Šest rad, jak zhubnout jednou provždy! Už nikdy jojo efekt

  • Šest rad, jak zhubnout jednou provždy! Už nikdy jojo efekt
    5. listopadu  2015 
     06:00

    Ať čtete jakýkoliv článek o dietách, zvláště o těch rychlých, nevyhnete se slovnímu spojení jojo efekt. Bohužel to platí i v reálu. Většina z nás kila nabere zpět. Tělo si totiž vždycky udělá, co chce. Jak mu domluvit?

  • Co je vlastně jojo efekt?

    Za neustálým přibíráním může stát i jojo efekt.
    Autor: Shutterstock.com
    Kdybychom to vzali skutečně po lopatě, jojo efekt je opětovné přibírání hmotnosti po redukci váhy. Vzniká hlavně tak, že během krátkého období člověk zhubne nějakou zázračnou, ale drastickou dietou. Na tu není tělo připravené, a tak se adaptuje s tím, že všechny živiny, které posléze přijme, si bude o to více ukládat do tukových zásob. „Při drastickém hubnutí totiž nehubneme tuky, ale spíše svalovinu a vodu. Po ukončení diety pak přibíráme tuk, a nikoliv ztracené svaly,“ vysvětluje Michaela Pelikánová, dietoložka z pražské Polikliniky Budějovická. Jojo efekt je skutečně prokletí. Ztracená kila nejen naberete rychle zpět, ale bude jich i dokonce mnohem více než před dietou.
  • Kdo si nejčastěji zahrává?

    Velkou roli při hubnutí hrají i hormony. Třeba kortizol ukládá tuky, zatímco leptin je spaluje.
    Autor: Shutterstock.com
    Klasickým příkladem člověka, který se potýká s jojo efektem, je žena ve středních letech. Každé pondělí, každý nový měsíc, každý leden se zapřísáhne, že tentokrát už do těch plavek skutečně zhubne. Jenže léto se blíží, váha se příliš nezměnila, a tak na internetu najde 1000+1 chytrou radu, jak do měsíce zhubnout o deset kilo. Po celou tu dobu se mučí hladem, ale vidina jí samotné na pláži, jak se za ní otočí i její vlastní manžel, ji popohání dopředu. Odjede na dovolenou sice o deset kilogramů lehčí, ale do měsíce má nahoře patnáct. Půl roku pak bude plakat nad svou postavou a na Nový rok se opět rozhodne, že zhubne. Jenže tělo si všechny zrady námi způsobené pamatuje, a tak příště může být důsledek jojo efektu ještě horší.
  • Týká se to jen žen?

    ...
    Autor: Profimedia.cz
    Bohužel ano. V drtivé většině se s jojo efektem potýkají ženy, a to proto, že svou postavu mnohem víc řeší. Je to nefér, ale něžnému pohlaví se navíc hubne mnohem hůř, protože jeho metabolismus bývá v životě častěji zatížený dietami i jojo efektem. Kromě toho mají muži ještě jednu výhodu, a to tu, že je příroda obdařila větším podílem svalové hmoty, tudíž je pro ně hubnutí jednodušší. No a v neposlední řadě platí, že když se chlap rozhodne zhubnout, tak je to většinou jednou provždy. Opakované nabírání tedy většinou nehrozí.
  • Fungují malé porce?

    Držet hladovku během hubnutí se nevyplácí.
    Autor: Shutterstock.com
    Velmi malé porce jídla jsou nebezpečné. Tělo je pak neustále ve stresu, protože mu chybějí bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, vitaminy, minerály, fytoživiny i enzymy. A i malou porci si tělo uloží do tukových zásob, což vede k nadváze, nesprávnému rozložení tuků a svalů v těle a k poškozování metabolismu. Lepší je, když rozložení stravy zkonzultujete vždy individuálně s odborníkem či si to alespoň pořádně nastudujete.
  • Saláty nestačí?

    Zeleninový salát se špenátem, jahodami a avokádem.
    Autor: Shutterstock.com
    Ženy často nejedí přílohy a dávají si spíše saláty, jen občas maso nebo sýr či zeleninu. Ale pozor: když nekonzumujeme přílohy, tedy zdroje sacharidů (rýže, kuskus, těstoviny, brambory, bulgur, čočka, quinoa, cizrna, fazole, pečivo apod.), dochází k tzv. ketóze, kdy se využívá energie z tukových zásob. Tělo se tehdy velice silně zatěžuje a ničí. „Tato metoda má své opodstatnění, ale musí se dělat pod dozorem odborníka a maximálně čtrnáct dní! Rozhodně ne měsíce, či dokonce řadu let! Navíc: mnohdy už po měsíci nedochází stejně k žádnému úbytku tuku, po čase naopak začnete tukové zásoby nabírat,“ varuje výživový specialista Martin Škába.
  • Kávu ano, ale...

    capuccino, káva, kafe
    Autor: Shutterstock
    Čaj nebo káva (nejlépe hned několik) jsou pro většinu lidí nutnost. V určité míře je to vhodné. Problém nastává se slazením, protože většina lidí používá bílý rafinovaný cukr. Z mých průzkumů vyplývá, že vytížení lidé se stresovou prací zvládnou i šest kafí denně, každý šálek minimálně se dvěma cukry. To je za den 60 g cukru (!), který se někde v těle uloží jako tukové zásoby, a ještě přispívá k rozvoji cukrovky. Je lepší používat pravý třtinový cukr nebo – ještě lépe – stévii.
    Blesk zdraví
    Autor: archiv

    Více o tom, jak se ubránit jojo efektu, a spousty dalšího se dočtete v listopadovém čísle Blesk Zdraví, které je již v prodeji.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji