Potraviny pro lepší spalování tuků. Tohle vám pomůže zhubnout!

  • Potraviny pro lepší spalování tuků. Tohle vám pomůže zhubnout!
    30. srpna  2015 
     06:00

    Tahle jídla fungují. Pomáhají spalovat tuky, ale budete si muset dát pozor, abyste si nepopálili také jazyk. Je to totiž opravdu ostré! A co že je tím zázrakem? Nejde pouze o jednu jedinou potravinu, ale všeobecně o pálivá jídla, která mohou být vašimi pomocníky při hledání způsobu, jak zhubnout. Není to jen domněnka – to, že ostrá jídla přispívají ke zrychlení metabolismu, potvrzují i odborné studie.

  • Může pálivé jídlo pomoct hubnout?

    žena, chilli
    Autor: Shutterstock
    Ať už je to mexická kuchyně nebo ta asijská, určitě by se vám občas na stole měla objevit. Pálivé potraviny – ať už je to chilli nebo kari – obsahují kapsaicin, tedy látku, která může za to, že po snědení určitých jídel se ihned sápeme po vodě, abychom uhasili ten žár v ústech. Proč tato jídla podporují spalování tuků, není úplně jasné, ale s největší pravděpodobností to bude množstvím, které sníme. Pálivého jídla totiž máme tendenci naložit si méně než toho ostatního a cítíme se po něm syti delší dobu.
  • Pomáhá snížit přijaté kilojouly

    Chilli papričky, nebo něco jemnějšího? Je to na vás.
    Autor: Shutterstock
    V roce 2014 byl proveden výzkum, kde vybraní jedinci denně konzumovali v každém jídle 2 mg kapsaicinu. Přidání pálivého koření do jídla vedlo k tomu, že si poté lidi vybírali k jídlu potraviny bohaté více na sacharidy než na tuky. To vede ke snížení příjmu kilojoulů. Výzkumníci tak došli k závěru, že pálivá jídla, která obsahují kapsaicin, mohou pomáhat se snížením tělesné hmotnosti, ovšem aby to mohli potvrdit na sto procent, bude potřeba ještě pár studií.
  • Urychluje spalování tuků

    Chilli papričky skvěle nastartují metabolismus.
    Autor: profimedia.cz
    Další pozitivní věcí na kapsaicinu je i jeho schopnost urychlovat proces spalování tuků, hlavně těch v oblasti břicha. Což je důležité nejen z hlediska estetického, ale i toho zdravotního. Tuk kolem břicha se může nabalovat na orgány, což může vést k onemocněním srdce a cév. Takže o důvod víc, proč si dát pálivou dobrotu. 
  • Zvyšuje spotřebu energie

    Polévka
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud si občas dopřejete k jídlu něco pálivějšího, vaše tělo vydá mnohem více energie, což vede ke spálení více kilojoulů. Studie, která byla na toto téma provedena, sledovala lidi čtyřiadvacet hodin poté, co snědli pálivé jídlo. Na jejím závěru došli k tvrzení, že během běžných denních činností účastníci studie vydali o 20 % více energie než ti, kteří nic ostrého nejedli.
  • Zdravotní účinky kapsaicinu

    ...
    Autor: Shutterstock
    Mimo to, že vám kapsaicin pomůže rychleji spalovat tuky, také pomáhá vašemu zdraví. Pokud si budete pravidelně dochucovat jídla, srovnáte si hladinu inzulinu v krvi, což je skvělá zpráva hlavně pro diabetiky. Dále také snižuje riziko onemocnění srdce. Kapsaicin totiž pomáhá snižovat tepovou frekvenci a hladinu špatného cholesterolu.
  • Kde najdete kapsaicin?

    Koření v sobě skrývá obrovský potenciál.
    Autor: profimedia.cz
    Na výběr máte z celé škály potravin, nemusí to být pouze chilli nebo kari. Kapsaicin je obsažený třeba i v pepři, pálivých paprikách, tabasku, čínském zelí. Dejte si ale pozor na manipulaci s ostrým jídlem. Spálit vás může nejen na jazyku, ale i na ostatních sliznicích. Proto při přípravě dbejte vždy na to, abyste si nesáhli pak rukou třeba do oka.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji