Nová dieta podle hodin! Slibuje osm kilo měsíčně dolů. Vyplatí se?

  • Nová dieta podle hodin! Slibuje osm kilo měsíčně dolů. Vyplatí se?
    9. dubna  2015 
     06:00

    Jíst steaky, čokoládu, sýry, a přitom hubnout? To by si přál kdekdo. Díky stravovacímu plánu jménem chronovýživa nebo česky dieta podle hodin to můžete vyzkoušet. Jeho autorem je Francouz Alain Delabos, který tvrdí, že o ukládání tělesného tuku rozhoduje čas, v němž určité jídlo sníme. Je to podle něj účinnější, než když si budete úzkostlivě hlídat denní energetický příjem nebo dodržovat přísný dietní jídelníček.

  • Jaká je hlavní zásada chronovýživy?

    Autor: Shutterstock.com
    Autor chronovýživy vyznává jednu hlavní zásadu: jeho stravovací plán respektuje přirozené potřeby těla. Nejde tedy o dietu v pravém smyslu slova, ale spíše o to, abyste se naučili jíst podle toho, kolik je hodin.

    Tělo totiž podle něj v různých částech dne produkuje odlišné enzymy, které se starají o zpracovávání přijatých potravin. Proto není zrovna vhodné spořádat k snídani mnoho sladkého a k večeři těstoviny, protože v tu dobu ty správné enzymy nepůsobí, a přijatá potrava se tedy v těle ukládá a kila jdou nahoru.

  • Snídejte do hodiny po probuzení

    Zdravá snídaně
    Autor: Profimedia.cz
    Pokud se rozhodnete držet dietu podle hodin, denně si dopřejte čtyři jídla, přičemž ráno byste měli jíst tučné potraviny, v poledne něco vydatného, k odpolední svačině něco sladkého a večeře by měla být lehká. Hlavní roli zde hraje pravidelnost jednotlivých jídel. Snídani musíte zvládnout do jedné hodiny po probuzení bez ohledu na to, v kolik vstáváte. Oběd následuje za pět hodin, svačina následuje znovu za pět hodin a večeře alespoň hodinu a půl po svačině nebo hodinu a půl před ulehnutím.

  • Dieta podle hodin nic nezakazuje

    Autor: Shutterstock.com
    Proč ji vyzkoušet? Třeba kvůli tomu, že žádné potraviny nezakazuje. Můžete tedy konzumovat všechno bez omezení, a to i ty potraviny, které jsou v jiných dietách tabu, například tučnější sýr, máslo, marmeládu i uzeniny. Dvakrát týdně se navíc můžete odměnit "žolíky", to znamená, čímkoli chcete, aniž by to ohrozilo vaše hubnutí.

    Další výhodou je lepší spánek díky lehké večeři, střeva se totiž nebudou muset tolik namáhat, a to se odrazí v kvalitě vašeho spaní. Hodí se také pro ty, kteří pracují v noci nebo na směny. Záleží totiž především na daném počtu jídel a dodržování rozestupů mezi nimi.

  • Osm kilo za měsíc? Raději zvolte poloviční tempo

    Autor: Shutterstock.com
    Tato metoda vás naučí novým stravovacím návykům, které můžete praktikovat i dlouhodobě. Za první měsíc slibuje úbytek až osm kilo s tím, že se vám vyhne jojo efekt. Tady je záhodno být na pozoru.

    Protože osm kilo dolů měsíčně je tempo zbytečně rychlé a právě u takového hubnutí jojo efekt hrozí, jelikož člověk si neosvojí zdravé stravovací návyky. Daleko lepší je držet si tempo nejvýše kilo týdně.

  • Co jíst během dne s chronodietou?

    Autor: Shutterstock.com
    Snídaně: Ráno je třeba tělo zásobit tuky, protože potřebuje energii. Vyhněte se rychlým cukrům, např. v podobě cereálií, a raději sáhněte po chlebu (70 g), sýru (100 g), máslu (20 g), vejci (60 g) a čas od času i po uzenině.

    Oběd: Dejte si jen jeden chod, ale zato výživný. Zapomeňte na předkrm a k hlavnímu chodu preferujte bílkoviny, tuky v podobě masa, ryby (250 g) a škroby (např. rýže, těstoviny, hranolky).

    Svačina: Díky sladké svačině se vám podaří zahnat odpolední únavu i chutě na večeři. Můžete si dát například 30 g hořké čokolády, ořechy, mísu čerstvého nebo sušeného ovoce nebo dvě sklenice ovocné šťávy. Nikdy svačinu nevynechávejte – i v případě, že nemáte hlad.

    Večeře: Ta by měla být především lehká. Zapomeňte na sacharidy a tuky. Lepší volbou je například 260 g ryb nebo 120 g bílého masa, zelená zelenina nebo sušené ovoce.

/
Autor: Lucie Houdková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji