Hubněte bez diety! 10 tipů, díky kterým shodíte až pět kilo za rok

  • Hubněte bez diety! 10 tipů, díky kterým shodíte až pět kilo za rok
    17. května  2015 
     06:00

    Potřebujete zhubnout jen pár kilo a nechce se vám kvůli tomu držet přísnou dietu? Chcete si jen vyladit svůj BMI, jíte celkem zdravě, trochu se hýbete, ale těch několik kil vám zkrátka stále přebývá? Nebo sice potřebujete shodit více, ale pro začátek by vám stačilo pár kilo, abyste viděli, že to je vůbec možné? Zkuste pár triků, které fungují a nestojí skoro žádné odhodlání. 

  • 1. Natáhněte si k jídlu budík

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vypadá to jako zbytečný detail, ale není. Většina lidí jídlo hltá, zvláště pokud si u toho čtou nebo se snaží zároveň pracovat. Běžnou porci oběda byste přitom měli jíst dvacet minut, snídani klidně stejně. Díky tomu bude mozek mít dost času na to, aby přijaté jídlo zaznamenal a vyslal informaci, že jste sytí – vy se tak tolik nepřejíte, navíc vám takhle zkonzumované jídlo přinese větší pocit uspokojení. 

  • 2. O hodinu delší spánek = pět kilo ročně dole

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vědci z americké University of Michigan tvrdí, že když si člověk přestane nezdravě zkracovat spánek, a naopak hodinu přidá, může díky tomu zhubnout až pět kilo za rok. Není to zdaleka první výzkum, který přišel se stejným tvrzením. Kdo spí déle, není tak unavený, a nemá tím pádem pocit, že by měl zajíst únavu. 

  • 3. Dopřejte si víc! Ovoce a zeleniny

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nandávejte si větší porce. Ovšem přidejte pouze ovoce a ze všeho nejvíce zeleninu. Budete mít dobrý pocit z toho, že nemáte na talíři jen málo jídla, a navíc vás ovoce a zelenina díky vláknině skutečně dokážou zasytit. 

  • 4. Zařaďte na svůj jídelníček polévku

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Cože – dva chody místo jednoho? Ano! Ukazuje se, že kdo si dá menší porci polévky jako předkrm, stačí mu pak mnohem méně hlavního a obvykle podstatně hutnějšího jídla. Polévka by však měla být lehká, smetanový krém s jíškou není to pravé. Polévka může také posloužit jako večeře. Ideální je třeba italská minestrone

  • 5. Mějte na očích oblíbené šaty

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pověste si na viditelné místo své oblíbené šaty nebo úzké džíny. Takové, které sice ještě zapnete, ale už to není ono – taková motivace funguje dobře, navíc se do nich už po poměrně krátké době shazování vejdete, což vás rozhodně potěší. Pak můžete vytáhnout nějaký zase o něco těsnější kousek. 

  • 6. Odepřete si kousek slaniny

    Pečené brambory se slaninou
    Autor: Shutterstock.com

    Nemusíte držet žádné přísné diety, nebojte! Ale vyplatí se, když si z jídla vždycky kousek odepřete – týká se to třeba toho nejtučnějšího, co se na vašem talíři objevilo. Tedy třeba plátků slaniny u snídaně – pokud jsou tam třeba tři, dejte si jen jeden. Samozřejmě když je sníte všechny, nebudete mít večer kilo víc. Ale když si je dlouhodobě dávat nebudete, budete vážit méně. Věřte tomu. 

  • 7. Když pizzu, tak zeleninovou

    Pizza z pomazánkového másla
    Autor: Shutterstock.com

    Samozřejmě – pizza není žádné dietní jídlo. Ale když si občas dáte jeden dva kousky, svět se nezboří. Ale i tak má smysl, když se rozhodnete pro zeleninovou variantu místo salámové. Ušetříte tak pěkných pár set kilojoulů. A to se prostě počítá. 

  • 8. Vynechte nějakou tu limonádu

    Víte, co jíte?
    Autor: Shutterstock.com

    Dorty nejíte, ale sladkou limonádu si občas neupřete. Dobře, ale pamatujte si, že v půllitru je více než deset kostek cukru, a pokud si ji nedáte, někde se to zkrátka projeví. Jednou za týden budiž, vícekrát raději ne. 

  • 9. Proč je vyšší sklenice lepší?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Džus k snídani? Ano, pokud není doslazovaný. Ale zvolte pokud možno užší vyšší sklenici, protože je prokázáno, že v takovém případě si ho celkem dopřejete méně. A to skoro o jednu třetinu. Brian Wansink z Cornell University tvrdí, že to pokusy jeho týmu prokázaly celkem jednoznačně. 

  • 10. Jezte doma!

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Je snadné si něco koupit při pobíhání po městě a vyhnout se domácímu vaření, nicméně vědci mají jasno. Ti, kdo si jídlo připravují a jedí doma, jsou vesměs zdravější a štíhlejší. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji