- 10. července 2015 06:00
Pokud bychom měli být skutečně přísní, během hubnutí byste měli zapomenout na víno i pivo. Ale v reálném životě všichni víme, že jít si sednout s kamarádkou do restaurace a celý večer pít vodu nebo zelený čaj není zrovna zábavné. Občas si situace skleničku prostě žádá. Tak co je tedy menší zlo?
Kilojouly
Když proti sobě postavíme klasické pivo desítku a bílé suché víno, tak vyhraje víno. Zatímco pivo má 715 kJ, víno o necelých tři sta kilojoulů méně (440 kJ). To je ale počítáno na klasickou míru těchto nápojů, tedy půllitr a dvě deci. Ve výsledku pak závisí na tom, kolik je toho člověk schopen vypít.
Autor: Shutterstock.comTo jsou ale základní nápoje. Jestli chcete počet kilojoulů snížit co nejvíce, dejte si nealkoholické pivo. To má 445 kJ na půllitr, což je stejně jako dvojka bílého. A jestli vám nějaké kilojouly navíc jsou šumafuk, pak vězte, že když si dáte jednu dvanáctku, bude vás to stát 942 kJ na jedno pivo. V případě vína je největším zlem červené polosladké víno. Dvě deci se téměř vyrovnají půllitru piva desítky. V souboji o nižší energetickou hodnotu tedy celkově vyhrává víno.
Sacharidy
Tak schválně: tipněte si, které pití z oblíbené dvojice má více sacharidů? Jestli vás napadá víno, protože je přece vyráběno z hroznů, které jsou sladké, pak se pletete. Při výrobě totiž dochází k přeměně cukrů na alkohol. Dvě deci bílého vína mají zhruba 5 gramů sacharidů. Oproti tomu piva se pohybují kolem 15 gramů na půllitr. I když některá mají méně.
Pivo, nebo víno?Autor: Profimedia.czSamozřejmě platí, že čím sladší víno je, tím více cukru v sobě má. Třeba dezertní víno je hotová sacharidová bomba. Stejně tak mnohem více sacharidů obsahují piva s vyšším stupněm nebo s ovocnou příchutí. Víno má tedy stále navrch.
Způsob konzumace
Víno má i další nespornou výhodu, a to možnost snížit jeho energetickou hodnotu. V letních dnech přijde vhod k osvěžení vinný střik, kdy si deci vína smícháte s deci vody. V tu chvíli má nápoj pouze kolem 220 kJ. Kdybyste chtěli ubrat kilojouly pivu, museli byste si dát nealkoholické. A to, pokud ho pijete jen pro jeho chuť, možná přežijete, ale jestli si jej chcete dát v hospodě s kamarády, asi těžko budete sedět celý večer o nealku.
Pokud chcete na kalorie vyzrát tím, že si pivo smícháte s limonádou, plán vám nevyjde.Autor: Shutterstock.comNavíc pivo si těžko smícháte s něčím jiným. Tedy můžete si udělat tzv. radler, jak jej jsou zvyklí pít naši sousedé. To je pivo s limonádou, většinou citronovou. Energetická hodnota se vám sice příliš nezvedne, ale zato se zvýší hodnota sacharidů. Pokud smícháte 300 ml piva s 200 ml citronové limonády, získáte 18 gramů sacharidů navrch.
Proč pít pivo?
Aby to ale nevypadalo jako válka vedená proti pivu, má i ono své výhody, které jsou naprosto nesporné. Když se budete držet pravidla "všeho s mírou", pak občasné pivo neuškodí. Naopak. Obsahuje totiž vitaminy skupiny B a minerály, jako jsou například hořčík, draslík nebo měď. Podle studie, která vyšla v Journal of Agriculture and Food Chemistry, můžou sloučeniny v chmelu sloužit jako prevence proti Parkinsonově nebo Alzheimerově chorobě.
Pivo je plné vitamínu B a minerálů. Důvod, proč ho pít!Autor: Shutterstock.comProč pít víno?
Nejen pivo má ale své zdravotní výhody. Nejedna studie prokázala, že občasné pití vína je skvělou prevencí proti onemocněním srdce a cév. Také pomáhá zvyšovat hladinu správného cholesterolu v krvi a zároveň snižovat ten škodlivý. V magazínu Nutrition byla také zveřejněna studie, podle které může červené víno snižovat hladinu krevního cukru. Ovšem jak u piva, ani u vína není dobré to přehánět. Nadměrné pití alkoholu s sebou nese zdravotní rizika, jako jsou problémy s játry či ledvinami.
Sklenka vína denně prospívá zdraví.Autor: profimedia.czPozor na chutě
Ani jeden z alkoholů ale při dietě není příliš dobrý. Bez ohledu na to, jaká je energetická hodnota nápoje nebo kolik sacharidů obsahuje, skrývá popíjení jiné riziko. A to chutě, které se během konzumace alkoholu objeví. Pokud pijete pivo, pak vás pravděpodobně brzy přepadne chuť dát si k tomu něco skutečně tučného. Takže se okamžitě energetická hodnota zásadně zvýší o onen pokrm. V případě vína to jsou nenápadně vypadající kousky sýra nebo klobásek, které se jako neškodné pouze tváří.
Kdo vyhraje v dietním souboji? Pivo, nebo víno?Autor: Shutterstock.comPředtím než vyrazíte na skleničku, si dejte pořádné, energeticky výživné jídlo, které vás zasytí, a zařídí tak, aby se alkohol vstřebával pomaleji. To vám pomůže od pozdějších nezřízených chutí na vše, kolem čeho projdete cestou z hospody či baru.
/
Klíčová slova:

