Hubnutí a věk: Ve 30 si dejte pozor na dojídání, v 50 na hormony

  • Hubnutí a věk: Ve 30 si dejte pozor na dojídání, v 50 na hormony
    19. listopadu  2015 
     06:00

    Přijde vám nefér, že zatímco vaše o deset let mladší kamarádka hubne raz dva, aniž by se nějak zásadně omezovala, vy si musíte dávat pozor na každé sousto, které spolknete? Tak to bohužel prostě je. Stejně jako se věk projevuje v jiných procesech, ovlivňuje i náš metabolismus.

  • Když je vám dvacet

    Že snídat sladké pečivo je naprosto tabu, všichni vědí. Ale jaké jsou další chyby, kterých se při ranním jídle dopouštíme? Třeba to, že jíme moc pozdě.
    Autor: Shutterstock.com
    Většina žen je v tuto chvíli na vrcholu. Alespoň co se týče rychlosti metabolismu. Mluvíme tedy o době kolem dvacátého roku života. Chvíli, kdy se začne zpomalovat, samozřejmě ovlivňuje mnoho věcí, jako je třeba genetika. Ale také vaše sportovní aktivita. V případě, kdy je pro vás přirozené několikrát týdně se hýbat, ať už na procházce, na kole, při běhání nebo v tělocvičně, bazální metabolismus bude stále pracovat rychle. Navíc do pětadvacátého roku života se vám stále vyvíjí kostra, přičemž také dochází ke spalování. Proto si tedy můžete občas dovolit zhřešit trochu více. Tělo to dokáže zpracovat lépe než o několik let později.

    Ale příliš se na to nespoléhejte. Bazální metabolismus klesne zhruba o jedno až dvě procenta během deseti let. Je tedy rozdíl, jestli je vám 21, nebo 29. S blížící se třicítkou tak vaše tělo bude reagovat hůře. Může za to i způsob života, kdy se žena postupně začne usazovat, věnovat se méně pohybu, čímž svaly ochabují, a tuky se tak spalují mnohem méně.

  • Když je vám třicet

    Ve třiceti si dejte pozor na dojídání po dětech.
    Autor: Shutterstock.com
    Ve třiceti je mnohem důležitější pochopit filozofii toho, že čím více svalů budete mít, tím rychleji vám bude metabolismus fungovat. Tedy neznamená to, že se z vás musí stát nabušená kulturistka. Ale dejte si pozor na to, že úbytek svalové hmoty může přijít velmi rychle. Proto se snažte neustále se udržovat v kondici. Pokud nemáte dostatek času chodit po práci do posilovny, cvičte doma. 

    Více si ale musíte dávat pozor na to, co jíte. Proto se snažte dodržovat vyvážený poměr všech živin. Jídelníček by se měl skládat z bílkovin, složených sacharidů, zeleniny a zdravých tuků, které jsou obsaženy v rybách nebo oříšcích. Také si nehrajte na "popelnici" a hlídejte si, co dojídáte po dětech. Ačkoliv se to nezdá, jsou to kalorie navíc, které jste dříve vůbec nemusela řešit. Upravte si podle toho jídelníček, abyste s tím počítala. 

  • Když je vám čtyřicet

    Cvičit můžete i doma.
    Autor: Shutterstock
    To, co vám stačilo ve dvaceti k tomu, abyste shodila tři kila, ve čtyřiceti rozhodně fungovat nebude. Metabolismus se po čtyřicítce, přesně kolem pětačtyřicátého roku, začne zpomalovat zhruba o 500 kJ za pět let. To znamená jeden bílý rohlík, jedno jablko nebo 50 gramů šunky. Pokud si chcete udržet váhu, každých pět let byste z jídelníčku něco z toho měla vyškrtnout. "Největší váhový nárůst zaznamenáváme mezi pětačtyřicátým a pětašedesátým rokem života," varuje obezitoložka Dita Pichlerová z OB kliniky.

    Špatná zpráva je, že ke zpomalenému metabolismu se přidávají ještě hormony, které se snaží takticky ukládat tuky na místech, kde to opravdu nechcete. Tedy na břiše a stehnech. Ubývá také svalů, proto kromě kardio cvičení nepodceňujte ani silové cvičení, při kterém pořádně protáhnete tyto partie. Stále platí, stejně jako ve dvaceti nebo třiceti, že s posilováním svalů spalujete tuky. Na talíř se snažte přidat fytoestrogeny, které pomáhají udržovat hladinu hormonů ve stejné rovině, což pomůže také předejít přebytečným kilům. Poznejte, jaké kouzlo mají pohanka, jáhly nebo quinoa. 

  • Když je vám padesát

    Po padesátce buďte obezřetná a dejte si pozor na své klouby.
    Autor: Shutterstock.com
    Po padesátce byste měla začít myslet na to, že zdravá strava a pohyb jsou k dobru nejen tomu, jak vypadáte, ale i tomu, jak se cítíte. Svaly totiž stále více ochabují, což může způsobovat bolesti zad. "Mělo by se dbát na zádové svaly a hluboký stabilizační systém, neboť ochabnutí těchto svalů může vést k bolestem a zdravotním problémům," vysvětluje Markéta Brožová z Contours. 

    V jídelníčku si stále držte potraviny s fytoestrogeny, ale také bílkoviny. Ty pomůžou s udržením svalové hmoty, která je metabolicky aktivní, takže budete při pohybu rychleji spalovat tukové zásoby. I pohyb vybírejte s rozvahou. Nepřepínejte se a naslouchejte svému tělu, abyste si neublížila. Ideálními sporty jsou třeba bruslení, jízda na kole nebo rychlá chůze. 

    Video se připravuje ...
    Hubnutí v každém věku: Ve dvaceti sportujte, ve čtyřiceti zapomeňte na rohlíky • VIDEO: Vím, co jím a piju

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji