Dokonale ploché bříško do léta? Pár triků, které rychle zaberou

  • Dokonale ploché bříško do léta? Pár triků, které rychle zaberou
    10. května  2015 
     06:00

    Toužíte po dokonalém plochém břichu, na kterém se alespoň v náznacích rýsují svaly, ale v praxi vám něco takového přijde nereálné? Nevzdávejte to! Prozradíme vám cviky i potraviny, které vám cestu za snem usnadní. Berte to jako součást hubnutí, díky které získáte nejen nižší váhu, ale také lepší postavu. 

  • Na začátku se musíte zahřát

    Vyzkoušejte naše tipy na zpevnění bříška.
    Autor: profimedia.cz

    Pravda, bez cvičení to nepůjde. Než se pustíte do posilování, určitě se rozehřejte krátkou aerobní aktivitou. Ideálně běháním nebo skákáním přes švihadlo. Břišní svaly se vám pak budou tvarovat mnohem snadněji. „Pouhým posilováním vám tuk na břiše prostě nezmizí. Do tréninku je potřeba zařadit také aerobní aktivitu," potvrzuje lektorka kruhových tréninků pro ženy Irena Finková.

  • Nejdříve se zaměřte na horní břišní svaly

    Autor: Contours
    Při samotném posilování se nikdy nezaměřujte jen na jednu část břicha. I když chcete posílit třeba především spodní břišní svaly, posilujte důsledně i ty horní a nevynechávejte ani šikmé břišní. Jak? Klasikou na horní břišní svaly jsou „sedy lehy“. Lehněte si na záda, nohy pokrčte v kolenou, ruce zkřižte za hlavou a s výdechem se vytahujte ke kolenům. Tahem, ne kmitem. Proveďte tři série po dvaceti opakováních.

  • A teď šikmé svaly břišní

    Autor: Contours

    Pak se pusťte do posilování šikmých břišních. Dál ležte na zádech, ruce nechejte překřížené za hlavou, nohy mírně zvedněte nad podložku – jednu mějte nataženou, druhou pokrčte. K pokrčené noze přitahujte protější loket. Střídejte strany. S výdechem se otáčejte nalevo a napravo. Tenhle cvik vykonávejte v ostřejším tempu. Pokud jde o počet opakování, zkuste vydržet alespoň tři série po dvaceti. Mezi každou sérií si udělejte krátkou přestávku.

    Autor: Contours

  • Spodní břišní svaly jsou nejproblémovější

    Autor: Contours

    Nakonec se pusťte do posilování těch nejproblémovějších spodních břišních svalů. Zůstaňte ležet na zádech, ruce položte podél těla, dlaně vytočte vzhůru. Nohy zvedněte nahoru, chodidla pokrčte, aby směřovala vodorovně se stropem. S výdechem mírně zvedejte zadeček nahoru. Zkuste opět tři série po dvaceti. Nebo pospícháte a nemáte na komplet procvičení břišních svalů čas? Udělejte jeden cvik za všechny: otočte se na břicho a zvedněte se z podložky na dlaně a špičky u nohou, stejně jako žena na obrázku. Tímhle cvikem senzačně zpevníte celé tělo. Ve vzporu si napočítejte nejméně do deseti, pak povolte. Opakujte alespoň třikrát.

     

  • Záleží i na tom, co jíte

    Autor: Shutterstock.com

    Pokud už na posilování nemáte čas a potřebujete mít dokonalé bříško prakticky hned, zaměřte se především na to, co přes den sníte. Správným výběrem potravin totiž můžete leccos na poslední chvíli zachránit a stejně tak i pokazit. Napadlo vás třeba někdy, že vaši snahu o ploché břicho můžou bojkotovat třeba žvýkačka, protože při žvýkání polykáte vzduch, nebo čerstvé pečivo? 

  • Tomuhle se raději vyhněte

    Některou zeleninu je lepší uvařit, pokud z ní chcete dostat živiny a minerály. Zářným příkladem jsou třeba rajčata a mrkev.
    Autor: Shutterstock.com

    Rozhodně se vyhněte potravinám, které způsobují nadýmání. K těm patří především vybrané druhy zeleniny a ovoce. Těžko vám bude po luštěninách (čočka, fazole, hrách), zelí, cibuli, česneku, kapustě, květáku i brokolici. Z ovoce vám břicho zase spolehlivě nafouknou švestky a hrušky. Kromě těchto potravin si dejte pozor i na minerálky. Volte raději neperlivou vodu s citronem.

  • Zázvor, kvašená zelenina a další pomocníci

    Na zahřátí dobře pomůže zázvorový čaj.
    Autor: Shutterstock.com

    K potravinám, které naopak můžeme doporučit, patří čerstvý zázvor, skořice, kardamom, hřebíček, kajenský pepř, petržel, saturejka, oregano, libeček a černucha. Prima „zplošťující efekt" má také kvašená zelenina, takzvaná „pokles". Obsahuje totiž probiotika, které aktivují střeva a posilují trávení. Bez obav si můžete pochutnat také na celozrnné rýži, která podporuje správnou funkci střev. „Kromě výše uvedených potravin, které vám pomůžou k ploššímu bříšku, můžu ještě doporučit lněné semínko. Obsahuje látku přispívající k plynulému pohybu střevního obsahu,“ uzavírá výživová poradkyně Ing. Tereza Solilová.

/
Autor: Petra Jančálková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji