Máte radši pivo, nebo víno? Víme, co je dietnější!

  • Máte radši pivo, nebo víno? Víme, co je dietnější!
    10. července  2015 
     06:00

    Pokud bychom měli být skutečně přísní, během hubnutí byste měli zapomenout na víno i pivo. Ale v reálném životě všichni víme, že jít si sednout s kamarádkou do restaurace a celý večer pít vodu nebo zelený čaj není zrovna zábavné. Občas si situace skleničku prostě žádá. Tak co je tedy menší zlo? 

  • Kilojouly

    Autor: Shutterstock.com
    Když proti sobě postavíme klasické pivo desítku a bílé suché víno, tak vyhraje víno. Zatímco pivo má 715 kJ, víno o necelých tři sta kilojoulů méně (440 kJ). To je ale počítáno na klasickou míru těchto nápojů, tedy půllitr a dvě deci. Ve výsledku pak závisí na tom, kolik je toho člověk schopen vypít.  

     

    To jsou ale základní nápoje. Jestli chcete počet kilojoulů snížit co nejvíce, dejte si nealkoholické pivo. To má 445 kJ na půllitr, což je stejně jako dvojka bílého. A jestli vám nějaké kilojouly navíc jsou šumafuk, pak vězte, že když si dáte jednu dvanáctku, bude vás to stát 942 kJ na jedno pivo. V případě vína je největším zlem červené polosladké víno. Dvě deci se téměř vyrovnají půllitru piva desítky. V souboji o nižší energetickou hodnotu tedy celkově vyhrává víno. 

  • Sacharidy

    Pivo, nebo víno?
    Autor: Profimedia.cz
    Tak schválně: tipněte si, které pití z oblíbené dvojice má více sacharidů? Jestli vás napadá víno, protože je přece vyráběno z hroznů, které jsou sladké, pak se pletete. Při výrobě totiž dochází k přeměně cukrů na alkohol. Dvě deci bílého vína mají zhruba 5 gramů sacharidů. Oproti tomu piva se pohybují kolem 15 gramů na půllitr. I když některá mají méně.

     

    Samozřejmě platí, že čím sladší víno je, tím více cukru v sobě má. Třeba dezertní víno je hotová sacharidová bomba. Stejně tak mnohem více sacharidů obsahují piva s vyšším stupněm nebo s ovocnou příchutí. Víno má tedy stále navrch.

  • Způsob konzumace

    Pokud chcete na kalorie vyzrát tím, že si pivo smícháte s limonádou, plán vám nevyjde.
    Autor: Shutterstock.com
    Víno má i další nespornou výhodu, a to možnost snížit jeho energetickou hodnotu. V letních dnech přijde vhod k osvěžení vinný střik, kdy si deci vína smícháte s deci vody. V tu chvíli má nápoj pouze kolem 220 kJ. Kdybyste chtěli ubrat kilojouly pivu, museli byste si dát nealkoholické. A to, pokud ho pijete jen pro jeho chuť, možná přežijete, ale jestli si jej chcete dát v hospodě s kamarády, asi těžko budete sedět celý večer o nealku. 

    Navíc pivo si těžko smícháte s něčím jiným. Tedy můžete si udělat tzv. radler, jak jej  jsou zvyklí pít naši sousedé. To je pivo s limonádou, většinou citronovou. Energetická hodnota se vám sice příliš nezvedne, ale zato se zvýší hodnota  sacharidů. Pokud smícháte 300 ml piva s 200 ml citronové limonády, získáte 18 gramů sacharidů navrch.

  • Proč pít pivo?

    Pivo je plné vitamínu B a minerálů. Důvod, proč ho pít!
    Autor: Shutterstock.com
    Aby to ale nevypadalo jako válka vedená proti pivu, má i ono své výhody, které jsou naprosto nesporné. Když se budete držet pravidla "všeho s mírou", pak občasné pivo neuškodí. Naopak. Obsahuje totiž vitaminy skupiny B a minerály, jako jsou například hořčík, draslík nebo měď. Podle studie, která vyšla v Journal of Agriculture and Food Chemistry, můžou sloučeniny v chmelu sloužit jako prevence proti Parkinsonově nebo Alzheimerově chorobě. 
  • Proč pít víno?

    Sklenka vína denně prospívá zdraví.
    Autor: profimedia.cz
    Nejen pivo má ale své zdravotní výhody. Nejedna studie prokázala, že občasné pití vína je skvělou prevencí proti onemocněním srdce a cév. Také pomáhá zvyšovat hladinu správného cholesterolu v krvi a zároveň snižovat ten škodlivý. V magazínu Nutrition byla také zveřejněna studie, podle které může červené víno snižovat hladinu krevního cukru. Ovšem jak u piva, ani u vína není dobré to přehánět. Nadměrné pití alkoholu s sebou nese zdravotní rizika, jako jsou problémy s játry či ledvinami. 
  • Pozor na chutě

    Kdo vyhraje v dietním souboji? Pivo, nebo víno?
    Autor: Shutterstock.com
    Ani jeden z alkoholů ale při dietě není příliš dobrý. Bez ohledu na to, jaká je energetická hodnota nápoje nebo kolik sacharidů obsahuje, skrývá popíjení jiné riziko. A to chutě, které se během konzumace alkoholu objeví. Pokud pijete pivo, pak vás pravděpodobně brzy přepadne chuť dát si k tomu něco skutečně tučného. Takže se okamžitě energetická hodnota zásadně zvýší o onen pokrm. V případě vína to jsou nenápadně vypadající kousky sýra nebo klobásek, které se jako neškodné pouze tváří. 

     

    Předtím než vyrazíte na skleničku, si dejte pořádné, energeticky výživné jídlo, které vás zasytí, a zařídí tak, aby se alkohol vstřebával pomaleji. To vám pomůže od pozdějších nezřízených chutí na vše, kolem čeho projdete cestou z hospody či baru. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji