Pijete dietní colu? Přiberete až čtyři kila za rok!

  • Pijete dietní colu? Přiberete až čtyři kila za rok!
    18. října  2015 
     06:00

    Pokud vás chuť na limonádu přepadne jen výjimečně, je vcelku jedno, zda zvolíte variantu s cukrem nebo bez cukru, nepřiberete ani v jednom případě. A pokud takové nápoje pijete denně, je to vlastně skoro taky jedno – váha půjde nahoru, ať v limonádě bude cukr nebo ne. Ukázala to nová studie vědců, na kterou upozornil magazín Shape.com. 

  • Proč po light nápojích přiberete?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Je nakonec jedno, že pijete colu nebo jinou sladkou limonádu a dáváte si místo verze s cukrem tu s umělým sladidlem, abyste po ní nepřibrali. Výzkumníci z univerzity v Illinois v USA zjistili, že dietní nápoje zvyšují chuť na něco sladkého nebo na jídlo vůbec natolik, že člověk neustále něco ujídá, a nakonec tak přijme více přebytečných kalorií, než kdyby si prostě dal sladké pití, na které měl chuť. 

  • Nenápadná kila navíc

    ...
    Autor: Shutterstock

    Pokud pijete sladké nápoje s umělými sladidly denně či několikrát týdně, můžete kvůli přejídání, k němuž toto pití vede, nabrat tři až čtyři kila za rok. Dalším rizikem je mylný dojem, že když si dáte dietní nápoj, o to hutnější může být samotné jídlo. To je samozřejmě nesmysl, nápoj nemá v ideálním případě mít žádné kalorie – jako třeba voda. 

  • Pozor na srdce

    ...
    Autor: Shutterstock

    Nedávná studie vědců ze zámořské University of Iowa dokonce uvedla, že aspartam dramaticky zvyšuje riziko rozvoje srdečních onemocnění u žen. Stačí vypít dva nápoje s aspartamem denně. 

  • Zkuste zdravou limonádu!

    ...
    Autor: Shutterstock

    Na druhou stranu platí, že voda je sice zdravý nápoj, ale někdy zkrátka máme chuť na něco jiného, ideálně sladkého a s bublinkami. Zkuste nicméně sáhnout třeba pouze po mírně slazené minerálce či zkuste domácí limonády. Recept je jednoduchý: koupíte perlivou vodu, vymačkáte do ní šťávu – například z grapefruitu – a malinko osladíte. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji