Výživa kojence: Kdy je nejlepší čas začít s příkrmy?

Video se připravuje ...

V kolika měsících je nejlepší začít s příkrmy?

18. listopadu  2015 
 06:00

V prvních měsících života si miminko a jeho organismus směle vystačí s mateřským mlékem. Ovšem po nějaké době už by jen po něm mělo hlad. Kdy začít s příkrmy a jak poznat, že je nejvyšší čas přidat k mateřskému mléku třeba zeleninu? Podívejte se, co radí odborníci z iniciativy Vím, co jím. 

Nelze s přesným určením říct, kdy by měla maminka ke kojení přidat ještě příkrmy, aby miminko hezky rostlo a mělo dostatek veškerých živin. Obvykle to ale bývá kolem půlroku života. Jestli máte pocit, že už pouhé mateřské mléko dítěti nestačí, samozřejmě můžete začít dříve.

Rozhodně byste ale neměla přidávat tuhou stravu dříve než ve čtvrtém měsíci. Pokud vidíte, že dítě prospívá, správně se vyvíjí a  nestrádá, není nutné s příkrmy začínat dříve. Zda má dítě vše, co potřebuje, zjistíte podle jeho vývoje. Jak drží hlavičku, jaká je koordinace jeho úst, jak reaguje jazykem na stravu, která je mu podávána.

 

K zelenině přidejte i maso
...
Autor: Shutterstock

Nejlepší je začít se zeleninou, ideálně třeba vařenou mrkví. Po pár dnech přidejte i další druhy. Nezapomínejte ale ani na živočišné tuky, které zařazujte nejprve se zeleninou. "Je pro organismus důležitým zdrojem bílkovin, železa a vitaminu B12. Velikost porce je malá, dvacet pět až třicet pět gramů, čemuž odpovídá jedna až dvě lžíce masa," vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím. 

To, že začnete s příkrmy, ale ještě neznamená, že skončíte s kojením. Mléko je pro dítě i nadále důležité, je totiž cenným zdrojem vitaminu D a vápníku, které jsou důležité pro správný růst kostí a zubů. 

...
Autor: Shutterstock.com

Program Vím, co jím vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka Vím, co jím je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin. Z certifikace logem Vím, co jím jsou na základě doporučení vědeckého výboru vyloučeny produkty pro děti do jednoho roku, aby produkty označené logem Vím, co jím nekonkurovaly výlučnému kojení malých dětí.

Více o zdravých potravinách na www.vimcojim.cz.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji