Novinka: Hormon leptin za obezitu nemůže, jako lék nefunguje

Novinka: Hormon leptin za obezitu nemůže, jako lék nefunguje
24. května  2015 
 06:00

Více než deset let se zdálo, že jednou z hlavních příčin obezity jsou výkyvy hladiny hormonu leptinu, který produkuje náš mozek. Vypadalo to dokonce, že se díky tomu podaří vyvinout účinné léky, které by mohly obezitu léčit. Bohužel, nevyšlo to – nové studie ukázaly, že leptin takovou moc ani zdaleka nemá. 

Obézní lidé mají v krvi vyšší hladinu hormonu leptinu, a proto si odborníci dlouho mysleli, že našli vysvětlení toho, proč mají někteří lidé vyšší sklon k přejídání se a k obezitě. Úkolem leptinu je, zjednodušeně řečeno, pomáhat s vysíláním signálů, že člověk už je sytý a měl by přestat jíst.

Zdálo se, že to potvrzují minimálně pokusy na myších – nicméně teď vše rozmetaly výsledky velkého výzkumu, který provedli experti z univerzity v americkém Cincinnati. Podle nich leptin za obezitu nemůže. 

"Vyplavování hormonu leptinu s obezitou přímo nesouvisí," říká odborný asistent Diego Perez-Tilve, který celou studii řídil. Zprávu zveřejnil odborný časopis Cell Metabolism letos v květnu. 

Vědci na celém světě se leptinem a jeho vlivem na obezitu zabývají už od roku 1994 a zprvu se domnívali, že kdo má leptinu málo nebo komu se netvoří, bude mít tím pádem problémy s váhou. Myši, které neuměly tvořit leptin, začaly hubnout, když jim ho vědci dodávali uměle. 

Obézní lidé mají leptinu dost, divili se vědci

Hranolky mají vysoký glykemický index, který zvyšuje hladinu glykogenu, který se z těla vyplaví při sportu. Dovolit si je ale mohou maximálně vytrvalostní sportovci.
Autor: Shutterstock.com
Jenže měření u dobrovolníků ukázalo, že obézní lidé mají většinou leptinu dostatek, dokonce více než lidé s průměrnou váhou. Vědci se proto nejdříve domnívali, že ho tělo produkuje více, protože tito lidé více jedí, a proto tělo potřebuje více hormonu, aby se jeho vliv projevil. 

Jenže když jim začali hormon dodávat uměle, nemělo to vůbec žádný kladný vliv – lidé tloustli dále. V nové studii američtí vědci zvolili jiný přístup – zaměřili se znovu na myši a jak obézním, tak hubeným zablokovali tvorbu leptinu. Obě kontrolní skupiny i tak jedly stejně. Z toho podle autorů studie jasně vyplývá, že nemá smysl přemýšlet o leptinu jako o možném léku na obezitu. 

Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji