Ideální jídlo po cvičení? Hranolky! Fungují stejně jako sladké tyčinky

Ideální jídlo po cvičení? Hranolky! Fungují stejně jako sladké tyčinky
29. dubna  2015 
 06:00

Že jsou hranolky během hubnutí naprosté tabu? Kdepak! Zatímco jedni doporučují po cvičení alespoň hodinu vydržet a nic nejíst, aby tělo ještě chvíli efektivně spalovalo, nová studie doporučuje dát si po sportu porci hranolků. 

Většina lidí se při hubnutí snaží úpěnlivě vyhýbat všem fast foodům, aby náhodou nepropadla jejich svodům. Dost často je to právě smažené a tučné jídlo, co může za kila navíc. Proto je k podivu, že vědci nyní přišli s novou teorií, podle níž porce hranolků po cvičení je stejně v pořádku, jako když si dáte sladkou tyčinku, která dodá energii.

 

Podle studie, která vyšla v časopise International Journal of Sport Nutrition and Excercise Metabolism, dokážou hranolky obnovit hladinu složitého sacharidu glykogenu stejně jako energetické tyčinky, které jsou doporučovány po vyšší fyzické námaze. Na univerzitě v Montaně byl proveden výzkum, do kterého se zapojilo 11 vytrvalostních cyklistů. Vědci jim měřili hladinu glykogenu a jeho následnou obměnu po skončení testu. 

 

Po cvičení do fast foodu?
Hranolky mají vysoký glykemický index, který zvyšuje hladinu glykogenu, který se z těla vyplaví při sportu. Dovolit si je ale mohou maximálně vytrvalostní sportovci.
Autor: Shutterstock.com

 

Polovina objektů pak dostala energetickou tyčinku a polovina porci hranolků. Po dvou hodinách jim byla opět změřena hladina glykogenu a ukázalo se, že se do normálu dostala stejně rychle u obou skupin. Vědci ale dostatečně upozorňují na to, že to neznamená, že si sportovec po výkonu má dát velké menu v nějakém fast foodu. Pouze malou porci.

 

Jedna věc se vědcům z univerzity v Montaně musí nechat – s těmi hranolky mají nejspíše pravdu. Ale stejně tak by měli pravdu třeba i s koblihou, těstovinami nebo miskou popcornu. Hladina glykogenu jde totiž nahoru poté, co si dáte nějaké jídlo s vysokým glykemickým indexem, což hranolky bezesporu jsou. Takto by ale měli smýšlet převážně sportovci, kteří mají za sebou dlouhý vytrvalostní výkon a nemají zapotřebí hubnout.

 

Raději hodinu vyčkejte

 

Jestli jste ale právě neproběhli cílem maratonu, pak by vaše první cesty rozhodně do fast foodu mířit neměly. Naopak. Po hodině kardio cvičení byste měli ještě tak hodinku vydržet bez jídla. Po tu dobu totiž vaše tělo ještě pořád spaluje tuky, proto by bylo škoda ten proces zastavit dříve, ne? 

Autor: Shutterstock.com

 

Glykogen je sacharid, který v našem těle funguje jako zásoba energie, a organismus po něm sahá ve chvíli, kdy se dostáváme do velkého fyzického vypětí a potřebujeme dostatek síly. Z jater se vyplavuje do krve, kde pomáhá k udržení glukózy. Jestliže ale spotřebujeme příliš mnoho glykogenu při námaze, může dojít k poruše rovnováhy, slabosti nebo neschopnosti se pořádně soustředit. Poté, když jsme v klidu a najíme se, se jeho zásoby opět vytvoří. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji