- 25. května 2015 06:00
Ačkoliv se sebevíc snažíte, nedokážete se pořádně soustředit na nic jiného než na přemýšlení, co sladkého byste si dali. Před očima vidíte oříškovou čokoládu, dort z vaší oblíbené cukrárny nebo kus drobenkového koláče. Chutě na sladké nejsou pro naše tělo samozřejmé, dojdeme k nim postupem času špatným stravováním. Pokud se naučíte správně jíst, brzy vás přestane honit mlsá.
Dopřejte si malé porce
Pokud vaše tělo bez kousku sladkého nedokáže fungovat, tak mu ho dopřejte. Ale pouze v omezeném množství, dejte si třeba jen jeden čtvereček čokolády místo půlky tabulky. Případně to zkuste nějak obelstít a dejte mu něco sladkého, ale méně, než je zvyklé. "Energetická hodnota sladkosti by se neměla přehoupnout přes 650 kJ denně," radí dietolog Kerry Neville pro magazín WebMD.com. Uvedené hodnotě odpovídá třeba menší banán, jedna polovina čokoládové tyčinky, 20 gramů čokolády (čtvrtina malé tabulky) nebo necelá kobliha.
ČokoládaAutor: profimedia.czNikdy nevynechávejte jídlo
Jestliže jste doufali, že vám splaskne břicho poté, co zahájíte drastickou hladovku a nebudete nic jíst, pletete se. Naopak – jestliže vynecháte třeba snídani nebo oběd, vaše tělo začne protestovat. Když mu chybí dostatek sacharidů v krvi, projeví se to chutěmi na sladké. A vám se pak začnou sbíhat sliny na všechny ty dobroty z cukrárny, o kterých víte, že byste si je neměli dát, ale nějak nemůžete odolat. Jeden z důvodů, proč jíst pravidelně.
Co s plnou lednicí? Jídlo nemusíte hned vyhodit.Autor: profimedia.czNakupte si zásobu žvýkaček
Podobně jako při odvykání kouření lékaři doporučují žvýkat, abyste se zaměstnali a zbavili se chutě na cigaretu, radí i odborníci na zdravou výživu koupit si balíček žvýkaček. Až vás bude opět honit mlsná a budete už už mít namířeno do obchodu pro čokoládovou tyčinku, dejte si nejprve žvýkačku. Některé výzkumy totiž ukazují, že tento kousek gumy v ústech dokáže snížit chutě k jídlu.
"Samovolná bublina vypuštěná při řeči s ředitelem školy udělá své," říká se v jedné z povídek Šimka a Grossmanna. Jenže žvýkání je možná neslušné, ale rozhodně zdraví prospěšné.Autor: profimedia.czMějte vždy pro ruce ovoce
I v ovoci jsou cukry, ale mnohem zdravější a méně rizikové. Takže až vaše tělo bude opět bažit po sladkém, zakousněte se třeba do jablka, melounu nebo jahod. Kromě toho, že vám srovnají hladinu cukru v krvi, tak ještě obsahují vlákninu, která vás zasytí a také pomáhá snižovat chuť na sladké. I když to nepatří úplně do dietního jídelníčku, od závislosti na cukru vám pomůžou i oříšky a sušené ovoce. Pořád je to lepší než si dát sladký nápoj nebo čokoládovou tyčinku. Pozor ale! I po ovoci můžete přibrat. Proto byste ho měli jíst jen v dopoledních hodinách, a v případě toho sušeného jen malé množství.
Sušené ovoceAutor: Shutterstock.comHýčkejte se
Když už podlehnete chuti na sladké a jste smířeni s tím, že si dáte jen malý kousek, hleďte přitom na kvalitu. Jeden čtvereček skutečně kvalitní vysoceprocentní tmavé čokolády vaše chuťové pohárky zaměstná na mnohem delší dobu než celá tabulka bílé čokolády (která vlastně není ani čokoláda). Místo tyčinky si dejte jeden čokoládový lanýž nebo pralinku. Chuť si o to víc užijete a postupem času budete sladkého potřebovat čím dál tím méně.
ČokoládaAutor: Shutterstock.comIdentifikujte cukr všude
Že se skrývá v bonbonech, čokoládě nebo zmrzlině, je jasné na první pohled. Ta bílá potvora je ale i tam, kde byste ji na první pohled nečekali. Abyste se zbavili závislosti a věčných chutí na sladké, budete muset odhalit všechny jeho skrýše. Což vyžaduje pečlivé čtení etiket potravin. Navíc se skrývá i za jinými názvy, jako jsou glukóza nebo škrob. Pozor, aby se ve výpisu složení neobjevovaly na prvních pěti příčkách.
Víte, na co si dát pozor při studování etikety?Autor: ShutterstockVyhněte se jednoduchým sacharidům
Věčných chutí na sladké se zbavíte i tím, že ze svého jídelníčku vyškrtnete nevhodné sacharidy. Po jejich konzumaci se totiž rychle zvedne hladina cukru v krvi, což vás možná na chvíli uspokojí, ale brzy zase opadne a vy se budete trápit ještě víc. Ze svého jídelníčku tak postupně začněte odstraňovat bílé pečivo, ale samozřejmě také sušenky a jiné sladkosti. Místo toho si dejte raději přílohy plné takzvaných složených sacharidů, jako jsou celozrnné pečivo nebo třeba i těstoviny uvařené al dente.
Sacharidy byste z jídelníčku neměli úplně vyhodit, jsou důležitým zdrojem energie.Autor: Profimedia.czPusťte vlákninu do kuchyně
Pokud budete mít v jídelníčku dostatek vlákniny, nebudete se muset trápit tím, že byste se chtěli zakousnout do kousku čokolády. Za ty neodolatelné chutě na sladké totiž může rozkolísaná hladina cukru v krvi, kterou vláknina dokáže srovnat. Navíc navozuje pocit sytosti, protože zůstává dlouho ve střevech a podporuje zdravé trávení. Mezi jídla bohatá na vlákninu patří hlavně ovoce, zelenina, luštěniny, brambory a celozrnné pečivo.
K snídani si nezapomeňte dát také lněná semínka.Autor: Profimedia.czSvěřte se odborníkovi
V některých případech může být závislost na cukru způsobena emočním přejídáním. Člověk se jídlem snaží zahnat smutek, deprese, stres nebo jiné psychické problémy. Jenže tím se člověk dostane akorát do začarovaného kruhu a místo toho, aby si tím problémy vyřešil, si je akorát prohloubí. Bohužel v tu chvíli si je člověk schopen pomoct sám málokdy, proto je lepší vyhledat pomoc odborníka.
Čokoládou se problémů nezbavíte, spíše naopak.Autor: Shutterstock.com
/
Klíčová slova:

