Tajné tipy: Co o Vánocích jedí a nejedí odborníci na výživu?

  • Tajné tipy: Co o Vánocích jedí a nejedí odborníci na výživu?
    7. prosince  2015 
     06:00

    Kdyby se na tradice spojené s vánočními svátky podíval některý z odborníků na výživu svýma  očima profesionála, asi by se o něj pokoušely mrákoty. Třeba ona tradice se zlatým prasátkem. Vždyť přece celý den nejíst je to nejhorší, co člověk může pro své tělo udělat. Není divu, že pak sní vše, na co přijde. Jenže jsou to Vánoce. A to i ti nejsilnější občas povolí opasky.

  • Vánoce nejsou celý prosinec

    Tradiční štědrovečerní večeře vydá téměř za celodenní příjem energie.
    Autor: Profimedia.cz
    Vánoce jsou svátky pohody, klidu a míru. Tečka. Aby takové opravdu byly, rozhodně se nemůžeme stresovat tím, co jíme. Jak to dělá naše snad nejznámější dietoložka, která navíc k smrti miluje sladké? „Snažím se řídit tím, co sama radím, tedy že pár dní vůbec nic neznamená. Horší je, když s konzumací většího množství energie začnete na Mikuláše a skončíte po Silvestru s tím, že přece začínáte od prvního ledna hubnout. Pak můžete přibrat i pět až osm kilo,“ říká zakladatelka STOB Iva Málková. Zůstaňte tedy u pečení cukroví, kapra i u salátu, jen k tomu přistupte trochu šalamounsky. Co radí další výživářské celebrity?
  • Hana Málková, výživový odborník, klub STOB

    Hana Málková
    Autor: archiv Hany Málkové
    Ideální je kompenzovat zvýšený energetický příjem pohybem. Po Štědrém dnu, který vždy trávíme s rodinou, odjíždíme s přáteli již pravidelně do Jizerských hor, kde až do Silvestra najezdíme denně desítky kilometrů na běžkách. Na štědrovečerní večeři mi přijde zbytečné vymýšlet nějaké "zdravé" náhražky. Pokud smaženého kapra s bramborovým salátem milujeme a dopřejeme si ho jednou za rok, určitě po tom nepřibereme. Samozřejmě je vše o zažitých návycích, proto se u nás nedělá salát tak, že by "plaval" v majonéze, takový už by nikomu z nás zkrátka nechutnal. Ale ani tak se nejedná o žádný dietní salát a všichni si dopřejeme pořádnou porci. Stejně tak u nás nechybějí klasické smažené řízky. To vše se snažíme i na Štědrý den kompenzovat pohybovou aktivitou, a to dopolední procházkou nebo se nám párkrát podařilo zorganizovat rodinný turnaj v tenise.
  • Zuzana Douchová, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju

    Zuzana Douchová
    Autor: archiv Zuzany Douchové
    Každý rok vymýšlím nové kombinace nepečeného cukroví, které mám nejraději, protože je snadné a dá se dělat na poslední chvíli. Základem jsou ořechy, semínka, sušené ovoce a med, které rozmixuju. Udělám z toho kuličky, které obalím v kokosu, skořici, kakau či semínkách. Mám již vyzkoušené určité kombinace, které k sobě chuťově ladí. Např. rozmixovaný mák, med, rozinky obalené v sezamu nebo sušené meruňky, kokos, datlový sirup obalené v kakau. Nejradši mám však sezamovo-mandlové kuličky obalované v kokosu.
  • Kristýna Báčová, nutriční specialistka, Svět zdraví 4life

    Kristýna Báčová
    Autor: archiv Kristýna Báčová
    Ani o svátcích mi nic nebrání v tom, abych dodržovala pitný režim, pravidelně jedla, a když uzobnu nějaké zdravější cukroví, tak místo svačinky. Ráda si dám sklenku suchého vína, ale k tomu popíjím i stejné množství vody a hlavně nenakupuju hromady jídla, které by mě potom lákaly k přejídání.    Na štědrovečerní večeři se těším na rybí polévku a pečeného candáta s bramborovým salátem.
  • Kateřina Ebrová, trenérka Fitness pro ženy Contours

    Kateřina Ebrová
    Autor: archiv Kateřiny Ebrové
    Součástí zdravého životního stylu je velkou měrou i vyhýbání se stresu. To je věc, která se mi poměrně dobře daří. Dalším krokem k udržení ručičky váhy je u mě nepečení žádného vánočního cukroví, vánoček, štól a podobně. K dekoraci na stůl kupuju kvalitní sušené ovoce a oříšky. Po návštěvách a na adventních trzích toho člověk sní víc než dost, navíc leckde dostanu ještě výslužku, takže na pohoštění pro návštěvy je – a já ušetřím čas i figuru. A do třetice se snažím hýbat se stejně jako po celý rok. Včetně dlouhých túr prosincovou přírodou.
  • Pavel Suchánek, odborník na výživu

    ...
    Autor: Fórum zdravé výživy
    Snažím se každý den cvičit a nejíst mezi jídly. Dávám si pozor na malé svačinky, jako je cukroví ke kávě. Dávám si ho jen před sportem jako zdroj energie. A ještě používáme do cukroví méně cukru, a navíc ho kombinujeme s medem. Z těch zdravějších druhů děláme nepečené cukroví z vloček a ořechů.

    K štědrovečerní večeři máme kromě klasického kapra i obalovaného candáta a bramborový salát jen s malým množstvím majonézy. Cukroví jako rodina pečeme, ale zrovna já se moc neúčastním. Naštěstí jsme sportovní rodina, takže o Vánocích využíváme volna ke sportu. Běháme, včetně běžek, lyžujeme, chodíme na kruhové tréninky atd. Tedy cukroví ano, ale o to více sportu.

  • Dita Pichlerová, specialistka na výživu z OB Kliniky v Praze

    Dita Pichlerová
    Autor: archiv Dity Pichlerové
    Musím se přiznat, že Vánoce jsou pro mě spojeny nejen s návštěvou celé mé rodiny v Brně, ale i s večírky s mnoha přáteli. Ráda si užiju vše dobré a nedovedu si představit Vánoce bez kapra a maminčina báječného salátu a bez jejího cukroví. Taky kačena manželovy babičky je prostě báseň. K tomu ochutnávky cukroví na každé návštěvě a mnoho přípitků na zdraví. Ale hlavu si s tím nelámu, užiju si dobrot dosyta, ale po pár dnech už se těším, že odjedeme s přáteli jako každoročně na Silvestra lyžovat – a tam už se zase víc hlídám a hlavně celý den brázdím svahy. Samozřejmě skleniček je víc i večer po lyžování. Zcela asketický život si představit nedovedu. Ani nechci.

    Více nejen o vánočním stravování se dočtete v prosincovém čísle Blesk Zdraví, které si už nyní můžete koupit.

    Titulka Blesk Zdraví prosinec
    Autor: archiv redakce

     

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji