Předvánoční detox krok za krokem: Vyhněte se kilům navíc i špatné náladě!

  • Předvánoční detox krok za krokem: Vyhněte se kilům navíc i špatné náladě!
    28. listopadu  2015 
     06:00

    Večírky, srazy s přáteli, párty… Přesně to nás všechny čeká během prosince. Pohybu nebývá mnoho, zato jídla dost, což tělo hodně zatěžuje. „Člověk většinou přibere na své tukové tkáni, ale co je mnohdy mnohem horší, je to, že si může nepříjemně zadělat na ztrátu vitality a dlouhodobého zdraví,“ uvádí kouč Martin Škába. Co s tím? Zkuste předvánoční detox!

  • Kdy je nejlepší s detoxem začít?

    Očista by měla být nejen fyzická, ale i psychická!
    Autor: Shutterstock.com
    „Doporučuji týden před samotnými Vánoci udělat si menší psychicko-fyzickou očistu,“ uvádí kouč životního stylu Martin Škába. Podle něj by délka měla být tak maximálně 3 až 5 dní. Podle toho, jak je každý schopný a psychicky naladěný.

    „Schválně říkám, že by to mělo být o propojení mysli a těla. Očista těla pomocí potravin a různých postupů bez relaxace mysli totiž nemá smysl. Ještě horší je to, když lidé podstupují různé detoxikační kúry během dní, kdy chodí do práce, kde mají velké množství stresu a pracovního vypětí. Pokud si nemůžete dovolit zpomalit, do žádné výrazné změny jídelníčku se nepouštějte.“

    Další upozornění – pokud nezvládáte psychicky to, že byste celý den nejedli mnoho potravy, pak platí to samé. Pamatujte – nejde o objem jídla, ale o jeho kvalitu a výživnou hodnotu…

  • Ráno

    Ráno si vyčistěte jazyk škrabkou na jazyk.
    Autor: Shutterstock.com
    Takto vypadá detox podle kouče Martina Škáby:

    A) Ráno si vyčistěte jazyk škrabkou na jazyk.

    B) Poté v puse převalujte lžičku – nebo lépe polévkovou lžíci – oleje (tzv. kousání oleje) po dobu aspoň 5 vteřin (nejlépe je využívat oleje třeba z ostropestřce mariánského, dýňový, sezamový, konopný olej). Je to stará škola východní medicíny a funguje. Olej na sebe navazuje bacily, proto je nutné ho potom vyplivnout.

    C) Pak si dejte teplejší vodu s pár kapkami citronové šťávy, špetkou sušeného zázvoru a špetkou kurkumy – tato krásně dožluta zabarvená voda je základem pro rozproudění tzv. trávicího ohně dle principů tradiční čínské medicíny.

    D) Po vypití této vody doporučuji dát si klidně pauzu tak 15 až 30 minut. Poté si udělejte teplou zeleninovou polévku – stačí vzít hluboce zmrazenou zeleninu (případně čerstvou), kde jsou hlavně brokolice, kapusta, mrkev, celer, červená řepa, trocha cibule a česneku. Doporučuji malinko okořenit zázvorem, kurkumou a koriandrem. Objem by měl být tak do cca 0,3 až 0,5 l. Toto popíjejte každé ráno po dobu 3 až 5 dnů.

  • Dopoledne

    Dejte si zelený čaj!
    Autor: Shutterstock.com
    Martin Škába doporučuje popíjet pouze čaj zelený puerh, který nemá ochlazující účinky a je velmi očistný, co se týče jater. Pokud si do čaje přidáte ještě plody z ostropestřce mariánského, který čistí tělo, pak je to skvělé.

    Pitný režim před obědem

    30 min. před obědem doporučuji vypít 2 až 3 dl čerstvé zeleninové šťávy.

    Nejlépe mrkev, jablko, červená řepa. To je základ pro očistu těla. Klidně to může být pouze jedna z těchto složek. Během jídla nic jiného nepijte. Sama polévka má vody dost.

  • Oběd a odpoledne

    Vývar
    Autor: Profimedia.cz
    Opět bude hustá zeleninová polévka, nejlépe kvalitní vývar z hovězího masa. Škába doporučuje tuto kombinaci: růžičková kapusta, zelí, mrkev, brokolice, červená řepa, batáty (sladké brambory – lze i klasické brambory). Opět by se nyní v chladných dnech nebál "královen koření", jako jsou kurkuma a zázvor. Lze využít i různých polévkových bylin a taky miso pasty, která bude skvělá na dochucení – navíc je nabitá vitaminy. Brambor by tam mělo být maximálně 100 g.

    Odpoledne hlavně pijte teplejší vodu a zelený puerh.

  • Večer

    Mrkvový fresh
    Autor: Shutterstock.com
    Pitný režim před večeří

    30 min. před večeří doporučuje Martin Škába vypít 2 až 3 dl čerstvé zeleninové šťávy.

    Nejlépe je odšťavnit brokolici, kapustu, mrkev, jablko a zázvor. To je základ pro očistu těla. Klidně to může být pouze jedna z těchto složek. Během jídla nic jiného nepijte.

    Večer

    Den opět zakončíme polévkou. Základ budou řasy, jako jsou wakame, kombu apod. Dále přidáme sušené houby. Poté opět nezapomínejme na česnek, cibuli, mrkev, zelený hrášek, řeřichu potoční, rajčata, dýně, pórek, zelené fazolky, řapíkatý celer, chřest a rukolu. Dobré je ještě přidat do každé porce jedno vajíčko. Pokud v této polévce rozpustíte lžičku přepuštěného másla (tzv. ghí) spolu s lžičkou kokosového tuku, pak dostanete polévku do "super výšin" z hlediska dopadu na podporu očisty těla a vitalitu. A taky to má vyšší zasycovací efekt.

    I jeden nebo 2 dny této očisty mají smysl. Dá se použít i očista po Vánocích.

/
Autor: Blanka Kubíčková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji