- 4. října 2015 06:00
Pořádný flák masa. To je to, co při dietě potřebujete! Obsahuje totiž bílkoviny, které vám pomůžou při hubnutí. "Pokud chcete modelovat stehna i zadek, je velmi důležité hlídat množství bílkovin ve stravě, což ale většina žen stále podceňuje," říká výživový poradce Martin Škába. Po jakém mase tedy sáhnout?
Bílé maso
KuřeAutor: Shutterstock.comMezi libové bílé maso ale patří i krůta, která by se vám rozhodně na jídelníčku občas objevit měla. Je ještě o trochu méně tučná než kuřecí maso, ale jde o rozdíly skutečně zanedbatelné. Například krůtí prsa mají jen o jeden gram tuku méně než ta kuřecí. Rozdíl v energetické hodnotě mezi krůtou a kuřetem je na sto gramů asi sto kilojoulů, takže také nic, co by zásadně rozházelo váš dietní jídelníček. Vařené krůtí maso má energetickou hodnotu 572 kJ, zatímco kuřecí asi 650.
Pozor ale na zrádnou kůžičku! Pokud chcete skutečně dietní jídlo, dopřejte si drůbež bez křupavé kůže.
Červené maso
Základem úspěchu je kvalitní a správně nařezané maso.Autor: Shutterstock.comNejlepší volbou je hovězí maso, které je nejméně tučné a obsahuje dostatek bílkovin. Sto gramů pořádného libového masa – žádného tučného – obsahuje jen necelých osm gramů tuků, zato téměř dvacet pět gramů bílkovin. Což je polovina denního příjmu bílkovin pro osmdesátikilového člověka. Podle organizace STOB totiž minimální příjem bílkovin pro dospělého člověka činí 0,6 gramu plnohodnotných bílkovin na jeden kilogram živé váhy.
Oproti tomu méně vhodné je při dietě maso vepřové. Obsahuje totiž jen jedenáct gramů bílkovin a třináct gramů tuku. Jeho energetická hodnota je sice jen asi o sto kilojoulů vyšší než u hovězího, ale pokud máte na výběr, dejte si raději pořádnou krávu. V obou případech ale volte vždy maso libové.
Zvěřina
Zvěřina patří k nejlepším masům.Autor: Shutterstock.comTřeba kančí obsahuje jen čtyři gramy tuku, a naopak dvacet gramů bílkovin na sto gramů masa. A energetická hodnota se vyrovná kuřecímu. Daňčí je na tom ještě lépe se dvěma gramy tuku a třiadvaceti gramy bílkovin. Téměř stejné výživové hodnoty má i maso srnčí.
Velkou nevýhodou zvěřiny jsou ale její špatná dostupnost a příprava, která mnoho lidí odradí.
Ryby
Chutného lososa si při dietě rozhodně dopřát můžete. Ale bez přílohy.Autor: Shutterstock.comNemusíte jíst ale pouze ryby čerstvé, které se někomu mohou zdát drahé. Svou roli splní skvěle i ty mrazené nebo konzervované. "U mrazených ryb ale sledujte obsah přidané vody, který by měl být co nejnižší, a polyfosfátů, které by tam neměly být vůbec," radí odbornice na výživu Karolína Hlavatá. Pokud sáhnete raději po konzervě, sledujte podíl ryb, který by měl být samozřejmě co nejvyšší.
Konzervované ryby jsou hlavně srovnatelné s těmi čerstvými. Podle Hlavaté mají akorát o něco nižší obsah vitaminů a minerálů – ale s ohledem na hlavní živiny je nakonec srovnatelný.
Video se připravuje ...
/
Klíčová slova: