7 důvodů, proč se na jaře hubne lépe? Metabolismus se zrychlí!

  • 7 důvodů, proč se na jaře hubne lépe? Metabolismus se zrychlí!
    30. dubna  2015 
     06:00

    Také jste si na nový rok dali jako jedno z předsevzetí, že letos už určitě zhubnete? A teď, o čtyři měsíce později, ruku na srdce - jak moc šla vaše váha dolu? Jestli tomu tak je, nepropadejte panice. Právě totiž nadchází ta nejlepší možná doba pro hubnutí, a to jaro! Kila půjdou dolu rychleji než v zimě.

  • Žádné výmluvy, že je brzy tma

    žena, běh, běhání
    Autor: Shutterstock
    Dost bylo výmluv na to, že nemůžete jít běhat, protože je brzy tma a vy to po práci nestíháte! Vůbec nemluvíme o tom, že existuje spousta míst, kde funguje umělé osvětlení, takže tento důvod, proč odložit běžecké boty, byl zcela marný i v zimě. Další super věc je to, že můžete konečně roztrhnout permanentku do fitka, kam jste celou zimu chodili na pás, a můžete si opět užívat přírody kolem sebe, nasávat vlahý jarní vzduch a poslouchat cvrlikající ptáčky v korunách stromů. Díky letnímu času si totiž stihnete po práci koupit ingredience na zdravou večeři a ještě si poté jít zaběhat. 
  • Více chuti na zeleninu

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Je pravda, že v zimě člověka příliš neláká dát si ledový salát. Zní to vážně divně. To raději tu svíčkovou se šesti nebo pořádný řízek! Ale spolu s prvními jarními paprsky se pravděpodobně objeví i chuť na zeleninový salát, oplývající křupavými paprikami, rajčaty a dobrým sýrem. Zatímco v zimě by vás vidina takové večeře dohnala téměř k pláči, nyní je k nezaplacení! A co víc - všude kolem jsou sezónní potraviny jako třeba chřest, rebarbora, jarní cibulka, špenát a tak dále. A to neplatí jen o zelenině. Už se blíží ten čas, až pojedete do práce a u stánku si budete moct koupit košík jahod, které pak můžete uzobávat namísto kousku čokolády. 
  • Budete spalovat více

    Na jaře toho spálíte mnohem více, než v zimě.
    Autor: Shutterstock.com
    Na jaře a létě je super i to, že budete spalovat mnohem více, než v chladnějších měsících. Odborníci totiž zjistili, že lidé, kteří provádí fyzické aktivity venku, jimi stráví v průměru mnohem delší dobu než ti, kteří si jdou zacvičit do tělocvičny. Takže kila půjdou dolů nejen proto, že pohybem se zaměstnáte na další dobu, ale i z toho důvodu, že v teple se zapotíte mnohem více, tedy toho ze sebe i více vyplavíte. 
  • Budete mít správnou motivaci

    Začít hubnout na jaře má svá pozitiva i proto, že můžete cítit motivaci v podobě krásných letních kousků.
    Autor: Shutterstock.com
    Ještě je pořád dost času na to vytvarovat si svoji postavu tak, abyste se v létě nemuseli bát obléknout plavky. Zpravidla máte ještě tak dva měsíce na to se sebou něco udělat. Během té doby dokážete reálně zhubnout až čtyři pět kilogramů. Další motivací jsou i krásné kousky oblečení, které na vás číhají ve všech výlohách. V zimě můžete kila navíc zamaskovat v huňatém kabátu nebo svetru, ale zkuste to, když je venku 20 stupňů! To už přeci stojí za to obléknout si hezké šaty nebo sukni, ve kterých se větší bříško maskuje hůře.
  • Ujít 10 000 kroků není takový problém

    V létě není takový problém ujít 10 000 kroků.
    Autor: Shutterstock.com
    Pro to, aby člověk úspěšně hubl, by měl ujít denně 10 000 kroků, což je asi sedm kilometrů. V zimě, kdy se musíte brodit v rozbředlém sněhu, případně se choulit do kabátu v nepříjemné plískanici, to není nic příjemného. Ale jakmile se oteplí, stromy se zazelenají, s chutí se vydáte z práce pěšky, namísto abyste nasedli na nejbližší prostředek městské hromadné dopravy. Budete mít o to větší chuť vydat se do přírody, kde se můžete v klidu posadit na louku vyhřátou sluníčkem bez toho, abyste se museli bát následného nastydnutí. 
  • Ujíždějte na sezónních sportech

    Vytáhněte na jaře kolo!
    Autor: Shutterstock.com
    Co se dá v zimě dělat? Většinu venkovních aktivit můžete provozovat akorát tak na horách. Když si jdete zaběhat v mrazivém počasí, většinou si to moc neužijete a ve výsledku je to spíše utrpení, než radost v pohybu. Ale na jaře můžete oprášil in-line brusle, dofouknout kolo, vzít si rakety na badminton a jít si do parku zapinkat. Prostě v těchto měsících si můžete vybrat z mnohem širší škály aktivit, které budete dělat nejen pro svoji postavu, ale i pro radost.
  • S úsměvem jde všechno lépe!

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Mnoho lidí trpí v zimních měsících depresemi a až 90 % z nich to řeší přejídáním se, respektive mají potřebu svůj smutek zajíst. Většinou jednoduchými sacharidy. Přibývání na váze pak jde skoro samo. V létě je tomu ale naopak. Modrá obloha, zelená příroda kolem a teplo uvolňují endorfiny, cítíme se šťastně, a máme tak menší nutkání jíst. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji