Dvě kila za měsíc? Pomůže zázračný nápoj ze švestek! Opravdu!

  • Dvě kila za měsíc? Pomůže zázračný nápoj ze švestek! Opravdu!
    12. listopadu  2015 
     06:00

    Jak shodit dvě kila za měsíc, aniž byste pro to museli hnout prstem? Namíchejte si zázračný nápoj ze sušených švestek a každé ráno si ho dejte místo snídaně. Lékaři se domnívají, že pomůže střevům správně pracovat, a tím pomůže mimo jiné k efektivnějšímu spalování tuků. 

  • Jak si připravit koktejl?

    Sušené švestky
    Autor: Shutterstock.com

    Recept na tento zázrak je jednoduchý. Vezměte šest sušených švestek a zalijte je 100 ml horké vody. Nechte deset minut odstát. Mezitím si ve druhé misce smíchejte dvě polévkové lžíce ovesných vloček, lžičku namletých lněných semínek a polévkovou lžíci kakaa. Přidejte 300 ml kefíru (neochuceného) a najemno nakrájené švestky. Vše dobře promíchejte a nechte přes noc odstát v lednici.

    A pak už jen stačí každé ráno tento zázrak pít. Voila! A za měsíc jsou dvě kila dole. Alespoň to tvrdí propagátoři tohoto nápoje. "Tento koktejl našemu tělu určitě prospěje, nicméně i přes výborné nutriční složení za nás určitě nezhubne. Neexistuje nic, co by nám zázračně rozpustilo tuky v těle," bere iluzi všem lenochům Hana Málková ze STOB. 

  • Zdravý a prospívající trávení

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pořád je totiž důležité mít v hlavě fyzikální zákony, konkrétně ten o energetické bilanci. Takže pokud chcete zhubnout, musíte více energie vydat než přijmout. Po jednom koktejlu se zázrak konat nebude. Nicméně přidejte k tomu trochu pohybu a možná to půjde. Abychom ale švestkový nápoj pouze nehanili – tak neúčinný zase není. 

    "Co se týče nutričního složení, nedá se koktejlu téměř nic vytknout, je opravdu nabitý prospěšnými látkami. Vlákninou ze švestek, vloček a semínek. Semínka dodají i potřebné omega-3 mastné kyseliny a kefír nám prospěje díky přítomným mikroorganismům a minerálním látkám," vysvětluje Hana Málková. Když se to vezme kolem a dokola, najdou se zde i potřebné bílkoviny, byť jejich zastoupení není nejhojnější. 

  • Jednoduché počty

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jeho pitím tedy rozhodně nic nezkazíte a někdo po jeho konzumaci může skutečně něco shodit. Proklamovaná dvě kila nejsou nijak drastická a nereálná. "K úbytku dvou kilogramů postačí deficit zhruba 50 000 kilojoulů, tedy asi 1600 kilojoulů na den," počítá Hana Málková. A fakt, že energetická hodnota koktejlu se pohybuje kolem 1200 kJ, tomu hraje do karet.

  • Rohlíky ne, švestky ano

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    V případě, kdy byl člověk zvyklý ráno jíst snídani o vyšší energetické hodnotě a vymění ji za švestkový nápoj, sníží příjem kilojoulů. Třeba dva rohlíky s máslem a salámem se sklenicí džusu mají 2800 kJ. Pokud začnete pít koktejl, uberete denně 1600 kJ, takže se úbytek dostaví. Ale rozhodně to není způsobeno jen samotným nápojem.

    Rozhodně tedy na tyto zázraky nespoléhejte. Kdyby to bylo tak jednoduché, běhalo by po světě spousta hubených lidí. Raději si hlídejte, abyste měli správně sestavený jídelníček. Pokud chcete hubnout, mělo by v něm být dostatek bílkovin, které pomohou s tvorbou svalů a zabrání jejich úbytku, až půjdou kila dolů. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji