Sedmidenní dietní plán se zelňačkou. Zhubněte čtyři kila za týden!

  • Sedmidenní dietní plán se zelňačkou. Zhubněte čtyři kila za týden!
    30. září  2015 
     06:00

    Letos se nemusíte zachumlávat do podzimního kabátu jen proto, abyste schovali pozůstatky letního grilování a hodin proseděných na zahrádce nad točenou dvanáctkou. Naopak využijte podzimu k tomu, abyste zhubli, a nemuseli tak potom všechno dohánět na poslední chvíli pomocí předsevzetí, která stejně nesplníte. K dostání je totiž spousta sezonních potravin, které pomohou s hubnutím. Jednou z nich je i zelí. 

  • Proč zrovna zelí?

    Zelí je nejen skvělá zásobárna vitaminů, ale platí i na vředy.
    Autor: Shutterstock.com
    Zelí je na podzim k dostání skutečně v nepřeberném množství a vám by rozhodně v kuchyni nemělo chybět! Je totiž levné, k sehnání téměř kdekoliv, a navíc jeden šálek této křupavé dobroty má jenom 70 kJ. Můžete ho tedy sníst, kolik chcete, a na vaší váze to nebude nijak znát. Zelí navíc v sychravém období pomůže chránit se před všemožnými virózami a nemocemi, je totiž jedním z nejlepších zdrojů vitaminu C. 
  • Uvařte si zelnou polévku!

    Zelňačka vám pomůže při hubnutí. Za týden půjdou dolu až čtyři kila!
    Autor: Shutterstock.com
    A právě zelí může být i skvělým pomocníkem při hubnutí. Uvařte si zelnou polévku, tu poté jezte celý týden. Samozřejmě kromě toho musíte zkonzumovat i další potraviny. Co budete na výrobu polévky, která vám určitě připomenu známou tukožroutskou, potřebovat? 

     

    Budete potřebovat:

    • 6 velkých cibulí
    • 2 zelené papriky
    • 2 plechovky rajčat
    • 250 g hub

    • 1 svazek řapíkatého celeru
    • 1/2 hlávky zelí
    • 3 mrkve
    • 1 balení suché cibulačky, mix
    • 1 nebo 2 kostky masoxu, sůl a pepř

     

    Pro lepší chuť můžete použít i koření, jako jsou třeba kajenský pepř, kari nebo nejrůznější bylinné směsi.

     

    Postup:

    Cibulku lehce osmahněte a opepřete. Poté přidejte najemno nakrájenou zeleninu a zalijte vodou. Ochuťte masoxem a kořením dle libosti a vařte tak dlouho, dokud zelenina nezměkne.

  • Jak to funguje?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud budete jíst tuto polévku po dobu jednoho týdne, můžete zhubnout až tři kila za týden. Díky další zelenině a ovoci, které během té doby budete jíst, se vám podaří spálit efektivně tuky, které vám jsou na obtíž. Sama polévka totiž obsahuje minimum tuků, a naopak velkou dávku vlákniny, která zasytí a pomůže lepšímu trávení. 
  • Týdenní dietní plán

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Den první: 

    Neomezené množství zelňačky a ovoce. Pozor, dát si můžete jakékoliv ovoce vyjma banánů! Nezapomínejte na pití, ideální jsou voda, ovocné čaje, a to hlavně neslazené.

     

    Den druhý:

    Neomezené množství zelňačky a zeleniny. K večeři si dejte jednu velkou bramboru, vařenou ve slupce, s trochou másla. Zato ale nesmíte žádné ovoce. S pitím platí to samé, co platilo první den. 

     

    Den třetí: 

    Opět si můžete dopřát zeleninové polévky dle své libosti. A tentokrát si k tomu můžete dát i jakoukoliv zeleninu a ovoce. Opět ale žádné banány, a tentokrát ani bramboru. 

     

    Den čtvrtý: 

    Množství polévky se opět nemění, ale dnes nesmíte jíst téměř žádné ovoce či zeleninu. Tu vyměňte za polotučné mléko a banány. Těch ale můžete sníst až osm. 

     

    Den pátý: 

    Zelňačky si dopřejte, kolik chcete, a pozor: dnes si můžete dát i maso! Dovoleno je až 500 gramů hovězího a k tomu šest rajčat. Hlídejte si také dostatečný přísun vody, alespoň šest až osm sklenic. Na to skutečně dbejte.

     

    Den šestý: 

    Polévky si dejte dosyta, stejně jako hovězího masa, zeleniny a ovoce. Ale pozor, brambory a banány jsou opět zapovězeny. 

     

    Den sedmý:

    Ve finále si dopřejte polévky, kolik chcete, a přihoďte k tomu ještě hnědou rýži, zeleninu a čerstvý ovocný fresh.

  • Dejte si pozor, čeho se zbavujete

    Pozor, co spalujete
    Autor: Shutterstock.com
    I když zní skvěle, že za týden se vám podaří zhubnout tři až čtyři kila, odborníci by k tomu přistupovali spíše opatrně. Osobní trenér Scott Laidler řekl pro Marie Claire, že kvůli nízkému energetickému příjmu se člověk může cítit oslabený. Proto pokud se pro tuto dietu rozhodnete, naplánujte si ji na dny, kdy jste psychicky v pohodě a nečekají vás žádné náročné události.

    Trenér také upozorňuje na to, že spíše než ke ztrátě tuků může dojít ke ztrátě vody v těle. "Dieta má nízký příjem kalorií, ale také bílkovin. V důsledku toho může dojít k těm nesprávným ztrátám. Kila pak po týdnu hubnutí mohou jít zase nahoru," varuje Scott Laidler. Týdenní zelnou dietu ale šmahem neodsuzuje.

    Doporučuje přidat si každý den celozrnné pečivo a zdroj bílkovin. Ideální je třeba bílý tvaroh. "Je to naprostá bílkovinná bomba. Zatímco sto gramů mléka nebo jogurtu obsahuje zhruba 3 gramy bílkovin, tvaroh jich obsahuje až 20 gramů," doporučuje Karolína Hlavatá, dietoložka a odbornice na výživu.

  • Pozor na jojo efekt

    Pozor na jojo efekt.
    Autor: Shutterstock.com
    Podobně jako u dalších rychlých diet, i zde hrozí riziko jojo efektu. Proto poté, co dietu skončíte, nesmíte okamžitě nastoupit na stejný stravovací režim, jaký jste měli předtím. Dietu se zelnou polévkou byste měli brát jako startovací opatření, které vám pomůže do začátku, dále však musíte dodržovat zásady zdravého stravování, mít vyvážený jídelníček a hlavně se dostatečně hýbat. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji