Čtyřiadvacetihodinové hubnutí: Jak by měl vypadat dietní den?

  • Čtyřiadvacetihodinové hubnutí: Jak by měl vypadat dietní den?
    2. srpna  2015 
     06:00

    Jak by to bylo krásné, kdyby měl člověk nalinkovaný den přesně tak, že by věděl, kdy si dát co k jídlu, kdy jít cvičit, aby to mělo ten nejlepší efekt. Ačkoliv se to zdá podivné, to, kdy jíme, může ovlivnit to, jak rychle se přebytečných kil zbavíme. Podívejte se, jak by měl vypadat ideální dietní den! 

  • Ráno

    Jděte se proběhnout ráno. Nastartujete metabolismus, a navíc je ovzduší mnohem čistší.
    Autor: Shutterstock.com
    Jen co se ráno probudíte, dejte si pořádnou rozcvičku. Nastartuje váš krevní oběh a mozek, takže se to projeví i lepším myšlením během dne, také nakopne metabolismus, a ten tak bude spalovat mnohem více, než kdybyste ráno strávili hezky "na lenocha". Navíc pokud bydlíte ve městě, oceníte cvičení v ranních hodinách i z toho důvodu, že ovzduší není ještě tolik znečištěné.

     

    Do hodiny od probuzení byste se měli také nasnídat. Ranní jídlo stabilizuje hladinu cukru v krvi, a vyhnete se tak během dne tomu, že byste museli odolávat nejrůznějším nástrahám. Ideální snídaně je taková, která obsahuje dostatek vlákniny, jež vás zasytí na dopoledne. 

     

    Jestli jste zvyklí na svůj ranní příjem kávy, tak ho raději o pár hodin odsuňte a dejte si raději čaj. Nejlépe s bylinkou gymnema. Hojně se využívá ve východní medicíně, protože dokáže udržet hodnotu krevního cukru v normě. Což později udrží v normě i vaše chutě, nemusíte se tak bát "odpolední žravé". 

  • Dopoledne

    Jablko kombinujte s bílkovinami v podobě bílého jogurtu.
    Autor: Shutterstock
    Někteří lidé mají návyk vyměnit svačinu za skleničku džusu v domnění, že je to to samé, jako by snědli kus ovoce. Tak na to zapomeňte. Místo toho si dejte raději ovoce v celku. Budete mít pocit, že jste něco snědli. Ale pozor! Ovoce je plné cukru (byť je ho v něm méně než v džusu), a tak vám může zvýšit glykemický index. 

     

    „Je lepší si připravit menší porci ovocného salátu a přidat k němu lžíci tvarohu než sníst jen velkou porci ovoce. Samotné ovoce tolik nezasytí a dodá příliš mnoho cukru,“ radí Václava Kunová, odborná garantka projektu Vím, co jím a piju.

     

    Pitím džusu konzumujete zbytečně mnohem více sacharidů, než kolik byste potřebovali. Třeba v případě jablka: pokud si dáte skleničku jablečného džusu, bude vás to stát 28 gramů sacharidů. Když se místo toho zakousnete do jablíčka v celku, vaše tělo se bude muset vypořádat jen se 14 gramy sacharidů. Kromě toho jablko obsahuje mnohem více živin, hlavně vlákniny.

  • Poledne

    Autor: profimedia.cz
    Nastává nejdůležitější část z celého dne, alespoň z hlediska stravování, a to oběd. Udělejte si na něj čas a rozhodně ho neodbývejte. Když nám ve školce říkali, ať u jídla nemluvíme, a že kdo dojí první, bude král nebo královna, byla to chyba. Jíme proto, abychom tělo zasytili. A k tomu dochází v průměru po patnácti až dvaceti minutách. 

     

    Pokud tedy budeme jíst pomalu, podaří se nám toho do sebe nasoukat mnohem méně, než když budeme hltat. Proto si v práci udělejte alespoň půl hodiny čas na to, v klidu se najíst. Klidně si u toho povídejte s kolegou, ale hlavně se snažte u toho nepracovat! A nejlépe uděláte, když si na oběd zajdete pěšky – spojíte to i s drobným pohybem.

    Video se připravuje ...
    Vím, co jím • VIDEO: Vím, co jím
     
  • Odpoledne

    Příčina vaší únavy může být naprosto banální.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže klimbáte v důsledku těžkého oběda, který dal vašemu tělu zabrat s trávením, rozhodně se nesnažte probrat se nějakým syceným sladkým nápojem. A to ani v případě, že jde o jeho light verzi. O to je to možná horší! I když není ochucována cukrem, ale umělým sladidlem, ve výsledku do sebe ty cukry prostě dostanete. Navnadíte totiž tělo na to, že dostane sladké, ale nedodáte mu ho. Mozek po něm bude stále podvědomě toužit, a tak vás zavede do uličky s čokoládami, kde už těžko odoláte...

     

    Jestli na vás padá spánek, jděte se raději proběhnout, pokud jste nebyli už ráno. I v těchto odpoledních hodinách to má své výhody. Mezi čtvrtou a pátou hodinou totiž plíce dosahují největší kapacity, což ocení určitě astmatici nebo ti, kteří se rychle vyčerpají. Vděčné budou i svaly, kterým dodáte o to více kyslíku.

  • Večer

    Jídlo je na stupnici od jedné do deseti, co se uspokojení týče, výš než sex.
    Autor: shutterstock
    Nejen den, ale i vaše stravování se chýlí ke konci. Ještě předtím si ale dejte pořádnou večeři. Přistupujte k ní tak trochu, jako by to měl být druhý oběd. Jestliže jste dopoledne měli jen studené jídlo v podobě například zeleninového salátu s tuňákem, určitě si k večeři dejte něco teplého, ale omezte už přísun sacharidů.

     

    Ideální je večeřet zhruba dvě až tři hodiny před spaním. Rozhodně se nesnažte večeři vynechávat s tím, že ten hlad prostě zaspíte. Nezaspíte. "Kdo jde spát hladový, ten se dobře nevyspí. Kvalita spánku je nízká, protože v noci se organismus regeneruje a potřebuje energii,“ vysvětluje Kunová.

     

    Pokud vás ale stále honí mlsná a ledničku už máte téměř vyjedenou, zkuste svému mozku naznačit, že pro dnešek je s jídlem utrum. Často pomáhá, když si vyčistíte zuby. Váš řídící orgán se holt bude muset smířit s tím, že dnes už nic nedostane. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji