Chcete přestat kouřit a přitom nepřibrat? Tohle už nikdy nesmíte jíst

  • Chcete přestat kouřit a přitom nepřibrat? Tohle už nikdy nesmíte jíst
    17. září  2015 
     06:00

    "Nemůžu přestat kouřit, protože pak bych hrozně přibral," obhajuje si mnoho lidí svůj zlozvyk. Je pravda, že pokud s tím seknete, nějaká kila navíc se mohou objevit. Může být ale klidně jen jedno, anebo deset. Jak tomu zabránit? Upravte si jídelníček! Musíte snížit denní příjem energie. 

  • Proč při odvykání přibíráme?

    Mrkev zasytí a nepřiberete po ní.
    Autor: profimedia.cz
    Důvodů, proč se místo nikotinu dožadujeme jídla, je více. "Uvolní se receptory, které byly zvyklé na přísun nikotinu. A tak se tělo snaží je zaplnit něčím jiným," vysvětluje Dita Pichlerová z OB Kliniky. A dalším z hříchů, po kterých člověk sáhne, je právě jídlo. Mimo to jsou kuřáci zvyklí stále něco držet v ruce, jinak jsou nervózní. A pokud to není cigareta, sáhnou po jídle. Odvykající kuřáci by se měli naučit jíst třeba mrkev - tu si nakrájet na hranolky a nosit ji v krabičce stále s sebou. A když nebudete mít co do ruky, začněte žvýkat ji - zaměstnáte se na delší dobu a ještě k tomu nejde o žádnou kalorickou bombu.
  • Zpomalí se vám metabolismus

    Trávíte na záchodě hodiny a nic z toho?
    Autor: Profimedia.cz
    Další příčinou, proč odnaučení kuřáci přibírají, je i to, že lehce pozmění své denní návyky. Mnoho kuřáků je zvyklých na svoji první ranní cigaretu a kávu, která je potom pošle rovnou na toaletu. Mají tak jasný spouštěč peristaltiky, o který při odvykání kouření přijdou. Takže činnost střev a metabolismus se může trochu zpomalit. Proto je dobré, pokud se člověk rozhodne seknout s cigaretami a přitom se nechce strachovat kil navíc, upravit si jídelníček, aby pak nesplakal nad výdělkem.
  • Zvolte správnou dobu

    Ženy kouřením cigaret riskují své zdraví o 25 procent více něž muži.
    Autor: Profimedia.cz
    Tak jako většina životních rozhodnutí, v tomto případě je dobré přestat kouřit ve chvíli, kdy jste psychicky v pořádku a neřešíte nějaké problémy nebo nejste ve stresové situaci. Když byste nebyli úplně v pohodě, měli byste na cigarety větší chuť právě ze zvyku, že jste byli zvyklí si zapálit třeba ve chvíli, kdy vás někdo naštval. A dost na tom, že teď máte třeba doma krizi s partnerem. Řešit do toho konec s kouřením by vám nejspíše moc neprospělo. Nehledě na to, že byste se mohli stres snažit v něčem utopit či ujíst. 
  • Vypusťte 800 kJ

    Jedno jablko je přesně to, čeho byste se měli vzdát, pokud nechcete přibrat.
    Autor: Shutterstock.com
    Více než polovině lidí, kteří se rozhodnou přestat kouřit, se zvýší tělesná hmotnost. Ty prázdné receptory v mozku je prostě potřeba něčím zaplnit. Jde tomu ale zabránit, základem je nenahrazovat jídlo za cigarety. Také je dobré snížit energetický příjem o 800 kJ denně. To proto, že s nedostatkem nikotinu se sníží výdej energie o 5 - 10 %. Rozhodně ale ze strachu z přibírání nehladovte! Protože právě tento pocit zvyšuje chutě na kouření. 
  • Zvyšte tělesnou aktivitu

    Chůze je skvělá nejen pro zdraví, ale lze jí i hubnout.
    Autor: Shutterstock.com
    Ubrání 800 kJ z jídelníčku není žádná tragédie a dá se na to zvyknout. Jestliže ale na svém stravování nechcete nic měnit, a přesto se úporně bráníte tomu, abyste přibrali byť jediné kilo, budete muset zvýšit tělesnou aktivitu. Pořád mějte na paměti oněch 800 kJ, o které se váš metabolismus zpomalil. To znamená třeba půl hodiny joggingu, bruslení nebo tenisu, 45 minut plavání nebo hodinu rychlé chůze.
  • Vyhněte se spouštěčům

    V muži dříme povaha lovce, kterou ne vždy v sobě potlačí.
    Autor: Shutterstock.com
    Moje známá byla těžká kuřačka, cigaretu měla vždy spojenou s černou kávou a kdysi také klapáním do psacího stroje. Když se rozhodla přestat s kouřením, musela změnit své návyky, které měla s cigaretami spojené. Práci sice neopustila, ale zato se naučila pít kávu s mlékem. A k té jí ta zapálená cigareta nikdy nechyběla. Jestliže tedy chcete přestat, snažte se eliminovat všechny spouštěče chutě na cigaretu, které s tím máte spojené. Jestliže máte za svatou dvojici skleničku a cigaretu, pak se snažte scházet s přáteli, kteří nekouří, nebude vás to tolik lákat.
  • Nechte si poradit

    Přestat kouřit není snadné.
    Autor: profimedia.cz
    Přestat kouřit může být mnohem těžší, než se zdá, proto není od věci se o tom s někým poradit. Ať už se svým praktickým doktorem anebo s odborníky. Organizace STOB (STop OBezitě) nyní začala spolupracovat s odborníky zajišťující podporu při odvykání kouření. A tak vzniklo STOBaKO, které se snaží lidem pomoct nejen s odbouráním jednoho zlozvyku, ale zároveň i s přejímáním toho nového, v podobě jídla. Více se dozvíte zde.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji