Velký test přesnídávek: Kde je ovoce a kde nebezpečné sladidlo a škrob?

Video se připravuje ...

Dietoložka Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím a piju radí, jak poznat kvalitní přesnídávku

30. září  2015 
 06:00

Od ovocné přesnídávky pro děti bychom očekávali jediné: že bude tvořena výhradně z ovoce. Ačkoliv většina z nich toto kritérium splňuje, vyskytnou se i takové, které ovoce nahrazují glukózo-fruktózovým sirupem. Což není zrovna ideální varianta, protože ten je čím dál tím častěji spojován s dětskou obezitou. Na co si dát při výběru přesnídávky pozor a jak poznat tu nejlepší? Které jsou zahuštěny škrobem a kde je opravdu jen ovoce?

Ovocných přesnídávek je na trhu celá řada, a to v nejrůznějších baleních – v kelímku, ve skleničkách a také v čím dál tím populárnějších kapsičkách. Toto balení v poslední době jednoznačně převažuje. Je praktické a taková svačina je skvěle po ruce při výletech, dnech strávených na hřišti nebo na cestách. Dobrá zpráva ohledně dětských přesnídávek je: většina z nich je vyrobena výhradně z ovoce.

Třetinu přesnídávek by odborníci dětem spíše nedoporučili. V jednom výrobku byl přidaný zcela zbytečně cukr, další dva byly zase zahuštěné rýžovou moukou. 

"Pokud uvažujete o koupi ovocné přesnídávky pro děti, volte tu, která je vyrobena ze sta procent ovoce a neobsahuje žádný přidaný cukr," radí dietoložka a odborná garantka iniciativy Vím, co jím Karolína Hlavatá. Ovoce je podle ní už dost sladké samo o sobě, a proto není důvod dodávat do výrobku ještě další cukr.

Stejně tak je to s glukózo-fruktózovým sirupem. Pokud ho výrobek obsahuje, raději dejte přednost jinému. Glukózo-fruktózový sirup totiž bývá dost často spojován s nárůstem dětské obezity. Část rodičů si ale stále myslí, že jde o zdravou variantu běžného cukru, a předpokládá, že jde o něco stejně zdravého, jako je ovoce. Mate je totiž slovo fruktózový.  

Dobrá zpráva zní: většina testovaných výrobků obsahovala přírodní konzervanty a neměla žádná umělá barviva. Podrobné výsledky testu najdete na www.supermamy.cz právě zde.

Autor: is

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji