Alkalická dieta: Takhle hubnou hollywoodské celebrity!

Alkalická dieta: Takhle hubnou hollywoodské celebrity!
21. června  2015 
 06:00

Známá australská modelka Elle Macpherson má v kabelce kromě zkrášlovacích prostředků a mobilu jednu zajímavou věc: testovací proužky, kterými si během dne měří kyselost vlastní moči. Sleduje, jestli jsou v jejím organismu správně vyrovnány kyseliny a zásady. Jen tak prý může dosáhnout ideální váhy a udržet si ji bez dramatického hladovění. Alkalickou dietu chválí i herečky Jennifer Aniston nebo Gwyneth Paltrow. Je to jen módní záležitost celebrit, nebo skutečně funguje?

Bolí vás občas hlava a nevíte proč? Omezili jste se v jídle a začali cvičit, ale vaše váha se ani nepohnula? Možná za to může překyselený organismus. A to jsou jen některé z nepříjemných příznaků, které tento stav vyvolává.

 

Jak se vlastně naše tělo může překyselit? Kyselina je opakem zásady, a aby naše tělo správně fungovalo, musí mezi těmito složkami panovat rovnováha. A tu zásadně ovlivňuje strava. Současný životní styl a potraviny, které nejčastěji konzumujeme, nahrávají kyselinám. Viníkem jsou především nasycené tuky a jednoduché cukry: tedy sladkosti, slazené nápoje, pečivo z bílé mouky, mléko a většina mléčných výrobků, káva, alkohol nebo instantní potraviny. Překyselený organismus se snaží dostat zpět do rovnováhy, a k tomu potřebuje například vápník, který si začne odebírat z kostí a zubů. Následkem pak mohou být zkažené zuby, osteoporóza (zvýšená lámavost kostí) a křečové žíly. Překyselený organismus se také podstatně hůře brání nemocem a nezabírají na něj žádné snahy o zhubnutí.

 

Jak dosáhnout rovnováhy?

Dobrá zpráva je, že pokud chcete své tělo "odkyselit", nemusíte se žádných potravin vzdát úplně: jen je potřeba překlopit jejich podíl ve stravě na ideálních 75 procent. Asi nepřekvapí, že se doporučuje jíst v maximální míře ovoce a zeleninu. I mezi nimi ale můžeme najít kyselinotvornější druhy. Mezi doporučované patří brokolice, zelený salát, špenát, avokádo, grep, meloun a mango. Výrazným pomocníkem v boji proti překyselení organismu je překvapivě citron, samotný symbol kyselého. V organismu má ale zásadotvorný účinek. Naopak méně vhodné jsou borůvky, maliny a doslazované ovocné šťávy.

Zeleninu si můžete denně dopřát až pětkrát, oproti tomu ovoce jen maximálně třikrát.
Autor: Shutterstock.com

 

Dostatečně pijte, ideálně odstátou nebo filtrovanou vodu se lžičkou sody. Kravské mléko se doporučuje alespoň částečně nahradit rýžovým, mandlovým nebo sójovým.

 

Do jídelníčku se vyplatí zařadit luštěniny, ořechy a potraviny ze sóji. Strava samotná nezmůže úplně vše: v neposlední řadě také navození správného prostředí v těle napomáhají pohyb a otužování. Ranní studená sprcha se tak se skleničkou citronové vody může stát vaším novým ranním rituálem. A až se v těle vytvoří rovnováha, uvidíte, že se i ručička na váze pohne tím vytouženým směrem.

Autor: is, is

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji