- 23. května 2015 06:00
Máte pocit, že slova jako "zdravá" a "dieta" nejdou dohromady? Ano, pokud jde o radikální hubnoucí programy, při kterých můžete pít pouze vodu a na závěr dne si dát jeden malý hrášek, tak to rozhodně platí. Ale následujících pět způsobů stravování je naprosto v pořádku a kromě toho, že půjdou dolů kila, uděláte dobrou věc pro své zdraví. Zakládají se totiž na tom, že mají vyvážený poměr surovin. Dostatek zeleniny, ovoce, libové bílkoviny, málo tuků a spoustu vlákniny.
1. Japonská dieta
Japonské jídloAutor: Shutterstock.comPřemýšlíte, co je dietního na čínských nudlích? Na těch, které si běžně koupíte v bistru, nic, ale jinak lze sehnat takové, které jsou vyrobeny z pohankové mouky, a ne z bílé jako u nás, takže mají mnohem nižší glykemický index a méně sacharidů. Od Japonců bychom se toho mohli ve vztahu ke stravě učit mnohem více. Jsou to inteligentní jedlíci, a tak příbor odkládají ve chvíli, kdy jsou z osmdesáti procent plni. Na rozdíl od nás Evropanů, kteří jsme zvyklí se přejídat. O tom svědčí i fakt, že v Japonsku je pouze 1,5 % obyvatelstva obézní.
2. Středomořská dieta
ssAutor: profimedia.cz3. Italská dieta
Červené vínoAutor: profimedia.czItalové také mnohem méně solí, zadržování vody v těle je tak pro ně mnohem méně pravděpodobné. A konečně – Italové se nebojí dát si k jídlu sklenku dobrého červeného vína, které obsahuje mimo jiné i antioxidant resveratrol, který chrání před onemocněním srdce a zmírňuje stres. Ale pozor – to platí o jedné skleničce, nikoliv o celé lahvi!
4. Švédská dieta
Losos s chřestem je dietní, přesto delikátní záležitostí.Autor: SHUTTERSTOCK.COMOvoce, jako jsou borůvky, jahody, ostružiny nebo rybíz, je bohaté na antioxidanty a vitamin C, což prospívá jejich imunitě. Severská strava by ale nebyla úplná bez pořádných ryb, jako jsou losos nebo sledi. Díky omega-3 mastným kyselinám, které obsahují, se brání před onemocněním srdce a cév. Navíc esenciální mastné kyseliny podporují lepší vývoj a funkci mozku.
5. Španělská dieta
Kuře na chilliAutor: Shutterstock.comCo by to byli za přímořský národ, kdyby se jim občas na jídelní tabuli neobjevily ryby a jiné mořské plody. Oproti tomu málokdy narazíte na to, že by se Španěl futroval smaženým jídlem nebo tučným masem. Raději dávají přednost libovým kouskům připraveným na grilu nebo pečeným masům.
/