Jak si vybrat müsli k snídani: Kolik má obsahovat cukru a kolik vlákniny?

  • Jak si vybrat müsli k snídani: Kolik má obsahovat cukru a kolik vlákniny?
    30. července  2015 
     06:00

    Snídaňové cereálie patří mezi potraviny, k nimž se váže nejvíce mýtů. Spousta lidí si o nich například myslí, že i když nejsou vyloženě dietní, jsou přesto přijatelnou volbou, protože jsou zdravé. Jak vám však vysvětlí Petr Havlíček z iniciativy Vím, co jím, je to mnohem složitější a je nutné mezi nimi pořádně vybírat. Schválně se podívejte třeba na to, jaká je energetická hodnota vašeho oblíbeného výrobku. 

  • Podívejte se na obsah cukru!

     

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Vím, co jím

     

    Pravidlo číslo jedna? Podívejte se na obsah přidaného cukru – nemělo by ho být víc než 28 gramů na 100 gramů výrobku. A uvědomte si, že i to je vlastně docela dost, znamená to totiž, že tvoří skoro celou jednu třetinu, a že to tudíž s dietou nemá nic společného. 

     

  • Vlákniny musí být nejméně pět gramů

     

    ...
    Autor: ...

     

    Pokud chcete, aby byla snídaně plná cereálií skutečně zdravá, musíte se zaměřit také na obsah vlákniny. Pokud jí bude méně než pět gramů, nechte vybrané balení rovnou v regálu. Existuje hned několik důvodů, proč byste to tak měli chtít: vláknina mimo jiné v těle při dostatečném příjmu tekutin nabobtná, takže zvyšuje pocit nasycení, navíc udržuje vaši trávicí soustavu v dobré kondici.

     

  • Lepší volbou může být kaše

     

    Posnídejte ovesnou kaši s ovocem, ideálně borůvkami.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Když už si budete vybírat vhodný cereální výrobek, podívejte se také na ovesné kaše – zvláště na ty, u kterých bude napsáno, že jsou celozrnné nebo vícezrnné. Většinou vycházejí ze srovnání lépe než spousta müsli nebo lupínků.

  • Pozor na výrobky určené dětem

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud chcete mít jistotu, že ve výrobku bude příliš mnoho cukru, sáhněte po výrobcích pro děti. Ty v některých případech obsahují cukr téměř z poloviny, takže jednak nejsou dietní, jednak způsobí, že vás poměrně brzy po snídani přepadne zase hlad. A nejde jen o cukr, protože zejména různé cereální plněné výrobky – jako například populární polštářky – obsahují navíc také tuk. 

     

  • K snídani přidejte jogurt

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Tak jako tak – aby vás cereální výrobek zasytil na delší dobu a zároveň byla snídaně vyvážená, doplňte ho mlékem nebo jogurtem. Ten by měl obsahovat nejvýše tři procenta tuku. 

     

    Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji