Není zářnějšího příkladu, že zdravé nerovná se dietní, než je ovoce. I když je plné vitaminů a vlákniny a v našem jídelníčku je nazastupitelné, měli bychom při jeho konzumaci trochu přemýšlet. Třeba naprosto tabu by pro nás mělo být v odpoledních hodinách. Jak je to se zeleninou?
Jednou z živin, které lidem často chybějí, je vláknina. Přitom je pro organismus nenahraditelná. Mimo to, že pomáhá ke správnému trávení, dokáže také zasytit na dlouhou dobu a zbaví vás chutě na sladké. Snižuje hladinu cukru v krvi a eliminuje špatný cholesterol. Například ovoce a zelenina jsou plné vlákniny, proto byste na ně neměli v jídelníčku zapomínat. I když všeho s mírou.
Hlavně s ovocem byste to neměli přehánět. Ačkoliv vám za něj možná poděkují střeva, kterým bude dobře, tak váha rozhodně ne. Ovoce je plné fruktózy, tedy cukru, po kterém půjdou kila nahoru. A aby vás ovoce skutečně zasytilo, museli byste ho sníst mnohem více, než je doporučované množství. Proto je dobré dát si ho třeba s jogurtem nebo jinými mléčnými bílkovinami.
Zeleniny, co hrdlo ráčí
V odpoledních hodinách pak ovoce vyměňte raději za zeleninu, která naopak v sobě nemá cukry téměř žádné. I její energetická hodnota se pohybuje velmi nízko, takže jí můžeme sníst tolik, kolik si jen budeme přát. Mělo by to ale každý den být alespoň půl kilogramu. Toto množství není bráno pouze jako příloha k hlavnímu jídlu. Tu by zelenina nikdy neměla nahradit, pouze doplnit. Snažte se ji také co nejčastěji střídat, každý druh obsahuje jiné živiny, které naše tělo potřebuje.
Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.