9 důvodů, proč se nemůžete zbavit břišního tuku

  • 9 důvodů, proč se nemůžete zbavit břišního tuku
    24. srpna  2015 
     06:00

    Pryč s břišním tukem! A to nejen kvůli tomu, že od jisté chvíle začne nevzhledně přepadávat přes kalhoty. Tuk, který se hromadí okolo pasu, je navíc zdraví nebezpečný, protože obaluje orgány a může vám znepříjemnit život cukrovkou nebo třeba problémy se srdcem a cévami. Je nutné se ho zbavit, a to co nejdřív!

  • Spoléháte na nízkotučné diety

    Mononenasycené mastné kyseliny vám při hubnutí pomohou.
    Autor: Shutterstock.com
    I když se potřebujete zbavit tuku v okolí břicha, neznamená to, že musíte najet na nízkotučnou dietu. Byť to k tomu vyloženě vybízí. Ale potraviny, které jsou označeny jako "nízkokalorické", jsou mnohem větší zlo, než by se mohlo zdát. Lidé, kteří holdují těmto jídlům, honí mnohem častěji mlsná a snědí toho ve výsledku více. Navíc při hubnutí jsou důležité mono nenasycené mastné kyseliny. Ty vás dokážou mnohem lépe zasytit, takže vám zabrání jíst nezdravá jídla. Mono nenasycené mastné kyseliny najdete třeba v kvalitních olejích, ořeších, avokádu nebo mořských rybách.
  • Neházíte chmury za hlavu

    Jóga, nebo činky? Horoskop vám pomůže se rozhodnout.
    Autor: Shutterstock
    Bylo dokázáno, že ženy, které se potýkají s psychickými problémy, mohou mít později co dělat s těžkostmi spojenými s větším břichem, do kterého se ukládá více tuku. Může za to hormon kortizol, který je při stresu vyplavován a napomáhá ukládání tuků právě v této oblasti. Pro horší časy, kdyby nám náhodou došla energie. Tohoto nepřítele hubnutí se zbavíte tím, že se začnete hýbat. Při sportu se zase vyplavují hormony dopamin a serotonin, které vám nejen pomohou od stresu, ale i hubnutí s nimi půjde mnohem jednodušeji. 
  • Jíte z krabiček

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Začněte vařit. Polotovary, které si za pár korun koupíte v samoobsluze, jsou pro vaše zdraví nebezpečné. V krabičce s čínskou polévkou nebo těstovinami tvářícími se jako výkvět italské kuchyně jsou v podstatě jen sacharidy nacpané do jednoho balení, navíc ochucené doslova výbušnou chemickou směsí. Se zdravím nemají nic společného, rychle se vám po nich zvedne hladina cukru v krvi, a vy tak budete mít za chvíli hlad. 
  • Vynecháváte minerály

    Jezte zelený salát, je plný hořčíku, který může urychlit spalování tuků.
    Autor: Shutterstock.com
    Hořčík v těle dokáže regulovat na 3000 funkcí. Není divu, že studie, která byla publikována v roce 2013, ukázala, že lidé, kteří mají dostatek hořčíku, mají nižší hladinu krevního cukru. Proto je jasné, že lidé, kteří ho mají dostatek, trpí méně hlady a ubrání se i chutím, které se je snaží během celého dne dostihnout. Pokud se chcete zbavit bříška, sáhněte alespoň dvakrát denně po potravinách bohatých na hořčík. Těmi jsou třeba banán, listová zelenina nebo sójové boby. 
  • Holdujete dietním limonádám

    Jestli saháte po dietní cole proto, abyste ušetřili pár kalorií, děláte chybu. Naopak po jejím vypití toho sníte mnohem více.
    Autor: Shutterstock.com
    Častou chybou bývá to, že si lidé neuvědomují rizika dietních limonád. Co hůř, mají pocit, že jejich pitím dělají vlastně něco dobrého pro sebe, protože tím vlastně ušetří kilojouly a cukry. Jenže bohužel pití light nápojů akorát podporuje další chutě na sladké. Umělá sladidla totiž navnadí tělo na cukry, kterých se mu ale nedostane, takže vyšle do mozku signál, aby s tím něco udělal. Výsledek je, že kromě dietní coly si koupíte třeba ještě čokoládovou tyčinku. A ta se vám vrazí rovnou do břicha.
  • Milujete hamburgery

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Jasně, kdo by to byl čekal, že? Jenže víte, proč nám hamburgery kulatí bříška? Mleté maso uvnitř obsahuje spoustu živočišných tuků, které se samozřejmě ukládají na všech rizikových částech těla včetně břicha. Když se k tomu ještě přidá bílá houska a minimum zeleniny, je jasné, že tohle jídlo nemá se zdravím nic společného. Neznamená to ale, že se musíte hamburgerů navždy vzdát. Připravte si je z kvalitního masa, místo bílé housky si dejte celozrnnou a udělejte si k tomu salát. 
    Video se připravuje ...
    Co by měla obsahovat šunka, která je zdravá a dietní? • VIDEO: Vím, co jím
  • Věříte, že holky pivní pupek mít nemůžou

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Když vidíte chlapa s větším břichem, okamžitě to přisoudíte tekutému zlatu, které my, Češi, tak milujeme. Zatímco při pohledu na kulatější ženu si řeknete, že ta určitě holduje po večerech čokoládě. Ale omyl – i my, ženy, můžeme být poznamenány láskou k pivu. A právě množství vypitého alkoholu se projevuje nejvíce na břiše. Takže až půjdete příště s kamarádkou na pivo, rozmyslete si to.
  • Dohání vás věk

    Po padesátce buďte obezřetná a dejte si pozor na své klouby.
    Autor: Shutterstock.com
    Jasně, prostě čtyřicítka je taková nová třicítka – ale i když zvládnete držet krok se svými mladšími kamarádkami, vaše hormony to moc chápat nechtějí a zpomalují některé procesy v těle. A ačkoliv jste celý život měla ploché břicho, najednou se vám začalo zakulacovat. Abyste se ho zbavila, je dobré upravit stravu tak, abyste si srovnala hormony, a také bude třeba do toho trochu šlápnout. Ideální je třeba jóga.
  • Málo se potíte

    Pocení slouží jako termoregulace tělesné teploty, neměli bychom se mu tedy příliš bránit.
    Autor: Shutterstock.com
    Jedním ze skvělých a osvědčených způsobů, jak se zbavit břicha, jsou intenzivní silová cvičení s přestávkami. "Vysoká intenzita cvičení se totiž zdá účinnější na snížení inzulinu a kortizolu, což vede k tomu, že spálíte více kilojoulů za kratší dobu," vysvětluje Shawn Talbot z American College of Sport Medicine. Takže – koukejte si dát pořádně do těla a zapotit se! Jestli tedy třeba ráda běháte nebo jezdíte na kole, dejte si dvě minuty pořádný sprint, pak na minutu zpomalte, poté opět zrychlete.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji