připravíte k jídlu několikrát do týdne. Obsahují totiž dostatek vlákniny a bílkovin – takže to je ideální kombinace při hubnutí, kromě toho vás zasytí na delší dobu. Navíc s nimi můžete experimentovat dle libosti. Nebojte se tedy sáhnout třeba i po cizrně, sóje nebo klíčcích mungo. Kromě toho jsou skvělé jako prevence proti onemocnění srdce a cév a cukrovce 2. typu. 
  • Pečujte o svá střeva

    Za jeden den nezhubnete, ale ploché břicho získat můžete.
    Autor: Shutterstock.com
    Propojení mezi mozkem a střevy  je mnohem větší, než si můžete myslet. Mikroflóra ve střevech totiž komunikuje s centrální nervovou soustavou a má vliv na mozek. Pokud tedy náš zažívací trakt není úplně v pořádku, ovlivňuje to i náš mozek a jeho nálady. Na posílení mikroflóry jsou dobrá probiotika, proto si je letos nezapomeňte zařadit do jídelníčku. Najdete je v bílém jogurtu, mléčných zakysaných výrobcích, ovoci, zelenině a celozrnných potravinách.  
  • Zrna hlásí návrat

    Obiloviny nejsou jen pšenice.
    Autor: Shutterstock.com
    Celá zrna, jak se konzumovala dříve, se opět vrací do módy a jídelníčků. Ať už jsou bezlepková či nikoliv, jsou pro zdraví prospěšná, plná vitaminu B a vlákniny. Nejznámějšími obilovinami, které byste do kuchyně měli rozhodně vpustit, jsou bulgur, pohanka, quinoa, proso, amarant, čirok nebo kamut (tvrdá pšenice). Všechny tyto obiloviny běžně lidé dříve konzumovali, dnes na ně však často zapomínáme a držíme se pouze pšenice, přitom všechny výše zmíněné druhy jsou mnohem zdravější, s vyšším obsahem vlákniny.
  • Sem s tukem!

    Zdravé tuky
    Autor: Shutterstock.com
    Dejte se znovu na tuk! Ale není nutné oslavovat máslo nebo třeba některé oleje. Myslí se tím zdravé tuky, tedy nenasycené kyseliny. Stejně tak to ale neznamená, že byste měli okamžitě odsoudit všechny netučné potraviny. Ovoce a zeleniny není nikdy dost! Tím tukem jsou myšleny nenasycené mastné kyseliny. Snažte se tedy získat tuky z přírodních zdrojů, jako jsou třeba oříšky, ryby nebo jogurty. Ty totiž obsahují zdravé omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. 
  • Severský je nový středomořský

    Severská dieta
    Autor: Shutterstock.com
    O středomořské dietě už byly popsány stohy listů. Není se čemu divit. Když se řekne Středomoří, každý si představí sličné Italky, zatímco když se řekne sever, mnozí si představí obrovské bojovníky s rohatými helmami. No, ale ono nejste tak daleko od pravdy. Severská dieta je inspirována stravováním Norů, Dánů, Švédů, Islanďanů a dalších, jejichž strava je bohatá na zdravé tuky přijímané z ryb, sezonní potraviny, řepkový olej a sýry. To se to pak hubne jedna radost! Navíc budete mít energie na rozdávání.
  • Biodynamický je další level organického

    Už jste slyšeli o pojmu biodynamický?
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli jste měli pocit, že nic už nemůže být více bio než organické, pak se pletete. Moderní zdravá výživa přichází totiž s novým pojmem, a to jsou biodynamické potraviny. Jsou to plodiny, které jsou naprosto bez jakýchkoliv pesticidů a hnojiv a pěstují se na farmách, které jsou naprosto soběstačné. Nyní už existuje na třicet výrobků, které lze označit jako biodynamické. Patří mezi ně třeba víno, panenský olivový olej, omáčky, šťávy nebo čaje. 
  • Nový zdroj bílkovin

    Cvrčci jsou prý novým zdrojem bílkovin.
    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco dosud bylo pojídání hmyzu pouze jedním z trochu extrémních výživových směrů, v budoucnu by se z brouků měla stát plnohodnotná strava, na které si budete pochutnávat stejně jako třeba na hovězím. Protože třeba ve srovnání s ním mají cvrčci dostatek bílkovin, ale mnohem méně nasycených mastných škodlivin. Navíc na  jejich chov potřebujete méně vody i půdy. Ano, skutečně jsou cvrčci považováni za alternativu k masu! 
  • Místo počítání vychutnávejte

    Naučte se rozlišovat mezi "zasytit se a "přejíst se".
    Autor: Shutterstock.com
    Pryč jsou ty doby, kdy abyste zhubli, museli jste počítat kilojouly. Nové směry ve zdravé výživě dávají zelenou selskému rozumu a všímavosti. Tedy sledujte, co jíte a jak to ovlivňuje vaše rozpoložení, vaši náladu a  vůbec to, jak se cítíte. Neznamená to ale, že se můžete ládovat brambůrky a několika tabulkami čokolády naráz. 

    Jezte tak, abyste se cítili zasyceni, ale ne přejedeni. Tělo vám totiž samo řekne, co přesně a kolik toho potřebuje. Je ale důležité naučit se rozlišovat mezi "přejedením" a "sytostí". Z toho důvodu se snažte jíst jídla bohatá na vlákninu a bílkoviny. Ostatně – nic, co bychom už všichni léta nevěděli... 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji