Trápí vás zadržování vody v těle? Více pijte a váha půjde dolů

  • Trápí vás zadržování vody v těle? Více pijte a váha půjde dolů
    21. května  2015 
     06:00

    Za větší břicho či objemnější nohy nemůže vždycky nadváha způsobená špatným životním stylem, a tak je na to každá dieta krátká. Někdy se totiž stává, že vaše tělo zadržuje více vody, než kolik by skutečně potřebovalo. Může jít o příznak některé nemoci, často je problém způsoben pouze nedostatečným přísunem tekutin nebo nedostatkem některé živiny či minerálu.

  • Nepřehánějte to se solí

    Češi konzumují až třikrát více soli, než je zdraví prospěšné
    Autor: profimedia.cz
    Dříve než ochutnáte jídlo, už držíte v ruce slánku. Ve vašem jídelníčku nechybějí hotovky z pytlíku, které stačí smíchat s vodou a uvařit. Pak se není čemu divit, že v sobě zadržujete více vody, než kolik je skutečně nutné. Tělo se sice dokáže se solí vypořádat, ale pouze v omezeném množství. Jestli svůj organismus pravidelně prosolujete, ledviny jsou přetěžovány, a tak nezvládnou sodík přefiltrovat a odvést z těla pryč. Podle Světové zdravotnické organizace by měl být denní příjem sodíku 5 gramů, což odpovídá zhruba dvěma lžičkám.
  • Zakousněte se do banánu

    Za zadržováním vody v těle může stát i nedostatek draslíku.
    Autor: Shutterstock.com
    Zadržování vody v těle může být způsobeno i nedostatkem draslíku. Tento minerál má na práci vyrovnávat elektrolyty v organismu, které pak mají na práci roznášet tekutiny rovnoměrně do jednotlivých tkání, čímž regulují množství vody. Kromě toho draslík stimuluje ledviny tak, aby odváděly z těla všechny škodlivé látky. Jestli vám chybí draslík, zakousněte se do banánů, sušených meruněk nebo třeba slunečnicových semínek.
  • Nadopujte se probiotiky

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Probiotika obsažená v jogurtu jsou skvělá nejen jako prevence proti gynekologickým zánětům, ale fungují perfektně i pro srovnání množství vody v těle. Probiotika obnovují přirozenou mikroflóru ve střevech, čímž eliminují nadýmání a plynatost. Ale pozor – ne všechny  jogurty mají tyto léčebné účinky. Musíte sáhnout po bílém, nikoliv po slazeném ovocném.
  • Na zdraví sklenicí vody

    Při zavodnění organismu musíte tělu dodat dostatek tekutin. Krom čisté vody je získáte i z ovoce a zeleniny, jako jsou okurky.
    Autor: Shutterstock.com
    Může se zdát, že to jde proti logice, ale věřte tomu. Čím více vody budete pít, tím méně jí budete v těle zadržovat. Při dehydrataci si totiž buňky úzkostlivě chrání tu, kterou mají k dispozici, aby měly později z čeho čerpat. Kromě pití čisté vody si do jídelníčku zařaďte dostatek ovoce a zeleniny. Třeba okurka je naprosto ideální. Dodá tělu tekutiny, a navíc nemá téměř žádné kalorie, můžete si tak dávat do nosu, co hrdlo ráčí.
  • Doplňte vitaminy A a C

    Naučte se správně zpracovat rajčata. Pochutnáte si mnohem více.
    Autor: Shutterstock
    Ovoce a zeleninu byste neměli ve svém jídelníčku opomíjet nejen proto, že obsahují vodu, a tak zabrání dehydrataci, ale i proto, že obsahují dostatek vitaminů. Hlavně A a C, které pomáhají posilovat vlásečnice. Pokud nejsou dostatečně silné, propouštějí vodu do buněk, které způsobují následné otoky. Bohatým zdrojem vitaminu A a C jsou citrusy, mrkev, jahody, ale i brokolice, brambory, černý rybíz, kiwi, jablka nebo rajčata.
  • Zacvičte si

    zkuste chůzi kombinovat s krátkými sprinty.
    Autor: shutterstock
    V některých případech může být přebytek vody v těle způsoben nedostatkem pohybu. Neznamená to, že musíte každý den trávit hodiny v posilovně, začněte v klidu, zlehka, třeba jen delšími procházkami a chůzí. Postupně přidávejte kardio a uvidíte, že brzy půjdou otoky dolů. Pokud bude váš krevní oběh správně fungovat, tělo pak bude vylučovat dostatek vody a nebude se vám hromadit v problematických partiích. Hlavně při cvičení se zapotíte, čímž se zbavíte další trochy vody společně se solí. 
  • Poraďte se s lékařem

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Ne vždy ale za zadržování vody v těle může vaše nedůslednost, co se životního stylu týče. "Potopa" se vám v organismu může udělat, i když berete hormonální antikoncepci nebo jiné léky. Může to být ale i jeden z příznaků onemocnění srdce, cév nebo ledvin. Jestliže tedy děláte vše pro to, abyste měli vyrovnanou hladinu tekutin v těle, a přesto kila nejdou dolů právě v důsledku zavodnění, poraďte se s lékařem, kde je chyba.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji