- 8. července 2015 06:00
Snažíte se jíst zdravě, ale kila ne a ne jít dolů? Možná za to může váš pomalý metabolismus. Z potravy kvůli němu využijete maximální množství energie a uložíte si ji v těle na horší časy. Fungování vašeho spalování je zčásti ovlivněno geneticky. Dobrá zpráva? Vhodnou strategií se dá nakopnout a zrychlit. Kromě pohybu a budování svalů pomůže změna jídelníčku. Přinášíme sedmidenní plán, který vám pomůže metabolismus zrychlit a donutí tělo spalovat více energie z potravy.
První den
Grilovaný lososAutor: shutterstock.comOběd: 100 g konzervovaného krabího masa (nebo 4 až 5 krabích tyčinek) a půl avokáda. Podáváme s rajčaty nakrájenými na plátky, s červeným pepřem a třemi lžičkami řecké omáčky tzatziky.
Večeře: 125 g zapečené světlé ryby s plátky červené papriky, s cuketou a s lilkem, posypané rozmarýnem a se lžičkou olivového oleje. Pečeme na 200 °C 15 až 20 minut.
Svačiny: 5 oliv a 25 g sýru feta.
Nezapomeňte: každý den vypijte nejméně osm sklenic vody nebo ovocného či bylinkového čaje.
Druhý den
Kapustový salát s kanadskými borůvkami a strouhaným kokosemAutor: endlessmeal.comOběd: řecký salát. Nakrájejte rajčata, okurky a cibuli a podávejte s pěti černými olivami a 50 g sýru feta.
Večeře: 150 g jehněčí grilované kotlety s květákovou kaší (rozmačkejte vařený květák s trochou mléka nebo řeckého jogurtu) a s čerstvým hráškem. Můžete ochutnat také hrášek císařský, jehož lusky jsou plošší a dají se i jíst.
Svačiny: dva kusy ovoce a jedna hrst mandlí.
Nezapomeňte: jíst byste měli pravidelně a pauza mezi jídly by neměla být větší než 3 hodiny.
Třetí den
Koktejl z ovesných vloček.Autor: Profimedia.czOběd: ledový salát se 100 gramy grilovaných kuřecích prsou, s čerstvým špenátem, hrstkou mandlí, 4 jahodami a lžící balzamikového octa.
Večeře: 100 gramů grilovaných kuřecích prsou zapečených s plátkem šunky, plátkem sýra a lžičkou zeleného pesta. Přidejte hrst fazolových lusků.
Svačiny: pět kousků sušeného ovoce.
Tip: každý den přemýšlejte o tom, kde se můžete o trochu více hýbat. Vyjděte v práci schody a nejezděte výtahem. Vystupte o zastávku dříve nebo jděte domů pěšky.
Čtvrtý den
jablkaAutor: SHUTTERSTOCK.COMOběd: dietní salát coleslaw. Nakrájejte mrkev a zelí nadrobno, smíchejte s nízkotučným jogurtem a lžičkou olivového oleje. Osolte a opepřete dle chuti, jezte se 100 g vařených krevet.
Večeře: 125 gramů zapečeného libového plátku masa. Podáváme s pečeným lilkem, paprikou a cuketou zakápnutými lžičkou olivového oleje.
Svačiny: malý ovocný jogurt nebo ovoce.
Tip: připravte si jídlo na další den dopředu.
Pátý den
Vaječná omeletaAutor: Shutterstock.comOběd: salát, do kterého dáte dvě hrsti čerstvého špenátu, dvě lžičky kukuřice, dvě růžičky květáku a jedno nakrájené rajče. Přidejte 200 g tuňáka ve vlastní šťávě smíchaného s jednou lžičkou olivového oleje nebo s citronovou šťávou.
Večeře: omeleta v italském stylu. Rozšlehejte dvě vejce a dejte na pánev s hrstkou nakrájených žampionů, s chřestem a šunkou. Podávejte se zelenými fazolkami a salsou vyrobenou z nasekaných rajčat, cibule, koriandru a se lžičkou olivového oleje.
Svačiny: polovina jablka a lžíce arašídového másla.
Šestý den
Pomerančový džusAutor: Profimedia.czOběd: salát caprese z poloviny avokáda a dvou rajčat nakrájených na plátky s 50 gramy mozzarelly. Přidejte lžičku pesta nebo olivového oleje.
Večeře: orestujte 75 gramů libového mletého masa s polovinou cibule a okořeňte chilli. Smíchejte s hrstkou červených fazolí (ideálně uvařených, ne z konzervy) a 200 gramy nasekaných rajčat. Servírujte s vařeným kukuřičným klasem.
Svačiny: jeden velký kus ovoce.
Sedmý den
...Autor: Shutterstock.comOběd: 100 g pečeného kuřete nebo krůty s 200 gramy vařené zeleniny nebo zeleninové kaše – ale jiné než bramborové. Zkuste třeba petržel.
Večeře: 200 ml zeleninového vývaru a dva plátky parmské šunky a dva kousky zeleniny.
Svačiny: malý kelímek ovocného jogurtu.
Tip: první týden máte za sebou, pro zlepšení účinku je dobré v dietě pokračovat ještě dva týdny. Tentokrát ale můžete jednotlivá jídla kombinovat, a sestavit si tak jídelníček na den podle aktuální chuti.
/
Klíčová slova: